Amnesty International Trein
© Amnesty International

Write for Rights Schrijfactie

Op maandag 10 december rijdt Amnesty’s speciale Write for Rights-trein door Nederland. Stap in op een van de stations die de trein aandoet en betreed de wereld van Write for Rights. In de trein kun je luisteren naar inspirerende sprekers, genieten van muziek en meedoen aan workshops. En natuurlijk kun je er brieven schrijven. Je reist samen met internationale gasten van Amnesty: mensen voor wie wij eerder op 10 december in actie kwamen. De trein vertrekt maandagochtend uit Amsterdam en rijdt vervolgens dwars door Nederland.

De exacte route van de trein vind je hier!

 

Je gastheer in de trein is Erik de Zwart, radio- en televisiemaker, ondernemer en grote treinfan

De trein vertrekt maandagochtend uit Amsterdam en rijdt vervolgens dwars door Nederland. We stoppen op tientallen stations. Op de stations van Den Haag Holland Spoor en Amersfoort stoppen we enige tijd en organiseren we feestelijke events. ’s Avonds keert de trein weer terug naar Amsterdam.

Write for Rights-trein
© Amnesty International

Over de historische trein

De Write for Rights-trein die maandag 10 december door Nederland rijdt is de Rheingold. Dit is een luxe trein uit 1928 die van Hoek van Holland en Amsterdam door het Rijndal naar Zwitserland reed. De trein bestaat uit verschillende voormalige eersteklas wagons. De meest opvallende is het panoramarijtuig. De enorme koepel van tientallen vierkante meters glas en de comfortabele rood fluwelen fauteuils zorgen ervoor dat je je in de tijd terug waant. Ook zijn er verschillende barretjes, waaronder een pianobar, en een apart rijtuig waarin optredens plaatsvinden.

  • Kosteloos meereizen

    Meereizen met de Write for Rights-trein is kosteloos. Op de stations die we aandoen heb je een barcode nodig om de poortjes te openen. Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een e-mailtje met je barcode en de bijbehorende spelregels.

    Door jouw e-mail in te vullen geef je Amnesty International toestemming om je nieuwsberichten te sturen over de Write for Rights-schrijfactie (maximaal 12 per jaar)

Programmering Write for Rights-trein 10 december

© RVD/Arenda Oomen

09:16 Amsterdam CS: Opening met minister Kaag

De officiële opening van de Write for Rights-trein met een welkomstwoord van Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland. Aansluitend schrijven minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking en Roger van Boxtel, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, de eerste brief in de trein.

© Julya Lo'ko

09:16 Amsterdam CS zangeres Juylia Lo’ko zorgt voor de muzikale begeleiding

Julya Lo’ko is van Moluks-Indonesische origine (Molukse vader, Indonesische moeder). Zij weet vanaf haar 7de levensjaar dat ze zangeres wil worden. Tussen 1983 en 1985 zingt Julya Lo’ko bij Hans Vermeulens Rainbow Train. Hiermee doet ze veel werkervaring op als achtergrondzangeres en werkt mee aan platen van tal van Nederlandse en buitenlandse artiesten. Julya treedt nog steeds veel op.

09:45  Amsterdam CS – Leiden: Meet & Greet met Teodora del Carmen Vásquez & Yecenia Armenta

Yecenia Armenta (Mexico) bekende na 15 uur marteling een moord die ze niet had begaan. Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador beviel van een doodgeboren kind en kreeg 30 jaar celstraf omdat ze een ‘abortus’ zou hebben ondergaan. Na 10 jaar kwam ze vervroegd vrij. Voor beide vrouwen schreven we tijdens Schrijfmarathon in 2015 brieven. Ontmoet deze bijzondere vrouwen en luister naar hun aangrijpende verhalen.

Vanaf 10.00 uur Laat je verassen door de Walk-around Magic van magiër Ramana.

Lilian van Dam

10:45 Den Haag HS: Comedyshow en Spoken Word met Farbod Moghadam

De Iraanse-Nederlandse stand-up comedian Farbod Moghadam is al 10 jaar actief in de wereld van comedy en staat bekend als een veelzijdig talent. Zo won hij onder andere de Jury Prijs op het Leids Cabaret Festival in 2018, was hij te zien op De Wereld Draait Door en is hij een fervent Youtuber.

Vanaf 11.00 uur Yoga in de trein met instructrice Lilian van Dam. Kom even tot rust terwijl het Nederlandse landschap aan je voorbij raast.

 

11:00 Haagsche Hogeschool

Meet & Greet met Teodora del Carmen Vásquez & Yecenia Armenta in de Haagsche Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75. Teodora uit El Salvador en Yecenia uit Mexico werden allebei volkomen ten onrechte gevangengezet. Amnesty voerde intensief actie voor hen, onder meer tijdens de Schrijfmarathon in 2015. Beiden zijn nu vrij. Luister naar hun indrukwekkende verhalen.

‘Ik wil alle mensen die zich voor me hebben ingezet enorm bedanken. Zonder jullie hulp zou het bijna niet mogelijk zijn geweest. Ik wil jullie bedanken dat jullie door bleven vechten. Blijf doorgaan met dit prachtige werk, het vechten voor anderen’, zei Yecenia na haar vrijlating.

Vanaf 12.55 uur treedt Ernesto Dennis een aantal keren op in de pianobar

Pianist/producer Ernesto is de nieuwe recordhouder van het spelen van alle 16 stationpiano’s in Nederland in 19 uur en 15 minuten, behaald op 02 november jl. Speciaal voor 10 december zal hij een speciaal gecomponeerd pianolied ten gehore brengen en opdragen aan Amnesty International!

© Thijmen Doornik

12:15 Den Haag HS – Utrecht: Muziekoptreden door singer-songwriter David Benjamin

David Benjamin won de 3FM talent award met zijn nummer ‘Can’t Get My Head Around Loving You,’ maar staat wellicht vooral bekend om zijn single ‘Friends.’ Met invloeden van Jack Johnson en tintjes van Coldplay is deze singer-songwriter uit Den Haag een echt poptalent.

© Copyright: Jorn van Eck

13:45 Utrecht – Deventer: Muziekoptreden door De Baron

Deze zevenkoppige Nederlandstalige rockband brengt muziek, reisverhalen en heimwee bij elkaar. Zij hebben een uniek Nederlands repertoire, gecombineerd met een verscheidenheid van wereldse muziek.

15:15 Zwolle – Amersfoort: Gitaar- en taalkunst door Faber & De Jong

Deze kunstenaars brengen muziektheater tot een nieuw niveau. De combinatie van gitaarspel en het vertellen van verhalen in een intieme setting laten je grenzen vervagen en brengen je klanken en woorden vanuit alle windstreken.

15.30  Zwolle – Amersfoort: Ciwan Aydin, optreden van een Koerdische troubadour

© Lebbis

16.34  Utrecht: ‘De preek’ van Lebbis

Cabaretier Lebbis maakte deel uit van het duo Lebbis en Jansen. Lebbis zal een ‘preek’ houden met een moralistische inslag.

17.00  Utrecht – Je nieuwe gastheer in de trein: Jeroen Nieuwenhuize

Jeroen is disjockey en een grote treinenfan.

Tangerine
© © 2017 Han Ernest

17:00 Geldermalsen – Den Bosch: Tangarine

Het Nederlandse folkduo en tevens tweelingbroers Tangarine begonnen op hun 12de met het schrijven van muziek. Mede door hun optredens als vaste huisband van de DWDD braken de gebroeders Brinks door in de wereld van de folkmuziek. Met invloeden van Simon & Garfunkel, The Beatles and Bob Dylan brengen ze bloeiende en levendige klanken op toneel.

© Annejet Brandsma

17:30 Den Bosch – Breda: Lezing over de vrijheid van meningsuiting door fotograaf Ahmet Polat

De Nederlands-Turkse fotograaf en filmmaker Ahmet Polat slaat met zijn bi-culturele achtergrond – hij heeft een Turkse vader en een Nederlandse moeder – een brug tussen de Nederlandse en Turkse cultuur en identiteit. Hij woonde aanvankelijk in Nedderland, maar verhuisde naar Turkije. Toen daar de vrije meningsuiting steeds sterker onderdrukt werd, keerde hij met zijn gezin naar Nederland terug. In 2015 was Polat Fotograaf des Vaderlands

Tangerine
© © 2017 Han Ernest

18:32 Rotterdam CS – Den Haag HS: Tangarine

Het Nederlandse folkduo en tevens tweelingbroers Tangarine begonnen op hun 12de met het schrijven van muziek. Mede door hun optredens als vaste huisband van de DWDD braken de gebroeders Brinks door in de wereld van de folkmuziek. Met invloeden van Simon & Garfunkel, The Beatles and Bob Dylan brengen ze bloeiende en levendige klanken op toneel.

© Amnesty International, Photo: Jarek Godlewski

18.51 Den Haag HS optreden van Jackie Lou, deelnemer aan de Voice of Holland

Jackie Lou (artiestennaam van Sanne van Veen) studeerde aan Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Ze startte samen met Paul Morris en Janneke Jak het soulvolle trio THE BLAXX waarmee ze onder andere optrad in de tv-show Carlo’s TV Café. Ook was Sanne te zien in de reality show Fame Academy (AVROTROS) en speelde ze de rol van Eva in de Nederlandse musical Drs. Down! Geschreven door Ivo Niehe. Momenteel werkt zij hard aan haar solo zangcarrière als Jackie Lou. Ze is host en zangeres bij de legendarische Wicked Jazz Sounds club-nachten en doet mee aan The Voice of Holland als onderdeel van Team Waylon.

© Amnesty International / Sarah Eick

19:45 Den Haag HS – Amsterdam CS: Meet & Greet met Albert Woodfox & Robert King

Albert Woodfox en Robert King zaten decennialang in eenzame opsluiting, beschuldigd van een moord. Beiden hebben altijd gezegd onschuldig te zijn. Enig bewijs van hun betrokkenheid bij de moord ontbreekt. Vanwege hun politiek activisme – de mannen waren lid van de Zwarte Panterbeweging – werden ze in isolatie geplaatst. Albert Woodfox zat meer dan 40 jaar 23 uur per dag in een ruimte zo groot als een parkeerplaats, zonder enig contact met anderen. robert King zat bijna 30 jaar gevangen.

 

© Merlijn Doomernik

19.56 Haarlem – Micha Wertheim: leest drie korte gedichten voor

Micha Wertheim is kinderboeken schrijver, columnist voor ondermeer Vrij nederland en de Volkskrant maar is voornamelijk bekend als theatermaker.

Ondanks zijn dyslectie wil hij graag mee schrijven. Maar als hij er toch is, leest hij eerst die gedichten van Judith Hertzberg voor die ons inspireren om net iets meer te doen dan thuis het nieuws te volgen en nee te schudden.

© Copyright: Jorn van Eck

20.00 – 21.00: Haarlem – Amsterdam

DJ Warren Fellow sluit de Write for Rights-treinrit af. Deze Haagse held heeft een waslijst aan tracks en remixes op zijn naam staan voor onder anderen Michel de Hey en Boris Brechja. Ook draait hij al jaren in clubs en op festivals van Nederland tot zo ver als China. Als er iemand is die de Amnesty Write for Rights-trein feestelijk in Amsterdam kan laten arriveren, dan is dat Warren Fellow.