1 op de 10 vrouwelijke studenten verkracht tijdens studie
© Toscanabanana

Hoger-onderwijsinstellingen ondertekenen manifest tegen seksueel geweld

Amnesty International vraagt hoger-onderwijsinstellingen in Nederland het manifest ‘Let’s Talk About YES’ tegen seksueel geweld te ondertekenen. Een flink aantal instellingen ondertekende inmiddels, en trof maatregelen om seksueel geweld te voorkomen en slachtoffers goed te begeleiden. Anderen geven aan dit binnenkort te zullen doen.

1 op de 10 vrouwelijke studenten verkracht tijdens studie
© Toscanabanana

Snel actie nodig

Het is hard nodig dat hoger-onderwijsinstellingen actie ondernemen tegen seksueel geweld. 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannen heeft namelijk tijdens de studie seksuele penetratie zonder instemming meegemaakt. De meesten weten niet bij wie op de onderwijsinstelling ze kunnen aankloppen voor hulp. Samen met studenten stelde Amnesty International daarom een manifest op waarmee instellingen zich eraan committeren een veilige omgeving te creëren voor hun studenten en medewerkers.

Honderden activisten

Honderden activisten die zich zorgen maken over seksueel geweld onder studenten hebben zich aangesloten bij onze campagne. Verdeeld over dertig teams vragen zij hun onderwijsinstellingen hun verantwoordelijkheid te nemen en het Let’s Talk About YES-manifest te ondertekenen. Ze gaan in gesprek met hun instellingen en denken mee welke concrete maatregelen zij kunnen nemen.

Bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, Ron Bormans, zet zijn handtekening onder het manifest waarmee hoger-onderwijsinstellingen beloven zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld onder studenten
© Hans Tak

Wat betekent ondertekening?

Ondertekenaars van het manifest beloven zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld. Ook beloven zij maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat iedereen binnen de onderwijsinstelling zich verantwoordelijk voelt voor een cultuur waarin seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid en instemming.

Een kennisinstelling als de onze moet veilig zijn. Een veilige haven, zowel intellectueel als fysiek. Daarom zetten wij ons in tegen iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Elisabeth Minnemann, bestuursvoorzitter Haagse Hogeschool

© Too van Velzen

Concrete maatregelen

De universiteit Leiden kondigde bij de ondertekening van het manifest bijvoorbeeld aan medewerkers op te leiden om met slachtoffers om te gaan. Voor studenten komen er onder andere workshops, een postercampagne, een theatervoorstelling en een website met informatie over seksueel geweld. En de universiteit zal lotgenotengroepen oprichten voor slachtoffers van seksueel geweld.

We vinden het belangrijk dat studenten ons bij problemen weten te vinden.

Vinod Subramaniam, voormalig rector magnificus VU

Q&A over Amnesty's campagne op hoger-onderwijsinstellingen