Dit bereiken we met Write for Rights

Samen schreven we tijdens Write for Rights honderdduizenden brieven aan machthebbers en kaarten aan activisten. Met al die brieven laten we aan de machthebbers weten dat de hele wereld over hun schouder meekijkt. Die druk werkt! Activisten komen vrij, martelingen stoppen en valse aanklachten worden ingetrokken. En mensen die onterecht gevangenzitten krijgen weer hoop. Ze weten dat zij er niet alleen voor staan.

In 2023…

In Zimbabwe zijn Cecillia Chimbiri en Joanah Mamombe vrijgesproken. Ze zouden beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen, maar daar blijkt geen enkel bewijs voor te zijn.
© © Tsvangirayi Mukwazhi/Amnesty International

…zijn Cecilia en Joanah vrijgesproken

Cecillia Chimbiri, Joanah Mamombe en Netsai Marova uit Zimbabwe werden na een demonstratie opgepakt, mishandeld en misbruikt. Vervolgens werden ze aangeklaagd omdat ze de mishandeling en het misbruik zouden hebben verzonnen. In 2022 werd tijdens Write for Rights massaal voor de vrouwen geschreven. In juli 2023 werden Cecillia en Joanah vrijgesproken. Netsai’s zaak loopt nog.

We waren overweldigd door alle brieven en kaarten uit Nederland. Jullie vriendelijkheid en compassie maakt een wereld van verschil. We zijn jullie enorm dankbaar.

de zoons van Dorgelesse Nguesan met een foto van hun moeder

…voelde Dorgelesse zich enorm gesteund

Dorgelesse Nguessan uit Kameroen maakte zich zorgen om de groeiende armoede. Ze demonstreerde vreedzaam, werd opgepakt en kreeg 5 jaar cel.

Ik zal nooit vergeten wat Amnesty voor mij heeft gedaan. Ik zal het mijn hele leven onthouden. Ik vraag me af wat er zou zijn gebeurd als ik niet door Amnesty was gesteund.

© Aleksandra Skochilenko

…stond Sasha Skochilenko er niet alleen voor

‘Beste deelnemers aan de actie, ik wil jullie van harte bedanken voor jullie steun aan Sasha. Jouw aandacht verwarmt ons in deze moeilijke tijd en laat ons voelen dat we niet alleen worden gelaten met de onderdrukking die helaas in ons land plaatsvindt. Naast je oproepen aan de ambassade stuurde je Sasha ook veel ansichtkaarten met steunbetuigingen. Als dank vroeg Sasha me deze tekening met jullie te delen die ze speciaal voor jullie in de gevangenis maakte.’

Dit liet de advocaat van Aleksandra (Sasha) Skochilenko uit Rusland weten. Aleksandra plakte stickertjes op prijskaartjes om mensen te informeren over de oorlog in Oekraïne en werd opgepakt.

© © Amnesty Inernational

…kreeg Shahnewaz weer hoop

Shahnewaz uit Bangladesh had kritiek op een kolencentrale en maakte zich zorgen om het klimaat. Door zijn kritiek loopt hij het risico op een jarenlange gevangenisstraf.

Ik ben erg blij dat Amnesty wereldwijd campagne voert voor mijn definitieve vrijlating. De campagne trok de aandacht van internationale mensenrechtenorganisaties en leiders. Ik geloof dat de brieven en e-mails vanuit de hele wereld onze regering bereikten.

Eerdere successen van Write for Rights

De milieuactivist Bernardo Caal Xol uit Quatemala werd na 4 jaar cel vervroegd vrijgelaten
© Anny Matzir

Bernardo Caal Xol uit Guatemala is vrij

Na 4 jaar onterechte gevangenschap werd Bernardo Caal Xol uit Guatemala op 24 maart 2022 vervroegd vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden cel omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Die liep gevaar door de bouw van twee waterkrachtcentrales. Na zijn vrijlating bedankte Bernardo iedereen die in actie kwam.

Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op de gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.

Rung uit Thailand kan een levenslange celstraf krijgen omdat ze demonstraties leidde
© Lillian SUWANRUMPHA / AFP via ANP

Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul op borgtocht vrij

De Thaise student en amateurviolist Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul is een van de leiders van de democratische jeugdbeweging in haar land. Als student sociologie en antropologie in Bangkok werd Rung politiek actief. Zij nam in 2020 deel aan protesten voor maatschappelijke en politieke verandering. Al snel werd ze demonstratieleider en kreeg ze nationale bekendheid. Rung verdween vanwege haar activisme al enkele keren achter de tralies, onder meer op grond van een wet die kritiek op de monarchie verbiedt. Tijdens Write for Rights 2021 werd er wereldwijd massaal voor Rung geschreven. Amnesty is ervan overtuigd dat dit ertoe heeft bijgedragen dat zij in januari 2022 op borgtocht werd vrijgelaten.

Janna is ontzettend blij met de massale steun

Janna Jihad uit de Bezette Palestijnse Gebieden was pas 13 jaar toen ze een officiële perskaart kreeg en een van ’s werelds jongste journalisten werd. Ze doet verslag van de onderdrukking door het Israëlische leger, waar geregeld doden bij vallen. Vanwege haar journalistieke werk wordt Janna lastiggevallen en met de dood bedreigd. Ze is ontzettend blij met de steun die ze vanuit de hele wereld ontvangt: ‘Ik dank iedereen die de tijd nam mij te schrijven; het is echt hartverwarmend. Ik vind het heel fijn dat ons Palestijnse verhaal overal ter wereld gehoord wordt, vooral bij de jonge generaties. Dat geeft me veel hoop op een betere toekomst.’

Ibrahim Ezz el-Din uit de gevangenis

Op 26 april 2022 werd in Egypte mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz el-Din vrijgelaten. Hij is onderzoeker bij de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden en zat 34 maanden in willekeurige detentie vanwege zijn vreedzame mensenrechtenwerk. Tijdens Write for Rights 2019 is er wereldwijd actie voor hem gevoerd. Na zijn vrijlating bedankte Ibrahim Ezz el-Din iedereen die voor hem in actie kwam. ‘Gedurende de bijna 3 jaar die ik in de gevangenis doorbracht, voelde ik dat ik elke dag een deel van mijn ziel verloor, en de hoop op terugkeer naar het leven, naar de vrijheid. Het enige dat mijn dagen verlichtte en me hoop gaf, was het nieuws dat ik ontving dat mensen nog steeds aan mij dachten en opriepen om mij vrij te laten.’

De onterecht ter dood veroordeelde Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan kwam vrij na Amnesty's Write for Right-schrijfactie
© Amnesty International

Terdoodveroordeelde Magai Matiop Ngong is vrij

Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was 15 jaar toen hij ter dood werd veroordeeld, nadat een afgeketste kogel per ongeluk zijn neef doodde. In 2019 schreven tijdens Write for Rights meer dan 765.000 mensen brieven waarin ze opriepen zijn doodsvonnis in te trekken. Dat bracht in het land een discussie over de doodstraf op gang. Een half jaar later werd zijn doodvonnis ingetrokken. Op 22 maart 2022 werd hij  vrijgelaten.

Germain Rukuki
© Private

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki kwam vrij

Write for Rights heeft echt een positief effect. Door de steun ben ik, Germain Rukuki, uit de gevangenis gekomen, en ben ik nog meer toegewijd aan het verdedigen van de mensenrechten.

Germain werkte voor een organisatie die een einde wilde maken aan marteling in Burundi. Volgens de overheid tastte hij daarmee het imago van het land aan en kreeg hij 32 jaar cel. Tijdens Write for Rights 2020 werden wereldwijd meer dan 436.000 brieven voor hem geschreven. Na 4 jaar cel kwam Germain vervroegd vrij.

Paing Phyo Min
© Privéfoto

Satiricus Paing Phyo Min kwam vrij

Op 17 april 2021 werden in Myanmar Paing Phyo Min en twee andere leden van de satirische groep The Peacock Generation vrijgelaten. Hun vrijlating maakte deel uit van een generaal pardon. In het voorjaar van 2019 waren Paing Phyo Min en andere leden van de poetry slam-groep gearresteerd na een humoristisch optreden waarbij ze de spot dreven met het leger. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar vanwege ‘het aanzetten tot het deserteren van militairen’ en ‘online laster’. Tijdens Write for Rights 2020 kwamen honderdduizenden mensen wereldwijd in actie voor zijn vrijlating.

 

Melike Balkan en Özgür Gür
© Akin Celiktas

Vrijspraak voor Melike en Özgür

De acties voor de Turkse lhbti-activisten Melike Balkan en Özgur Gür zorgden ervoor dat zij ongelooflijk veel aandacht kregen voor hun standpunten. De social mediakanalen van hun organisatie METU LGBTI+ Solidarity werd overspoeld met steunbetuigingen en heel veel mensen deden mee aan hun acties. En in oktober 2021 volgde het mooiste nieuws: Melike, Özgur en alle anderen die terechtstonden voor hun deelname aan een Pride-bijeenkomst werden vrijgesproken! Een enorme opluchting, want ze hadden 3 jaar cel kunnen krijgen.

Journalist Khaled Drareni komt thuis na zijn vrijlating op 19 februari
© AFP via Getty Images

Journalist Khaled Drareni kwam vrij

De Algerijnse journalist Khaled Drareni werd op 18 februari 2021 vrijgelaten na een presidentieel pardon. Het Hooggerechtshof bekeek zijn dossier op 25 maart opnieuw, vernietigde het vonnis van 2 jaar gevangenisstraf en beval het Hof van Beroep de zaak over te doen. Drareni deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden tegen demonstranten. Dat was de autoriteiten een doorn in het oog. Drareni werd opgepakt en veroordeeld tot 2 jaar cel. Tijdens Write for Rights 2020 schreven honderdduizenden mensen voor zijn vrijlating. Nu zijn hij en tientallen andere gevangenen vrijgelaten. Khaled Drareni’s zaak moet nog wel voor de rechter komen.

 

Popi Qwabe en Bongeka Phungula
© Privéfoto

Onderzoek naar moordenaars heropend

In maart 2021 overhandigde een Amnesty-delegatie brieven en handtekeningen onder petities aan de nationale politie van Zuid-Afrika. Nog diezelfde dag heropende de politie het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula. Tijdens Write for Rights waren 316.796 mensen voor hen in actie gekomen. De twee Zuid-Afrikaanse vriendinnen werden in mei 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht tijdens een avondje stappen. De moorden werden niet goed onderzocht – tot nu.

Vragen?

Bekijk hier de veelgestelde vragen over Write for Rights. Heb je toch een andere vraag? Laat het ons weten via writeforrights@amnesty.nl of 020-7733500  
Veelgestelde vragen