write for rights

Write for Rights Organiseren

Dit hebben we al bereikt met Write for Rights

Bijna 4,5 miljoen brieven en kaarten werden er in 2021 wereldwijd geschreven tijdens Write for Rights. Ook in ons land namen mensen rond 10 december de tijd om een brief te schrijven voor een ander. Samen schreven zij meer dan 400.000 brieven en kaarten. Voor een deel van de mensen voor wie we in 2021 en de jaren ervoor actie voerden, hadden al die brieven samen effect. Hoe? Dat lees je hieronder.

Rung uit Thailand kan een levenslange celstraf krijgen omdat ze demonstraties leidde
© Lillian SUWANRUMPHA / AFP via ANP

Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul op borgtocht vrij

De Thaise student en amateurviolist Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul is een van de leiders van de democratische jeugdbeweging in haar land. Als student sociologie en antropologie in Bangkok werd Rung politiek actief. Zij nam in 2020 deel aan de protesten voor maatschappelijke en politieke verandering. Al snel werd ze demonstratieleider en kreeg ze nationale bekendheid. Rung verdween vanwege haar activisme al enkele keren achter de tralies, onder meer op grond van een wet die kritiek op de monarchie verbiedt. In januari 2022 werd ze op borgtocht vrijgelaten. Tijdens Write for Rights 2021 werd er wereldwijd massaal voor Rung geschreven. Amnesty is ervan overtuigd dat dit heeft bijgedragen aan haar vrijlating. 

Janna is ontzettend blij met de massale steun

Janna Jihad uit de Bezette Palestijnse Gebieden was pas 13 toen ze een officiële perskaart kreeg en een van ’s werelds jongste journalisten werd. Ze doet verslag van de onderdrukking door het Israëlische leger, waar geregeld doden bij vallen. Vanwege haar journalistieke werk wordt Janna lastiggevallen en met de dood bedreigd. Ze is ontzettend blij met de steun die ze vanuit de hele wereld ontvangt: ‘Ik dank iedereen die de tijd nam mij te schrijven; het is echt hartverwarmend. Ik vind het heel fijn dat ons Palestijnse verhaal overal ter wereld gehoord wordt, vooral bij de jonge generaties. Dat geeft me veel hoop op een betere toekomst.’ 

De milieuactivist Bernardo Caal Xol uit Quatemala werd na 4 jaar cel vervroegd vrijgelaten
© Anny Matzir

Bernardo Xaal Col uit Guatemala is vrij 

Na 4 jaar onterechte gevangenschap werd Bernardo Caal Xol op 24 maart vrijgelaten uit de gevangenis van de Guatemalteekse stad Cobán. Hij zat vast omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Bernardo en de Q’eqchi’ begonnen met protesteren toen een bedrijf met een vergunning van de regering de Cahabón-rivier van de Q’eqchi’ afdamde om er twee waterkrachtcentrales te bouwen. De rivier is een van de langste in Guatemala en is heilig voor de Q’eqchi’. De bouw van de krachtcentrales had hun bossen al weggevaagd, maar nu verloren ze ook nog het kostbare water dat ze nodig hadden om te overleven. Bernardo eiste dat de krachtcentrales worden gesloten. 

Ibrahim Ezz el-Din uit de gevangenis

Op 26 april 2022 werd in Egypte mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz el-Din vrijgelaten. Hij is onderzoeker bij de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden en zat 34 maanden in willekeurige detentie vanwege zijn vreedzame mensenrechtenwerk. Tijdens Write for Rights 2019 is er wereldwijd actie voor hem gevoerd. Na zijn vrijlating bedankte Ibrahim Ezz el-Din iedereen die voor hem in actie kwam. ‘Gedurende de bijna drie jaar die ik in de gevangenis doorbracht, voelde ik dat ik elke dag een deel van mijn ziel verloor, en de hoop op terugkeer naar het leven, naar de vrijheid. Het enige dat mijn dagen verlichtte en me hoop gaf, was het nieuws dat ik ontving dat mensen nog steeds aan mij dachten en opriepen om mij vrij te laten.’ 

Germain Rukuki
© Private

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki kwam vrij

Op 4 juni 2021 bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Germain Rukuki terug van 32 naar 1 jaar. De mensenrechtenverdediger werd vrijgesproken van de meeste van de verzonnen aanklachten waarvoor hij eerder was veroordeeld. Zijn veroordeling voor ‘rebellie’ bleef wel staan: 1 jaar cel en zo’n 20 euro boete. Germain heeft al 4 jaar vastgezeten in een kleine, propvolle cel. Op 30 juni werd hij vrijgelaten.

Paing Phyo Min
© Privéfoto

Satiricus Paing Phyo Min kwam vrij

Op 17 april 2021 werden in Myanmar Paing Phyo Min en twee andere leden van de satirische groep the Peacock Generation vrijgelaten. Hun vrijlating maakte deel uit van een generaal pardon. In het voorjaar van 2019 waren Paing Phyo Min en andere leden van de poetry slam-groep gearresteerd na een humoristisch optreden waarbij ze de spot dreven met het leger. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege ‘het aanzetten tot deserteren van militairen’ en ‘online laster’. Tijdens Write for Rights 2020 kwamen honderdduizenden mensen wereldwijd in actie voor zijn vrijlating.

 

Melike Balkan en Özgür Gür
© Akin Celiktas

Vrijspraak voor Melike en Özgür

De acties voor de Turkse lhbti-activisten Melike Balkan en Özgur Gür zorgden ervoor dat zij ongelooflijk veel aandacht kregen voor hun standpunten. De social mediakanalen van hun organisatie METU LGBTI+ Solidarity werd overspoeld met steunbetuigingen en mensen die meededen aan hun acties. En in oktober 2021 volgde het mooiste nieuws: Melike, Özgur en alle anderen die terechtstonden voor hun deelname aan een Pride-bijeenkomst werden vrijgesproken! Een enorme opluchting, want ze hadden 3 jaar cel kunnen krijgen.

Journalist Khaled Drareni komt thuis na zijn vrijlating op 19 februari
© AFP via Getty Images

Journalist Khaled Drareni kwam vrij

De Algerijnse journalist Khaled Drareni werd op 18 februari 2021 vrijgelaten na een presidentieel pardon. Het Hooggerechtshof bekeek zijn dossier op 25 maart opnieuw, vernietigde het vonnis (2 jaar gevangenisstraf) en beval het Hof van Beroep de zaak over te doen. Drareni deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden daartegen. Dat was de autoriteiten een doorn in het oog. Drareni werd opgepakt en veroordeeld tot 2 jaar cel. Tijdens Write for Rights 2020 schreven honderdduizenden mensen voor zijn vrijlating. Nu zijn hij en tientallen andere gevangenen vrijgelaten. Khaleds zaak moet nog voor de rechter komen.

 

Popi Qwabe en Bongeka Phungula
© Privéfoto

Onderzoek naar moordenaars heropend

In maart 2021 overhandigde een Amnesty-delegatie brieven en handtekeningen onder petities aan de nationale politie van Zuid-Afrika. Nog diezelfde dag heropende de politie het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula. Tijdens Write for Rights waren 316.796 mensen hiervoor in actie gekomen. De twee Zuid-Afrikaanse vriendinnen werden in mei 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht tijdens een avondje stappen. De moorden werden niet goed onderzocht – tot nu.

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl of bel 020-7733500.

 

Eerdere successen van Write for Rights

 
 
 

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl.