In december 2022 organiseerde Amnesty Nederland voor de tiende keer de schrijfactie Write for Rights. Die maand worden elk jaar overal ter wereld brieven geschreven voor mensen die ten onrechte gevangenzitten, die gediscrimineerd of bedreigd worden, die de doodstraf kregen of werden gemarteld. Door al die brieven weten machthebbers dat de hele wereld over hun schouder meekijkt als ze de mensenrechten schenden. Die druk werkt!
Na 4 jaar onterechte gevangenschap werd Bernardo Caal Xol uit Guatemala op 24 maart 2022 vervroegd vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden cel omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Die gevaar liep door de bouw van twee waterkrachtcentrales. Na zijn vrijlating bedankte Bernardo iedereen die in actie kwam: ‘Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op de gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.‘
De Thaise student en amateurviolist Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul is een van de leiders van de democratische jeugdbeweging in haar land. Als student sociologie en antropologie in Bangkok werd Rung politiek actief. Zij nam in 2020 deel aan protesten voor maatschappelijke en politieke verandering. Al snel werd ze demonstratieleider en kreeg ze nationale bekendheid. Rung verdween vanwege haar activisme al enkele keren achter de tralies, onder meer op grond van een wet die kritiek op de monarchie verbiedt. Tijdens Write for Rights 2021 werd er wereldwijd massaal voor Rung geschreven. Amnesty is ervan overtuigd dat dit ertoe heeft bijgedragen dat zij in januari 2022 op borgtocht werd vrijgelaten.
Janna Jihad uit de Bezette Palestijnse Gebieden was pas 13 jaar toen ze een officiële perskaart kreeg en een van ’s werelds jongste journalisten werd. Ze doet verslag van de onderdrukking door het Israëlische leger, waar geregeld doden bij vallen. Vanwege haar journalistieke werk wordt Janna lastiggevallen en met de dood bedreigd. Ze is ontzettend blij met de steun die ze vanuit de hele wereld ontvangt: ‘Ik dank iedereen die de tijd nam mij te schrijven; het is echt hartverwarmend. Ik vind het heel fijn dat ons Palestijnse verhaal overal ter wereld gehoord wordt, vooral bij de jonge generaties. Dat geeft me veel hoop op een betere toekomst.’
Op 26 april 2022 werd in Egypte mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz el-Din vrijgelaten. Hij is onderzoeker bij de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden en zat 34 maanden in willekeurige detentie vanwege zijn vreedzame mensenrechtenwerk. Tijdens Write for Rights 2019 is er wereldwijd actie voor hem gevoerd. Na zijn vrijlating bedankte Ibrahim Ezz el-Din iedereen die voor hem in actie kwam. ‘Gedurende de bijna 3 jaar die ik in de gevangenis doorbracht, voelde ik dat ik elke dag een deel van mijn ziel verloor, en de hoop op terugkeer naar het leven, naar de vrijheid. Het enige dat mijn dagen verlichtte en me hoop gaf, was het nieuws dat ik ontving dat mensen nog steeds aan mij dachten en opriepen om mij vrij te laten.’
Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was 15 jaar toen hij ter dood werd veroordeeld, nadat een afgeketste kogel per ongeluk zijn neef doodde. In 2019 schreven tijdens Write for Rights meer dan 765.000 mensen brieven waarin ze opriepen zijn doodsvonnis in te trekken. Dat bracht in het land een discussie over de doodstraf op gang. Een half jaar later werd zijn doodvonnis ingetrokken. Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten.
Op 4 juni 2021 bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Germain Rukuki terug van 32 naar 1 jaar. De mensenrechtenverdediger werd vrijgesproken van de meeste van de verzonnen aanklachten waarvoor hij eerder was veroordeeld. Zijn veroordeling voor ‘rebellie’ bleef wel staan: 1 jaar cel en zo’n 20 euro boete. Germain had al 4 jaar vastgezeten in een kleine, propvolle cel. Op 30 juni 2021 werd hij vrijgelaten.
Op 17 april 2021 werden in Myanmar Paing Phyo Min en twee andere leden van de satirische groep The Peacock Generation vrijgelaten. Hun vrijlating maakte deel uit van een generaal pardon. In het voorjaar van 2019 waren Paing Phyo Min en andere leden van de poetry slam-groep gearresteerd na een humoristisch optreden waarbij ze de spot dreven met het leger. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar vanwege ‘het aanzetten tot het deserteren van militairen’ en ‘online laster’. Tijdens Write for Rights 2020 kwamen honderdduizenden mensen wereldwijd in actie voor zijn vrijlating.
De acties voor de Turkse lhbti-activisten Melike Balkan en Özgur Gür zorgden ervoor dat zij ongelooflijk veel aandacht kregen voor hun standpunten. De social mediakanalen van hun organisatie METU LGBTI+ Solidarity werd overspoeld met steunbetuigingen en heel veel mensen deden mee aan hun acties. En in oktober 2021 volgde het mooiste nieuws: Melike, Özgur en alle anderen die terechtstonden voor hun deelname aan een Pride-bijeenkomst werden vrijgesproken! Een enorme opluchting, want ze hadden 3 jaar cel kunnen krijgen.
De Algerijnse journalist Khaled Drareni werd op 18 februari 2021 vrijgelaten na een presidentieel pardon. Het Hooggerechtshof bekeek zijn dossier op 25 maart opnieuw, vernietigde het vonnis van 2 jaar gevangenisstraf en beval het Hof van Beroep de zaak over te doen. Drareni deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden tegen demonstranten. Dat was de autoriteiten een doorn in het oog. Drareni werd opgepakt en veroordeeld tot 2 jaar cel. Tijdens Write for Rights 2020 schreven honderdduizenden mensen voor zijn vrijlating. Nu zijn hij en tientallen andere gevangenen vrijgelaten. Khaled Drareni’s zaak moet nog wel voor de rechter komen.
In maart 2021 overhandigde een Amnesty-delegatie brieven en handtekeningen onder petities aan de nationale politie van Zuid-Afrika. Nog diezelfde dag heropende de politie het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula. Tijdens Write for Rights waren 316.796 mensen voor hen in actie gekomen. De twee Zuid-Afrikaanse vriendinnen werden in mei 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht tijdens een avondje stappen. De moorden werden niet goed onderzocht – tot nu.
Bij het team van Write for Rights:
Mail: writeforrights@amnesty.nl
Telefoon: 020-7733500
Blijf op de hoogte!