China en de Olympische Spelen

In 2022 organiseert China de Olympische en Paralympische Winterspelen. De Chinese regering wil graag China’s imago oppoetsen met de organisatie van dit grootse sportevenement dat verbroedering en internationale uitwisseling wil bevorderen. Het is zeer zorgwekkend dat de Chinese regering tegelijkertijd een immens systeem toepast van verstikkende censuur en controle over wat mensen kunnen zeggen en mogen zien. Burgerjournalist Zhang Zhan, de Oeigoerse academicus Ilham Tohti, mensenrechtenverdediger Li Qiaochu, mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng, de Tibetaanse monnik Rinchen Tsultrim en vele anderen zitten vast omdat zij voor hun mening uitkwamen.

Skicomplex Secret Garden in Zhangjiakou in de Chinese provincie Hebei is een van de locaties van de Olympische Winterspelen 2022.
© Stringer - Imaginechina

Laat Zhang Zhan, Ilham Tohti, Li Qiaochu, Gao Zhisheng en Rinchen Tsultrim- vrij!

Teken de petitie
 • Vijf Chinese kampioenen. V.l.n.r.: Rinchen Tsultrim, Zhang Zhan, Ilham Tohti, Li Qiaochu en Gao Zhisheng.

  China, de Olympische Spelen en ‘sportswashing’

  Met de organisatie van de prestigieuze Olympische Spelen wil China de slechte mensenrechtensituatie in het land verdoezelen.

 • Zhang Zhan

  Burgerjournalist Zhang Zhan: gevangengezet

  Zhang Zhan is een burgerjournalist die niets anders deed dan het uitoefenen van haar recht op vrijheid van meningsuiting.

 • Ilham Tohti

  Academicus Ilham Tohti: levenslang gevangengezet

  De gerenommeerde Oeigoerse hoogleraar Ilham Tohti kreeg een levenslange gevangenisstraf op beschuldiging van ‘separatisme’.

 • Li Qiaochu

  Mensenrechtenverdediger Li Qiaochu: vastgezet

  Li Qiaochu is een bekende mensenrechtenverdediger. Ze zet zich in voor gelijke rechten voor arbeiders, vrouwen en anderen.

 • Gao Zhisheng

  Mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng: verdwenen

  Een van China's meest gerespecteerde mensenrechtenadvocaten zat eerder al jarenlang gevangen en is sinds 13 augustus 2017 opnieuw vermist.

 • Rinchen Tsultrim

  Tibetaanse monnik Rinchen Tsultrim: gevangengezet

  De Tibetaanse monnik Rinchen Tsultrim zit sinds augustus 2019 incommunicado gevangen, waardoor hij geen contact heeft met de buitenwereld.

 • Bewakingscamera's bij Tienanmen Plein in Beijing.

  Het recht op vrije meningsuiting

  Tijdens de Olympische Spelen in China moet er speciale aandacht zijn voor het recht op vrijheid van meningsuiting.

 • Sinds de Chinese president Xi Jinping eind 2012 aan de macht kwam, worden mensenrechtenverdedigers steeds meer tegengewerkt.

  China moet zich aan de regels houden

  China onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Olympisch Handvest en moet zich aan de regels houden.

 • Olympische ringen

  Amnesty’s oproep

  China en het IOC moeten hun verplichtingen respectievelijk verantwoordelijkheden op het gebied van de mensenrechten nakomen.