Onvrijwillige seks is verkrachting

Let's Talk About YES

#LetsTalkAboutYES

In Nederland zegt 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen te hebben meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming. De daders worden vaak niet bestraft. Als er geen tekenen zijn van dwang of geweld ben je volgens de wet niet verkracht. Amnesty vindt dat de wet moet veranderen. Verkrachtingsslachtoffers verdienen erkenning en betere wettelijke bescherming.

Kom in actie
Seks met instemming #letstalkaboutyes man-man
© Toscanabanana

Amnesty’s campagne #LetsTalkAboutYES

Amnesty komt al jaren op voor de rechten van vrouwen en voert nu campagne om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Verkrachting is een mensenrechtenschending. Met de publiekscampagne #LetsTalkAboutYES willen we, met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen.

Daarnaast dringen we aan op een nieuwe verkrachtingswet. Een wet die seks zonder wederzijdse instemming verkrachting noemt en strafbaar stelt.

Lees meer

Wat kun jij doen?

Nederland moet ervan doordrongen raken dat onvrijwillige seks verkrachting is. Met een nieuwe wet op komst, is dit hét moment om in actie te komen.

Je kunt op verschillende manieren samen met ons in actie komen om het verschil te maken. Dat kan online, als campagneactivist of door mee te doen aan een van onze acties of online bijeenkomsten.

Kom in actie

Laatste nieuws #LetsTalkAboutYES

 • Actie in Denemarken.

  Amnesty voert met verkrachtingsslachtoffers actie bij de Tweede Kamer voor aanpassen verkrachtingswet

  Nieuws 5 oktober 2020

  Amnesty International voert met een groep vrouwen die verkrachting hebben meegemaakt en activisten actie op het Plein bij de Tweede Kamer.

  Lees meer
 • Actievoerders voor de campagne Let's talk about yes om de verkrachtingswet aan te passen.

  Oproep slachtoffers verkrachting aan Grapperhaus: erken in de wet dat seks zonder instemming verkrachting is

  Nieuws 17 augustus 2020

  Een actiegroep van acht vrouwen die verkrachting meemaakten, roept minister Grapperhaus op: zorg dat seks zonder instemming als verkrachting wordt erkend.

  Lees meer
 • #LetsTalkAboutYES, Nee! man

  Amnesty International: Nederlandse wet en rechtspraktijk tegen verkrachting niet in lijn met mensenrechten 

  Nieuws 3 augustus 2020

  Uit een analyse van verkrachtingszaken concludeert Amnesty International dat het ontbreken van instemming voor seks momenteel niet strafbaar is. 

  Lees meer
 • Lilian Anneloes

  ‘Seks tegen de wil? Ik heb toch echt geen seks gehad met mijn verkrachter’

  Blog

  In Nederland geeft één op de acht vrouwen aan te zijn verkracht, en 2,3 procent van de mannen. De daders worden vaak niet bestraft.

  Lees meer
Onvrijwillige seks is verkrachting

Seks met instemming

Om seks te hebben moet je weten dat de andere persoon ook seks met jou wil. Dit betekent niet dat je een contract hoeft te ondertekenen. Je moet wél communiceren met je partner om er zeker van te zijn dat je allebei seks wilt. Dat is niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst.

Als algemene regel geldt: Twijfel je? Vraag het. Twijfel je nog steeds? Stop. Als iemand slaapt of buiten bewustzijn is, en niet kan reageren, kan iemand geen instemming geven voor seks. Ook niet als die persoon eerder instemde. Hij of zij kan op dat moment namelijk geen instemming meer geven. Je moet dan stoppen. Simpel toch?

Meer weten over seks met instemming?

Lees het dossier

Q&A over onvrijwillige seks en Amnesty's campagne

Lees de Q&A
 

Zelf slachtoffer?

Ben jij slachtoffer van seksueel geweld en zoek je hulp? Kijk dan op www.centrumseksueelgeweld.nl of www.watkanmijhelpen.nl of bel met het Centrum Seksueel Geweld op: 0800 0188.