Bedankt voor je inzet

We willen alle (gast)docenten, studenten en leerlingen die meededen aan Write for Rights op school van harte bedanken. Het was een daverend succes. Op maar liefst 320 scholen klommen dit jaar scholieren in de pen om brieven en kaarten te schrijven Samen zorgen we ervoor dat onrecht stopt.

Vergeet niet het aantal geschreven brieven aan ons door te geven! Alleen dan weten we hoe groot het resultaat van de actie. Bedankt!

© Amnesty International

Jouw schrijfactie afronden

Ontzettend bedankt voor jouw inzet als school. Wil je weten hoe je het event kunt afronden?

Brieven en kaarten tellen
Om te zien hoeveel impact we maken met z’n allen, willen we graag weten hoeveel brieven en kaarten er in het hele land geschreven zijn. Geef ook het totaal van jouw schrijfactie door via het telformulier.

Brieven en kaarten versturen

De brieven verstuur je direct naar de autoriteiten van de desbetreffende landen. De kaarten verstuur je in één envelop naar Amnesty Nederland. Een uitgebreide instructie vind je in deze Handleiding brieven en kaarten verzenden.

Rita Karasartova (Kirgizië) demonstreerde uit zorg om de toegang tot een waterreservoir. Ze staat onder huisarrest en kan wel 15 jaar cel krijgen. De aanklachten tegen haar intrekken moeten worden ingetrokken.

Voor deze mensen schreven we dit jaar

Ook dit jaar schreven leerlingen weer voor vijf mensen die hun nek durfden uit te steken en daarvoor zwaar gestraft werden. Zoals Ahmed Mansoor die 10 jaar cel kreeg omdat hij de waarheid sprak over onterechte detentie en marteling in de Verenigde Arabische Emiraten. Of Sawyeddollah uit Myanmar die voor zijn leven moest vluchten omdat hij tot de Rohingya-minderheid behoort. Samen zetten we met brieven de autoriteiten onder druk om hen vrij te laten of gerechtigheid te geven.

voor deze mensen komen we in actie!

We hebben voor de personen waarvoor we schrijven video’s gemaakt. Deze kun je hier downloaden.

 

In Honduras is Jhony Salgado vrijgesproken. Hij zou in juli 2022 terechtstaan op beschuldiging van het bezit van een illegaal vuurwapen en het oneigenlijke gebruik van een politieschild

Write for Rights heeft succes!

Rond 10 december voerden we bij Amnesty massaal actie voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Dat deden we niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Ook veel scholen deden mee. In 2022 schreven meer dan 55.000 leerlingen voor vijf mensen die onterecht vastzitten, bedreigd worden omdat ze voor hun mening uitkomen, of gediscrimineerd worden om wie ze zijn. Ook tekenden ze een petitie voor transrechten in Paraguay.

Deze brieven hebben effect! In 2021 vroegen we om de vrijlating van milieuactivist Bernardo uit Guatemala. Nu is Bernardo vrij en weer bij zijn familie.

Lees de succesverhalen

Heb je nog vragen?

Stuur dan een mail naar writeforrightsopschool@amnesty.nl

Telefoon: 020-7733500

Keep up with our activities on instagram for students!