Women's March 2022 Amsterdam
© www.mariekevandervelden.com

Let’s Talk About YES

In Nederland zegt 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen te hebben meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming. De daders worden vaak niet bestraft. Als er geen tekenen zijn van dwang ben je volgens de wet niet verkracht. Amnesty vindt dat de wet moet veranderen. Verkrachtingsslachtoffers verdienen erkenning en betere wettelijke bescherming.

Seks met instemming #letstalkaboutyes man-man
© Toscanabanana

Amnesty’s campagne Let’s Talk About YES

Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Verkrachting is een mensenrechtenschending. Met de publiekscampagne Let’s Talk About YES willen we, met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen.

Daarnaast dringen we aan op een nieuwe verkrachtingswet. Een wet die seks zonder wederzijdse instemming verkrachting noemt en als zodanig strafbaar stelt.

Lees meer
1 op de 10 vrouwelijke studenten verkracht tijdens studie
© Toscanabanana

Actie aan hoger-onderwijsinstellingen

De campagne Let’s Talk About YES richt zich vanaf juni 2021 speciaal op universiteiten en hogescholen 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannen maakte namelijk tijdens de studie seksuele penetratie zonder instemming mee. De meesten weten niet bij wie op de onderwijsinstelling ze kunnen aankloppen. Daarom vragen Amnesty-activisten instellingen hun verantwoordelijkheid te nemen door een manifest te ondertekenen waarin ze beloven hun studenten beter te beschermen. Een flink aantal ondertekende inmiddels. Ook  wakkeren de activisten het gesprek aan onder studenten, zodat ook zij voortaan eerst vragen naar instemming voor ze seks hebben.

Word je ook activist?

Kom nu in actie!

Een veelbelovend wetsvoorstel is nog steeds niet naar de Tweede Kamer gestuurd en de minister gaf eerder aan deze wet pas in 2024 (!) te willen gaan implementeren. Zo lang kunnen we niet wachten! Daarom is het nu hét moment om politici massaal te laten weten: ga hier nú mee verder! Laat jij politici ook weten dat het hoog tijd is voor een betere wet tegen verkrachting?

Spreek je uit op onze JA-muur

Wat we tot nu toe deden

Op 8 maart 2020, Internationale Vrouwendag, trapten we de campagne af met een informatiebijeenkomst en deelname aan de Women’s March in Amsterdam. Daarna gingen groepen activisten in het hele land online en offline aan de slag om het gesprek over wederzijdse instemming met seks aan te gaan. Samen met een actiegroep van vrouwen die een verkrachting meemaakten, benadrukten we het belang van goede wetgeving tegenover Kamerleden en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. En meer dan 53.000 mensen schreven een kaart aan de minister met de oproep  zijn wetsvoorstel aan te passen. Met succes: in november 2020 liet de minister de Kamer weten dat hij terugging naar de tekentafel. Op 8 maart 2021, precies een jaar na de start van onze campagne, kwam hij met een verbeterd voorstel. Nu is de nieuwe Tweede Kamer aan zet.

Sara Verlee is een van de activistenleiders van Amnesty's campagne #LetsTalkAboutYES
© private

Kom ook in actie

In verschillende steden komen vrijwilligers in actie om ervoor te zorgen dat in Nederland seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Deze vrijwilligers organiseren creatieve acties om ervoor te zorgen dat de wetgeving wordt aangepast en dat het vragen naar consent de normaalste zaak van de wereld wordt. Wil je ook meedoen? Word dan activistenleider of activist. Activistenleiders zetten een team op van activisten om samen acties te organiseren. Activisten zijn onderdeel van het team en helpen bij het bedenken en uitvoeren van de acties.

Onvrijwillige seks is verkrachting

Seks met instemming

Om seks te hebben moet je weten dat de andere persoon ook seks met jou wil. Dit betekent niet dat je een contract hoeft te ondertekenen. Je moet wél communiceren met je partner om er zeker van te zijn dat je allebei seks wilt. Dat is niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst.

Als algemene regel geldt: Twijfel je? Vraag het. Twijfel je nog steeds? Stop. Als iemand slaapt of buiten bewustzijn is, en niet kan reageren, kan iemand geen instemming geven voor seks. Ook niet als die persoon eerder instemde. Hij of zij kan op dat moment namelijk geen instemming meer geven. Je moet dan stoppen. Simpel toch?

Meer weten over seks met instemming?

Lees het dossier

Lees meer in het dossier over seksueel geweld in Nederland

Lees het hier
 

Laatste nieuws #LetsTalkAboutYES

  • Nieuws
    14 december 2022

    23 hoger onderwijsinstellingen committeren zich aan manifest Amnesty tegen seksueel geweld

    Amnesty vraagt hoger-onderwijsinstellingen in Nederland het manifest ‘Let’s Talk About YES’ tegen seksueel geweld te ondertekenen.

  • Ongeveer 1000 vrouwen komen bijeen op de Dam in Amsterdam voor de Women's March 2022 (5 maart).
    Nieuws
    12 oktober 2022

    Aanpassing verkrachtingswetgeving is een doorbraak voor mensenrechten, stel het niet uit tot 2024

    Minister van Justitie en Veiligheid heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar worden gesteld als verkrachting.

  • Ongeveer 1000 vrouwen komen bijeen op de Dam in Amsterdam voor de Women's March 2022 (5 maart).
    Nieuws
    13 juni 2022

    Raad van State onderschrijft noodzaak om consent centraal te stellen in verkrachtingsdelict

    De Raad van State komt vandaag met advies over een voorstel voor een nieuwe wet seksuele misdrijven. Er staat onder meer in dat alle seks zonder instemming verkrachting is.

  • In het kader van internationale vrouwendag ondertekenen vier hoger onderwijsinstellingen het Let’s Talk About YES-manifest van Amnesty
    Nieuws
    8 maart 2022

    Internationale vrouwendag: hogere onderwijsinstellingen pakken seksueel geweld aan

    In het kader van internationale vrouwendag ondertekenen vier hoge scholen het manifest van Amnesty om seksueel geweld tegen te gaan.

Q&A over onvrijwillige seks en Amnesty's campagne

Lees de Q&A
 

Zelf slachtoffer?

Ben jij slachtoffer van seksueel geweld en zoek je hulp? Kijk dan op www.centrumseksueelgeweld.nl of www.watkanmijhelpen.nl of bel met het Centrum Seksueel Geweld op: 0800 0188.