Write for Rights 2022 - jaarlijkse schrijfactie van Amnesty International

Write for Rights

Voor deze mensen komen we dit jaar in actie

Shahnewaz Chowdhury (Bangladesh)

Shahnewaz maakt zich al lange tijd zorgen over nieuwe projecten zoals energiecentrales die in zijn woongebied voor milieuschade zullen zorgen. Toen in mei 2021 zware regens en harde wind voor hoge golven zorgden en huizen in zijn dorp vernielden, uitte Shahnewaz zijn zorgen op Facebook. Vervolgens werd hij gearresteerd en zonder rechtszaak tachtig dagen gevangengezet. Shahnewaz kwam op borgtocht vrij, maar als hij wordt veroordeeld moet hij mogelijk vele jaren de gevangenis in. We vragen om intrekking van de aanklachten.

Bekijk de video

Dorgelesse Nguessan (Kameroen)

Dorgelesse maakte zich zoveel zorgen over de groeiende armoede in haar land, dat ze voor het eerst van haar leven ging demonstreren. Ze werd tijdens het protest gearresteerd en door de autoriteiten beschuldigd van ‘rebellie, samenscholing en het bijwonen van bijeenkomsten en openbare demonstraties’. Een militaire rechtbank veroordeelde haar vervolgens tot 5 jaar gevangenisstraf terwijl ze niets heeft misdaan. Dorgelesse is de kostwinner van haar gezin dat ze nu niet kan onderhouden. Schrijf voor haar vrijlating.

Bekijk de video

Luis Manuel Otero Alcántara (Cuba)

Luis Manuel is een van de leiders van de San Isidro-beweging: een groep kunstenaars, journalisten en activisten die opkomen voor het recht op vrije meningsuiting. Luis Manuel is faliekant tegen een wet die kritische kunstenaars het zwijgen oplegt. Toen hij een video online zette waarin hij zei dat hij zou deelnemen aan een grote demonstratie tegen het regeringsbeleid, werd hij opgepakt en kreeg hij een gevangenisstraf van 5 jaar. We schrijven voor zijn vrijlating.

Bekijk de video

Zineb Redouane (Frankrijk)

In de straat van Zineb,  in de Franse stad Marseille, werd gedemonstreerd. De demonstranten protesteerden tegen de slechte staat van woningen. De politie gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven. Een van de agenten richtte zijn wapen op Zineb. Ze werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat en overleed in het ziekenhuis. Bijna 4 jaar na haar dood is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de aanval op Zineb. Vraag om gerechtigheid voor Zineb.

Bekijk de video

Chow Hang-tung (Hong Kong)

Chow Hang-tung nam deel aan een vreedzame bijeenkomst om de slachtoffers van het Tiananmenplein te gedenken. In 1989 werden op dit plein in de Chinese hoofdstad Beijing honderden en mogelijk zelfs duizenden vreedzame demonstranten gedood. Ze protesteerden tegen het bewind van de Chinese Communistische Partij. Onder de demonstranten waren veel studenten. Chow Hang-tung werd tijdens de herdenking gearresteerd en zit een celstraf van 22 maanden uit. Ook hangt haar een nog langere gevangenisstraf boven het hoofd omdat ze volgens de autoriteiten ‘de nationale veiligheid in gevaar’ zou hebben gebracht. Schrijf voor haar vrijlating.

Bekijk de video

Vahid Afkari (Iran)

In 2017 en 2018 demonstreerde Vahid op een vreedzame manier tegen ongelijkheid en politieke onderdrukking in zijn land. Daarvoor werd hij gearresteerd en tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen veroordeeld. Vahid werd gemarteld om hem misdrijven te laten ‘bekennen’ die hij niet heeft gepleegd. Hij zit nog steeds in eenzame opsluiting. Zijn broers Habib en Navid demonstreerden ook vreedzaam. Habib kreeg dezelfde straf maar is nu vrij. Zijn andere broer, Navid, werd geëxecuteerd. Vraag om Vahids vrijlating.

Bekijk de video

Nasser Zefzafi (Marokko)

In 2016 gingen bewoners van het Marokkaanse Rif-gebied de straat op na de dood van een visboer. Hij werd verpletterd in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn in beslag genomen vis eruit te halen. Dat was de aanleiding voor massale demonstraties waarin burgers hun onvrede over het bewind in Marokko uitten. Nasser speelde een belangrijke rol in Hirak El-Rif, een beweging die hervormingen nastreeft. Hij werd opgepakt omdat hij een preek in een moskee onderbrak. Nasser zit al lange tijd onder verschrikkelijke omstandigheden in eenzame opsluiting. Hij werd gemarteld en tot 20 jaar cel veroordeeld. We schrijven voor zijn vrijlating.

Bekijk de video

Yren Rotela en Mariana Sepúlveda (Paraguay)

Trans mensen krijgen in Paraquay vaak te maken met intimidatie, geweld, discriminatie en belemmerende regelgeving. Yren en Mariana zijn beide trans vrouwen. Ze kunnen hun naam niet wettelijk veranderen en krijgen geen identiteitspapieren met hun genderidentiteit. Ook kunnen ze geen diploma’s krijgen op de naam die ze gekozen hebben. Dat maakt het vinden van een baan moeilijk. Yren en Mariana voeren al jaren strijd om hun namen te kunnen veranderen. Vraag Paraguay om de wet aan te passen.

Bekijk de video

Aleksandra Skochilenko (Rusland)

Aleksandra verving prijskaartjes in een supermarkt door kleine etiketten. Daarop stond informatie over het Russische bombardement op het theater in Marioepol in Oekraïne. Daar schuilden honderden mensen vanwege de oorlog. Ze werd aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van valse informatie over het leger van de Russische Federatie’. Aleksandra kan hiervoor 10 jaar cel krijgen. Aleksandra heeft een chronische darmaandoening, maar in de gevangenis krijgt ze geen glutenvrij eten. Daardoor heeft ze vaak honger. Vraag om haar vrijlating.

Bekijk de video

Cecillia, Joanah en Netsai (Zimbabwe)

In 2020 namen Cecillia, Joanah en Netsai deel aan een demonstratie tegen de regering. Ze werden gearresteerd, met een zak over hun hoofd in een auto geduwd en naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. In het ziekenhuis mochten ze niet met journalisten praten. Nadat ze enkele daders van de aanval hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen ook nog eens aangeklaagd. Ze zouden de beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen. Op dit moment loopt de rechtszaak tegen hen nog. Als ze worden veroordeeld riskeren ze een jarenlange gevangenisstraf. We vragen om de aanklachten in te trekken.

Bekijk de video

Je kunt schrijven waar je maar wilt. Schrijf thuis, kom langs bij een evenement bij jou in de buurt, of stuur meteen online een brief

Schrijf je ook mee?

Ja, ik doe mee!

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl.