Write for Rights Organiseren

Overal ter wereld belanden jongeren in de gevangenis omdat ze opkomen voor de rechten van anderen. Of worden mishandeld of gediscrimineerd om wie ze zijn. Dit onrecht moet stoppen. Tijdens Write for Rights schrijven duizenden mensen wereldwijd brieven om dit onrecht te stoppen. Het werkt echt! Wereldwijd worden straks honderdduizenden brieven uitgeprint, ook die van jou. De stapels komen terecht bij de machthebbers. Met postzakken tegelijk. Probeer dat maar eens te negeren… !

 

Yasaman Aryani
© Privéfoto

Schrijf voor de vrijheid van Yasaman
(Iran)

De 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani deelde op Internationale Vrouwendag bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers en droeg daarbij geen hoofddoek. Ze strijdt namelijk voor een wereld waarin vrouwen zelf kunnen kiezen welke kleren ze dragen. In Iran kan dat niet. Yasaman kreeg 16 jaar cel, waarvan ze er minstens 10 moet uitzitten. We roepen de Iraanse autoriteiten op om Yasaman onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Onderteken een brief

© Fahrinisa Campana/PRI’s The World

Schrijf voor gerechtigheid voor Sarah en Seán (Griekenland)

Sarah Mardini (24) en Seán Binder (25) kunnen 25 jaar gevangenisstraf krijgen omdat ze op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee probeerden te redden. De Griekse overheid beschuldigt hen van mensensmokkel. Sarah weet hoe gevaarlijk de reis over zee van Turkije naar Lesbos is. Ze vluchtte zelf uit Syrië. Tijdens de overtocht dreigde het bootje met vluchtelingen te zinken. Sarah en haar zus sprongen overboord en duwden de boot naar Lesbos. We roepen de Griekse autoriteiten op om alle aanklachten tegen Sarah en Seán onmiddellijk te laten vallen.
Onderteken een brief

Magai Matiop Ngong
© Privéfoto

Schrijf tegen het doodvonnis van Magai
(Zuid-Sudan)

Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was pas 15 toen hij per ongeluk zijn neef doodschoot. Toch veroordeelde de rechter hem wegens moord tot de galg. Magai had tijdens de rechtszaak geen advocaat. Zowel het internationaal recht als de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen die jonger dan 18 jaar waren toen ze een misdrijf begingen. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen. We roepen de autoriteiten op om Magais doodvonnis te schrappen.
Onderteken een brief

© Privéfoto

Schrijf voor de vrijheid van Yiliyasijiang
(China)

Yiliyasijiang Reheman (26) en zijn vrouw zijn Oeigoeren, een overwegend islamitische etnische minderheid in China. Circa 1 miljoen Oeigoeren zijn opgesloten in een van de geheime heropvoedingskampen. Daar worden ze gehersenspoeld door de Chinese overheidspropaganda. Yiliyasijiang studeerde in Egypte. Daar werd hij opgepakt en op bevel van de Chinese overheid teruggestuurd naar China. Waarschijnlijk zit hij in een heropvoedingskamp. We roepen China op om Yiliyasijiang onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Onderteken een brief

© Allan Lissner

Schrijf voor een schoner milieu voor Jianne
(Canada)

Jianne Turtle (13) en leden van de inheemse gemeenschap van Grassy Narrows in Canada hebben te kampen met kwikvergiftiging. Mensen hebben daardoor oogproblemen en aandoeningen aan hun zenuwstelsel. Het kwik zit in een rivier die door het grondgebied van de gemeenschap stroomt. De Canadese regering beloofde het probleem op te lossen, maar de rivier is nog altijd vervuild. We roepen Canada op ervoor te zorgen dat de mensen van Grassy Narrows in een gezonde omgeving kunnen leven.
Onderteken een brief

© Amnesty International

Schrijf voor een huis voor Nasu
(Nigeria)

Nasu Abdulaziz (25) raakte 2 jaar geleden zijn huis in Lagos kwijt. De autoriteiten hadden besloten dat de hele wijk waar hij woonde tegen de vlakte moest, om plaats te maken voor nieuwbouw. Bulldozers sloopten de huizen; de bewoners werden beschoten. Er vielen 9 doden; 15 mensen zijn nog steeds vermist. 30 duizend mensen raakten dakloos. De Nigeriaanse autoriteiten moeten een onderzoek instellen naar de uitzettingen en mensen weer onderdak geven.

Onderteken een brief
© Michael Nagle/Greenpeace

Schrijf voor hulp voor Marinel
(Filipijnen)

Marinel Sumoo Ubaldo was 16 toen ze in 2013 de orkaan Yolanda overleefde. Haar dorp werd volledig verwoest, maar de Filipijnse overheid liet de slachtoffers in de steek. Nu, 6 jaar later, ontbreekt het nog steeds aan voedsel, water, onderdak, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Marinel wil dat de wereld in actie komt tegen de klimaatverandering. We roepen de Filipijnse president op te zorgen voor een menswaardig bestaan voor Marinel en de andere slachtoffers van de orkaan.
Onderteken een brief

© Amnesty International

Schrijf voor gerechtigheid voor José
(Mexico)

José Adrián uit Mexico was 14 jaar toen hij in een opstootje tussen jongeren en de politie terechtkwam. De jongeren hadden de politieauto beschadigd. Maar alleen José werd opgepakt, hoewel hij er niets mee te maken had en vanwege zijn gehoorproblemen niet goed met de politie kon communiceren. De politie sloeg hem en liet zijn ouders een boete betalen. We roepen de Mexicaanse autoriteiten op om de politieagenten te berechten en José een volledige schadevergoeding te geven.  
Onderteken een brief

Ibrahim Ezz El-Din

Schrijf voor de vrijheid van Ibrahim
(Egypte)

Op 11 juni 2019 werd Ibrahim Ezz El-Din (28) op straat opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. De politie ontkent dat Ibrahim gevangenzit. Ibrahims verdwijning heeft waarschijnlijk te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Ibrahim  onderzoekt of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. We roepen de openbaar aanklager in Egypte op om de verblijfplaats van Ibrahim onmiddellijk bekend te maken.
Onderteken een brief

Emil Ostrovko
© Privéfoto

Schrijf voor de vrijheid van Emil
(Wit-Rusland)

Emil Ostrovko (18) uit Wit-Rusland is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor een ‘drugsmisdrijf’ dat hij nooit begaan heeft. Emil wil graag studeren, maar mag in de gevangenis zijn middelbare school niet afronden. Hij had een bijbaantje als koerier voor een online bedrijfje in rookwaar. Volgens zijn werkgever zat er alleen legale rookwaar in de pakketjes die Emil rondbracht. Er zaten wel degelijk drugs in, maar Emil wist daar niks van. Naar zijn werkgever werd geen onderzoek ingesteld. We roepen de Wit-Russische autoriteiten op om Emil onmiddellijk vrij te laten en zijn strafblad te wissen.

Onderteken een brief