#LetsTalkAboutYES

In Nederland zegt 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen te hebben meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming. De daders worden vaak niet bestraft. Als er geen tekenen zijn van dwang ben je volgens de wet niet verkracht. Amnesty vindt dat de wet moet veranderen. Verkrachtingsslachtoffers verdienen erkenning en betere wettelijke bescherming.

Seks met instemming #letstalkaboutyes man-man
© Toscanabanana

Amnesty’s campagne #LetsTalkAboutYES

Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Verkrachting is een mensenrechtenschending. Met de publiekscampagne #LetsTalkAboutYES willen we, met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen.

Daarnaast dringen we aan op een nieuwe verkrachtingswet. Een wet die seks zonder wederzijdse instemming verkrachting noemt en als zodanig strafbaar stelt.

Lees meer

Kom nu in actie!

Binnenkort wordt er onderhandeld over een nieuw regeerakkoord. Dit is daarom hét moment om politici massaal te laten weten: vergeet dit onderwerp niet! Daarom voeren we nú actie. Laat jij politici ook weten dat het hoog tijd is voor een betere verkrachtingswet?

Spreek je uit op onze JA-muur

Wat we tot nu toe deden

Op 8 maart 2020, Internationale Vrouwendag, trapten we de campagne af met een informatiebijeenkomst en deelname aan de Women’s March in Amsterdam. Daarna gingen groepen activisten in het hele land online en offline aan de slag om het gesprek over wederzijdse instemming met seks aan te gaan. Samen met een actiegroep van vrouwen die een verkrachting meemaakten, benadrukten we het belang van goede wetgeving tegenover Kamerleden en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. En meer dan 53.000 mensen schreven een kaart aan de minister met de oproep  zijn wetsvoorstel aan te passen. Met succes: in november 2020 liet de minister de Kamer weten dat hij terugging naar de tekentafel. Op 8 maart 2021, precies een jaar na de start van onze campagne, kwam hij met een verbeterd voorstel. Nu is de nieuwe Tweede Kamer aan zet.

Sara Verlee is een van de activistenleiders van Amnesty's campagne #LetsTalkAboutYES
© private

Kom ook in actie

In verschillende steden komen vrijwilligers in actie om ervoor te zorgen dat in Nederland seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Deze vrijwilligers organiseren creatieve acties om ervoor te zorgen dat de wetgeving wordt aangepast en dat het vragen naar consent de normaalste zaak van de wereld wordt. Wil je ook meedoen? Word dan activistenleider of activist. Activistenleiders zetten een team op van activisten om samen acties te organiseren. Activisten zijn onderdeel van het team en helpen bij het bedenken en uitvoeren van de acties.

 

Laatste nieuws #LetsTalkAboutYES

 • Wetsvoorstel aanpassing verkrachtingswet eerste stap naar meer gerechtigheid

  Goed nieuws 8 maart 2021

  Minister Grapperhaus brengt op Vrouwendag een wetsvoorstel in consultatie om het verkrachtingsdelict in de strafwet aan te passen.

  Lees meer
 • Ook in Denemarken is een wet aangenomen waardoor seks zonder instemming als verkrachting wordt bestraft

  Historische overwinning in Denemarken: seks zonder instemming is verkrachting

  Goed nieuws 17 december 2020

  Het Deense parlement heeft ingestemd met een wet die seks zonder instemming strafbaar stelt als verkrachting. Nederland wil dit ook strafbaar stellen.

  Lees meer
 • Nieuw interactief online platform om bewustzijn te vergroten over verkrachting

  Nieuw interactief online platform om bewustzijn te vergroten over verkrachting

  Nieuws 25 november 2020

  Amnesty International ontwikkelde een innovatief online platform dat helpt om mensen bewuster te maken over verkrachting als mensenrechtenschending.

  Lees meer
 • Let'stalkaboutYES campagne tegen seks tegen de wil

  Minister Grapperhaus past voorstel nieuwe verkrachtingswet aan!

  Goed nieuws 5 november 2020

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar stellen als verkrachting. Hiervoor voerden wij campagne!

  Lees meer
Onvrijwillige seks is verkrachting

Seks met instemming

Om seks te hebben moet je weten dat de andere persoon ook seks met jou wil. Dit betekent niet dat je een contract hoeft te ondertekenen. Je moet wél communiceren met je partner om er zeker van te zijn dat je allebei seks wilt. Dat is niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst.

Als algemene regel geldt: Twijfel je? Vraag het. Twijfel je nog steeds? Stop. Als iemand slaapt of buiten bewustzijn is, en niet kan reageren, kan iemand geen instemming geven voor seks. Ook niet als die persoon eerder instemde. Hij of zij kan op dat moment namelijk geen instemming meer geven. Je moet dan stoppen. Simpel toch?

Meer weten over seks met instemming?

Lees het dossier

Q&A over onvrijwillige seks en Amnesty's campagne

Lees de Q&A
 

Zelf slachtoffer?

Ben jij slachtoffer van seksueel geweld en zoek je hulp? Kijk dan op www.centrumseksueelgeweld.nl of www.watkanmijhelpen.nl of bel met het Centrum Seksueel Geweld op: 0800 0188.