#LetsTalkAboutYES

In Nederland zegt 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen te hebben meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming. De daders worden vaak niet bestraft. Als er geen tekenen zijn van dwang ben je volgens de wet niet verkracht. Amnesty vindt dat de wet moet veranderen. Verkrachtingsslachtoffers verdienen erkenning en betere wettelijke bescherming.

Seks met instemming #letstalkaboutyes man-man
© Toscanabanana

Amnesty’s campagne #LetsTalkAboutYES

Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Verkrachting is een mensenrechtenschending. Met de publiekscampagne #LetsTalkAboutYES willen we, met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen.

Daarnaast dringen we aan op een nieuwe verkrachtingswet. Een wet die seks zonder wederzijdse instemming verkrachting noemt en als zodanig strafbaar stelt.

Lees meer
1 op de 10 vrouwelijke studenten verkracht tijdens studie
© Toscanabanana

Actie aan hoger-onderwijsinstellingen

Amnesty’s campagne #Let’sTalkAboutYES richt zich vanaf juni 2021 speciaal op universiteiten, hogescholen en studentenverenigingen. 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannen heeft namelijk tijdens de studie seksuele penetratie zonder instemming meegemaakt. De meesten weten niet bij wie op de onderwijsinstelling ze kunnen aankloppen. Daarom vragen Amnesty-activisten instellingen hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij vragen hen een manifest te ondertekenen waarin ze beloven hun studenten beter te beschermen. Én ze wakkeren het gesprek aan onder studenten, zodat ook zij voortaan eerst vragen naar instemming voor ze seks hebben.

Word je ook activist?

Kom nu in actie!

Minister Grapperhaus dreigt een veelbelovend wetsvoorstel op de plank te laten liggen tot er een nieuw kabinet is. Dit belangrijke voorstel loopt daardoor onnodig vertraging op.  Daarom is het nu hét moment om politici massaal te laten weten: ga hier nú mee verder! Laat jij politici ook weten dat het hoog tijd is voor een betere verkrachtingswet?

Spreek je uit op onze JA-muur

Wat we tot nu toe deden

Op 8 maart 2020, Internationale Vrouwendag, trapten we de campagne af met een informatiebijeenkomst en deelname aan de Women’s March in Amsterdam. Daarna gingen groepen activisten in het hele land online en offline aan de slag om het gesprek over wederzijdse instemming met seks aan te gaan. Samen met een actiegroep van vrouwen die een verkrachting meemaakten, benadrukten we het belang van goede wetgeving tegenover Kamerleden en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. En meer dan 53.000 mensen schreven een kaart aan de minister met de oproep  zijn wetsvoorstel aan te passen. Met succes: in november 2020 liet de minister de Kamer weten dat hij terugging naar de tekentafel. Op 8 maart 2021, precies een jaar na de start van onze campagne, kwam hij met een verbeterd voorstel. Nu is de nieuwe Tweede Kamer aan zet.

Sara Verlee is een van de activistenleiders van Amnesty's campagne #LetsTalkAboutYES
© private

Kom ook in actie

In verschillende steden komen vrijwilligers in actie om ervoor te zorgen dat in Nederland seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Deze vrijwilligers organiseren creatieve acties om ervoor te zorgen dat de wetgeving wordt aangepast en dat het vragen naar consent de normaalste zaak van de wereld wordt. Wil je ook meedoen? Word dan activistenleider of activist. Activistenleiders zetten een team op van activisten om samen acties te organiseren. Activisten zijn onderdeel van het team en helpen bij het bedenken en uitvoeren van de acties.

 

Laatste nieuws #LetsTalkAboutYES

 • Bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, Ron Bormans, zet zijn handtekening onder het manifest waarmee hoger-onderwijsinstellingen beloven zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld onder studenten

  Hogeschool Rotterdam ondertekent als eerste hogeschool Amnesty-manifest tegen seksueel geweld

  Goed nieuws 5 oktober 2021

  De Hogeschool Rotterdam ondertekende een manifest waarmee zij belooft haar studenten beter te beschermen tegen seksueel geweld.

  Lees meer
 • Studenten Amnesty International in actie voor aanpak seksueel geweld in het hoger onderwijs

  Nieuws 20 september 2021

  Studenten door het hele land roepen hun hoger-onderwijsinstellingen op om het Amnesty-manifest tegen seksueel geweld te ondertekenen.

  Lees meer
 • VU Amsterdam ondertekent als eerste universiteit Amnesty-manifest tegen seksueel geweld  

  Goed nieuws 24 augustus 2021

  De Vrije Universiteit in Amsterdam ondertekende vandaag als eerste hoger-onderwijsinstelling het Amnesty-manifest tegen seksueel geweld.

  Lees meer
 • 1 op de 10 vrouwelijke studenten verkracht tijdens studie

  Eén op tien vrouwelijke studenten slachtoffer van verkrachting tijdens studie

  Nieuws 9 juni 2021

  Schokkende cijfers van verkrachtingen onder Nederlandse studentes. Studenten weten niet wie aan hun onderwijsinstelling hen kan helpen.

  Lees meer
Onvrijwillige seks is verkrachting

Seks met instemming

Om seks te hebben moet je weten dat de andere persoon ook seks met jou wil. Dit betekent niet dat je een contract hoeft te ondertekenen. Je moet wél communiceren met je partner om er zeker van te zijn dat je allebei seks wilt. Dat is niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst.

Als algemene regel geldt: Twijfel je? Vraag het. Twijfel je nog steeds? Stop. Als iemand slaapt of buiten bewustzijn is, en niet kan reageren, kan iemand geen instemming geven voor seks. Ook niet als die persoon eerder instemde. Hij of zij kan op dat moment namelijk geen instemming meer geven. Je moet dan stoppen. Simpel toch?

Meer weten over seks met instemming?

Lees het dossier

Q&A over onvrijwillige seks en Amnesty's campagne

Lees de Q&A
 

Zelf slachtoffer?

Ben jij slachtoffer van seksueel geweld en zoek je hulp? Kijk dan op www.centrumseksueelgeweld.nl of www.watkanmijhelpen.nl of bel met het Centrum Seksueel Geweld op: 0800 0188.