write for rights

Write for Rights Organiseren

Dit hebben we al bereikt met Write for Rights

Bijna 4,5 miljoen brieven en kaarten werden er in 2020 wereldwijd geschreven tijdens Write for Rights. Overal in ons land namen mensen rond 10 december de tijd om een brief te schrijven voor een ander. Samen schreven zij meer dan 480.000 brieven en kaarten. Voor een deel van de mensen voor wie we actie voerden, hadden al die brieven samen effect. Hoe? Dat lees je hieronder.

Germain Rukuki
© Private

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki kwam vrij

Op 4 juni 2021 bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Germain Rukuki terug van 32 naar 1 jaar. De mensenrechtenverdediger werd vrijgesproken van de meeste van de verzonnen aanklachten waarvoor hij eerder was veroordeeld. Zijn veroordeling voor ‘rebellie’ bleef wel staan: 1 jaar cel en zo’n 20 euro boete. Germain heeft al 4 jaar vastgezeten in een kleine, propvolle cel. Op 30 juni werd hij vrijgelaten.

Paing Phyo Min
© Privéfoto

Satiricus Paing Phyo Min kwam vrij

Op 17 april 2021 werden in Myanmar Paing Phyo Min en twee andere leden van de satirische groep the Peacock Generation vrijgelaten. Hun vrijlating maakte deel uit van een generaal pardon. In het voorjaar van 2019 waren Paing Phyo Min en andere leden van de poetry slam-groep gearresteerd na een humoristisch optreden waarbij ze de spot dreven met het leger. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege ‘het aanzetten tot deserteren van militairen’ en ‘online laster’. Tijdens Write for Rights 2020 kwamen honderdduizenden mensen wereldwijd in actie voor zijn vrijlating.

 

Melike Balkan en Özgür Gür
© Akin Celiktas

Vrijspraak voor Melike en Özgür

De acties voor de Turkse lhbti-activisten Melike Balkan en Özgur Gür zorgden ervoor dat zij ongelooflijk veel aandacht kregen voor hun standpunten. De social mediakanalen van hun organisatie METU LGBTI+ Solidarity werd overspoeld met steunbetuigingen en mensen die meededen aan hun acties. En in oktober 2021 volgde het mooiste nieuws: Melike, Özgur en alle anderen die terechtstonden voor hun deelname aan een Pride-bijeenkomst werden vrijgesproken! Een enorme opluchting, want ze hadden 3 jaar cel kunnen krijgen.

Journalist Khaled Drareni komt thuis na zijn vrijlating op 19 februari
© AFP via Getty Images

Journalist Khaled Drareni kwam vrij

De Algerijnse journalist Khaled Drareni werd op 18 februari 2021 vrijgelaten na een presidentieel pardon. Het Hooggerechtshof bekeek zijn dossier op 25 maart opnieuw, vernietigde het vonnis (2 jaar gevangenisstraf) en beval het Hof van Beroep de zaak over te doen. Drareni deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden daartegen. Dat was de autoriteiten een doorn in het oog. Drareni werd opgepakt en veroordeeld tot 2 jaar cel. Tijdens Write for Rights 2020 schreven honderdduizenden mensen voor zijn vrijlating. Nu zijn hij en tientallen andere gevangenen vrijgelaten. Khaleds zaak moet nog voor de rechter komen.

 

Popi Qwabe en Bongeka Phungula
© Privéfoto

Onderzoek naar moordenaars heropend

In maart overhandigde een Amnesty-delegatie brieven en handtekeningen onder petities aan de nationale politie van Zuid-Afrika. Nog diezelfde dag heropende de politie het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula. Tijdens Write for Rights waren 316.796 mensen hiervoor in actie gekomen. De twee Zuid-Afrikaanse vriendinnen werden in mei 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht tijdens een avondje stappen. De moorden werden niet goed onderzocht – tot nu.

Idris Khattak
© Privéfoto

Idris Khattak ontmoet zijn dochter

De autoriteiten van Pakistan lieten weten waar Idris Khattak gevangenzit en zijn dochter mocht hem een keer ontmoeten. Ook maakten ze de reden van zijn vervolging bekend: een ontmoeting met een EU-diplomaat 10 jaar geleden. Daarnaast vroeg de Speciale VN-Rapporteur drie keer  aandacht voor zijn zaak bij de Pakistaanse autoriteiten. Dat is een unicum aangezien de rapporteur zich vrijwel nooit bemoeit met individuele zaken, laat staan drie keer. Een tegenvaller is dat Idris nog steeds berecht wordt voor een militaire rechtbank, terwijl dat een civiele rechtbank zou moeten zijn. Wel wordt hij bijgestaan door een advocaat die hij zelf heeft mogen kiezen.

© © ANZORC

‘Ik leef nog dankzij deze campagne’

De Colombiaanse milieuactivist Jani Silva liet weten: ‘Ik bedank Amnesty International omdat ze heel goed campagne voor mij hebben gevoerd. Ik ben erg dankbaar voor alle brieven. Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef dankzij deze campagne. Die heeft hen ervan weerhouden mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.’

Mousa ontvangt de post voor zijn moeder Nassima al-Sada
© AI Netherlands

Zoon Nassima overdonderd door alle brieven

De in Nederland wonende Moussa, zoon van de Saudische vrouwenrechtenactivist Nassima al-Sada, nam duizenden brieven en kaarten aan zijn moeder in ontvangst en zei: ‘Ik ben overdonderd. Mijn moeder zal al deze brieven geweldig vinden. Het zal erg veel voor haar betekenen en ze zal versteld staan van alle moeite die voor haar is gedaan. Het verbaast me ook dat sommige brieven aan mij zijn gericht. Een vrouw schreef me: “En voor jou stuur ik moederliefde” – zo lief! Ik had bedacht een selectie van de brieven te maken om aan mijn moeder voor te lezen. Maar nu ik deze zakken vol zie, besef ik dat ze zal willen dat ik ze stuk voor stuk voorlees! Heel veel dank aan jullie allemaal voor jullie solidariteit.’

Gustavo Gatica
© Edgard Garrido

Dankbrief van Gustavo

De door politiegeweld blind geworden Chileense demonstrant Gustavo Gatica en zijn familie stuurden een dankbrief die bestemd is voor alle Amnesty-leden: ‘…Wij geloven dat de internationale druk cruciaal is voor het bereiken van gerechtigheid. Daarnaast zorgde deze campagne ervoor dat wij de omhelzingen van duizenden en duizenden mensen over de hele wereld hebben mogen voelen. Zij lieten ons merken dat wij hun steun hebben en dat velen van ons van een betere wereld dromen waarin de fundamentele rechten van alle mensen worden bevorderd en gerespecteerd. Jullie laten ons geloven dat die toekomst mogelijk is…’

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl of bel 020-7733500.

 

Eerdere successen van Write for Rights

 
 
 

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl.