Write for Rights organiseren

Kom tijdens Write for Rights in actie tegen onrecht.

Organiseer een schrijfactie. Het kan écht iemands leven veranderen.

Write for Rights
© Amnesty International

Help je mee?

Organiseer jij dit jaar ook een schrijfactie? Samen sturen we van over de hele wereld miljoenen brieven aan machthebbers. Om de druk op te voeren, zodat zij onrecht aanpakken. Ook sturen we kaarten naar slachtoffers, om hen moed in te praten.

Een schrijfactie organiseren is niet moeilijk. Nodig mensen uit bij je thuis, regel een locatie of deel thuisschrijfpakketten uit. Wij helpen je met materialen, de promotie en adviezen. Wil je vanwege corona liever online een actie organiseren? Ook dat kan. Lockdown of geen lockdown, wij zorgen ervoor dat iedereen een brief tegen onrecht kan schrijven.

Ja, ik organiseer een schrijfactie
Still instructiefimpje online schrijfactie Write for Rights
© Amnesty International

Organiseer je schrijfactie online!

In het filmpje hiernaast laten we zien hoe makkelijk en leuk het is om online samen brieven te schrijven. We leggen je stap voor stap uit hoe je een online schrijfactie organiseert.

Heb je nog hulp nodig hebben bij de organisatie van je online schrijfactie? Onze stagiairs staan klaar om je te helpen! Mail naar writeforrights@amnesty.nl.

Zet je schrijfactie op de kaart

Meld je schrijfactie aan via events.amnesty.nl. Dan komt die op de kaart met alle acties in het land. Je kunt erbij aangeven of andere mensen ook welkom zijn. Én met de link die je krijgt, kun je gemakkelijk uitnodigingen versturen en reclame maken voor je schrijfactie.

Write for Rights Keizersgracht
© © Marieke Wijntjes

Bekijk de livestream

Op 10 december organiseren we zoals ieder jaar een enerverend programma. Dit jaar doen we dit online.

Het programma is gevuld met inspirerende gasten uit het binnen- en buitenland, muziek, spoken word en live-verbindingen met schrijvende mensen uit het hele land.

Je kunt live meekijken. Organiseer je zelf een evenement, dan kun je de livestream gebruiken om je eigen programma aan te vullen.

Dus zet het vast in je agenda en mis het niet!

www.amnesty.nl/w4rlivestream

Magai Matiop Ngong

Onze brieven hebben effect

Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was pas vijftien toen een afgeketste kogel per ongeluk zijn neef doodde. Toch veroordeelde de rechter hem tot de galg voor moord. Tijdens Write for Rights 2019 kwamen meer dan 765.000 mensen voor Magai in actie. Dat had effect. Het leidde in Zuid-Sudan tot veel discussie over de doodstraf, vooral over de doodstraf voor minderjarigen. En in juli 2020 werd Magai’s doodvonnis vernietigd. Het Hooggerechtshof zoekt nu naar een passende straf.  Magai liet ons weten: ‘Heel veel dank. Ik heb er geen woorden voor. Jullie hebben geen idee hoe blij ik ben.’

Meer resultaten van vorige Write for Rights-acties lees je hier.

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl, 020 7733 500.

Nieuws van Write for Rights

 • Magai Matiop Ngong in de gevangenis van Juba, Zuid-Sudan

  Amnesty blij met intrekken doodvonnis tiener in Zuid-Sudan

  Goed nieuws 30 juli 2020

  Amnesty International is blij dat de autoriteiten van Zuid-Sudan het doodvonnis van Magai Matiop Ngong hebben vernietigd.

  Lees meer
 • Politie beschermt demonstraties voor vrouwenrechten Oekraïne

  Goed nieuws 14 maart 2019

  Oekraïne: politie beschermt demonstraties voor vrouwenrechten op Internationale Vrouwendag in zeven steden. De demonstraties verliepen zonder incidenten.

  Lees meer
 • Nawal Benaissa, Marokko

  Marokko: veroordeling leider Rif-protesten bevestigd

  Nieuws 18 januari 2019

  In Marokko heeft het Hof van Beroep de veroordeling van Nawal Benaissa bevestigd. Benaissa was een van de leiders van de protesten in het Rifgebied.

  Lees meer
 • Gulzar Diushenova

  Kirgizië: goed nieuws voor mensen met een handicap

  Goed nieuws 21 december 2018

  Het parlement van Kirgizië heeft de eerste stap gezet richting de ratificatie van de VN-conventie inzake rechten van personen met een handicap.

  Lees meer