Write for Rights Organiseren

6 miljoen brieven werden er vorig jaar tijdens Amnesty’s jaarlijkse schrijfevent Write for Rights geschreven! In die brieven vroegen mensen van over de hele wereld aandacht voor de dappere mensen die onze mensenrechten verdedigen. Ook Nederland klom massaal in de pen. Op de gekste plaatsen namen mensen op 10 december de tijd om een brief te schrijven voor een ander: op een rondvaartboot, in de gevangenis, op school, in de kroeg. En natuurlijk schreven mensen ook gewoon vanuit hun luie stoel of via het internet. Al die brieven samen hadden effect. Hoe? Dat lees je hieronder.

Vreedzame Vrouwendag voor Vitalina

‘Ik heb me in mijn leven nog nooit zo gesteund gevoeld,’ zei Vitalina Koval in een reactie op de duizenden solidariteitsbetuigingen die ze ontving. Vitalina is het boegbeeld van de Oekraïense LHBTI-gemeenschap en komt ook op voor vrouwenrechten. Vanwege haar activisme ontvangt ze bedreigingen door rechtsextremistische groeperingen, en tijdens een demonstratie op Internationale Vrouwendag 2018 werd ze aangevallen met een bijtende chemische stof. Maar een jaar later zorgde de internationale druk ervoor dat de demonstratie op Vrouwendag door de politie goed werd beveiligd en een groot succes werd.

 

Imelda Cortez uit El Salvador
© Reuters/Jose Cabezas

Slachtoffer van verkrachting vrijgesproken

De rechter sprak de 20-jarige Imelda Cortez uit El Salvador op 17 december 2018 vrij. Imelda, die een lichte verstandelijke handicap heeft, werd vanaf haar twaalfde regelmatig verkracht door haar stiefvader. Ze werd zwanger. In april 2017 beviel ze onverwachts op een openbaar toilet, waarbij ze flauwviel. In het ziekenhuis werd ze opgepakt door de politie. Haar dochtertje leefde, maar omdat ze niet in het ziekenhuis was bevallen, werd ze beschuldigd van poging tot moord. Ze zou hebben geprobeerd haar zwangerschap te beëindigen. Ze kon hiervoor 20 jaar gevangenisstraf krijgen. Imelda’s oma vertelde: ‘Ik dank iedereen die vocht voor Imelda’s vrijheid. Ze vertelde hoe dankbaar ze is dat zoveel vrouwen voor haar vrijheid streden, ook al kennen ze haar niet.’

Gulzar Diushenova
© Svetlana Zelenskaya/Amnesty International

Gelijke rechten voor Gulzar Duishenova

Kirgizië nam onlangs een wet aan voor de inclusie van mensen met een beperking. Het is een grote stap voorwaarts voor Gulzar Duishenova en honderdduizenden anderen in haar land.  In 2002 werd Gulzar aangereden door een dronken automobilist. Sindsdien zit zij in een rolstoel en ervaart de ernstige problemen die je in haar land als vrouw én gehandicapte hebt. Ze worden niet met respect behandeld. Dus besloot Gulzar zich in te zetten voor gelijkwaardige toegang tot gezondheidszorg, werk en voorzieningen voor vrouwen met een handicap. De wet is het klinkende resultaat van haar inspanningen, die van haar supporters én van de brievenschrijvers van Write for Rights in de hele wereld.

Atena Daemi
© Privéfoto

Atena krijgt de zorg die ze nodig heeft

‘Met heel mijn hart dank ik Amnesty International en mensen in de hele wereld die me overspoeld hebben met medeleven en hartelijkheid en alle mogelijke moeite gedaan hebben om me te steunen.’ Dat zei Atena Daemi uit Iran, die tot 7 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens haar verzet tegen de doodstraf in haar land. De wereldwijde campagne voor Atena werpt inmiddels haar vruchten af. Ze krijgt nu voor een deel de speciale medische zorg die ze nodig heeft.

Nonhle Mbuthuma
© Amnesty International

Steun voor Nonhles strijd

‘Ik wil Amnesty bedanken. De steun die ze ons gaven was geweldig en maakt veel verschil. De duizenden brieven die we kregen laten zien dat we er in onze strijd niet alleen voor staan.’ De Zuid-Afrikaanse Nonhle Mbuthuma en haar gemeenschap worden bedreigd door mijnbouwbedrijven die titanium in hun gebied willen opgraven. Hun verzet daartegen is gevaarlijk: in 2016 werd haar collega Sikhosiphi ‘Bazooka’ Rhadebe vermoord en Nonhle overleefde zelf een aanslag op haar leven.

Marielle Franco
© Amnesty International/Mídia Ninja

Aanhoudingen in moordzaak Marielle

Tienduizenden Brazilianen gingen de straat op toen Marielle Franco in maart 2018 werd vermoord. Marielle was een populaire politica uit een favela en kwam op voor mensenrechten in haar land. Zij zette zich onvermoeibaar in voor de rechten van armen, de Afro-Braziliaanse jeugd, vrouwen en LHBTI’s. Meer dan een half miljoen mensen wereldwijd ondertekenden een petitie die gericht was aan de Braziliaanse overheid, met de oproep: berecht de daders van de moord en bescherm mensenrechtenverdedigers. In maart 2019 zijn twee verdachten aangehouden. Amnesty blijft de zaak nauwlettend volgen.

Geraldine Chacón
© Fabiola Ferrero/VII Mentor Program

Voorwaardelijk moet onvoorwaardelijk zijn

De Venezolaanse mensenrechtenverdediger Geraldine Chacón werd opgepakt en in de cel gezet, omdat de regering denkt dat haar stichting zieltjes probeert te winnen voor anti-overheidsgroeperingen. Ze kwam voorwaardelijk vrij, maar Amnesty voert actie om de overheid ertoe te bewegen om haar onvoorwaardelijk vrij te spreken. ‘Ik heb zelf actiegevoerd voor Write for Rights-cases,’ zegt Geraldine. ‘Ik had nooit kunnen denken dat er voor mij actiegevoerd zou worden. Woorden schieten tekort om Amnesty te bedanken voor alles wat ze voor me hebben gedaan.’

Pavitri Manjhi
© Amnesty International

Politie beschermt Pavitri

Al jaren voert Pavitri Manjhi uit India actie tegen twee bedrijven. Die kopen onder valse voorwendselen en met dwang grond op om er energiecentrales te bouwen. Zoals velen raakte ook Pavitri’s familie zo land kwijt. Samen met anderen richtte Pavitri een organisatie op die mensen helpt de bedrijven aan te klagen. Ze ontvangt veel bedreigingen, maar haar campagne was succesvol. De politie heeft Pavitri bescherming aangeboden. Ze wordt nu veel minder lastiggevallen. De vele solidariteitsbrieven van Amnesty-supporters geven haar extra motivatie om door te gaan. ‘De massa’s brieven zorgen ervoor dat we gemotiveerd blijven. Ze geven ons het gevoel dat er niet alleen hier aandacht is voor onze problemen. De wereldwijde steun is bemoedigend.’

Nawal Ben Aissa
© Abdellah Azizi

Nawal put kracht uit solidariteit

Haar voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden is niet kwijtgescholden, net zo min als de boete, en de politie valt haar nog steeds lastig. Toch gaat Nawal ben Aissa uit Marokko door met haar strijd tegen mensenrechtenschendingen in de Rif. Ze weet zich daarbij gesteund door de duizenden brieven van Amnesty-supporters: ‘Ik kan niet beschrijven hoe ik me voel. Het is geweldig en onbeschrijflijk om te ervaren dat iemand jouw pijn en jouw lijden ook ervaart, zonder jou persoonlijk te kennen.’

 

Eerdere successen van Write for Rights

 

Goed nieuws

 • © AI
  Goed nieuws

  Politie beschermt demonstraties voor vrouwenrechten Oekraïne

  Lees meer
 • Gulzar Diushenova
  © Svetlana Zelenskaya/Amnesty International
  Goed nieuws

  Kirgizië: goed nieuws voor mensen met een handicap

  Lees meer
 • Imelda Cortez uit El Salvador
  © Reuters/Jose Cabezas
  Goed nieuws

  El Salvador: slachtoffer verkrachting vrijgesproken

  Lees meer
 • Taner Kilic, oud-voorzitter Amnesty Turkije komt vrij en omhelst zijn vrouw en dochters
  © Amnesty International
  Goed nieuws

  Oud-voorzitter Amnesty Turkije is vrij!

  Lees meer

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl, 020 7733 500.