Een jaar lang actie tegen onrecht
Op 26 januari spande Amnesty samen met andere organisaties en twee burgers een rechtszaak aan tegen de Koninklijke Marechaussee. Bij grenscontroles maakt de marechaussee zich namelijk schuldig aan etnisch profileren. Dat is een vorm van discriminatie.
Lees meer
Op 14 februari werd activist Joaquín Elo Ayeto uit Equatoriaal-Guinea vrijgelaten. Hij zei: ‘Ik hoorde wat jullie allemaal voor mij hebben gedaan en ik wil Amnesty bedanken voor de immense inspanningen die tot mijn vrijlating hebben geleid.’
Lees meer
Na drie weken gevangenschap werd op 26 maart in Niger de journalist Mamane Kaka Touda vrijgelaten. Hij was opgepakt nadat hij een bericht op sociale media plaatste over een mogelijke coronabesmetting in een ziekenhuis. ‘Ik wil de mensen die voor mij in actie kwamen bedanken.’
Lees meer
Op 9 juni werd Nabeel Rajab in Bahrein vervroegd vrijgelaten. Hij had 5 jaar cel gekregen omdat hij op Twitter kritiek uitte op de regering. ‘Ik zal blijven spreken voor slachtoffers die niet voor zichzelf kunnen spreken.’
Lees meer
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar stellen als verkrachting. Amnesty voerde in 2020 met de campagne #LetsTalkAboutYES intensief actie voor deze wetswijziging.
Lees meer
De Vietnamese mensenrechtenverdediger Tran Thi Nga kwam onverwacht vrij. Ze was in 2017 tot 9 jaar cel veroordeeld vanwege ‘propaganda tegen de staat’. ‘Ik dank Amnesty voor de onvermoeibare inspanningen voor mijn vrijlating.’
Lees meer
Het doodvonnis van Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan werd ingetrokken. Tijdens Write for Rights 2019 kwamen meer dan 765 duizend mensen voor Magai in actie.
Lees meer
Tweede Kamerleden van negen partijen steunden onze oproep tot de vrijlating van de Saudische vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul. Zij streed tegen het rijverbod voor vrouwen. Vlak voordat dit verbod in 2018 werd opgeheven, werd ze gevangengezet. Februari 2021 kwam ze vrij.
Lees meer
Na 132 dagen gevangenschap werd de pro-democratie-activist Oumar Syllain uit Guinee vrijgelaten. ‘Ik ben erg dankbaar voor alle steun en activiteiten van Amnesty-leden. Toen ik illegaal werd opgesloten, wist ik diep van binnen dat ik niet alleen zou zijn.’
Lees meer
Op 8 oktober werd in Iran mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi vrijgelaten. In 2016 kreeg ze 16 jaar gevangenisstraf, onder meer omdat ze actievoerde tegen de doodstraf en omdat ze deelnam aan vreedzame protesten tegen zuuraanvallen op vrouwen.
Lees meer
Voor de Russische ambassade in Den Haag demonstreerden we voor het intrekken van de aanklachten tegen Yulia Tsvetkova, die met tekeningen actievoert voor vrouwen en lhbti’ers. Yulia en haar moeder lieten weten zich zeer gesteund te voelen door onze acties.
Lees meer
In Noord-Ierland mogen mensen van hetzelfde geslacht voortaan met elkaar trouwen. Patrick Corrigan van Amnesty Noord-Ierland noemde het ‘een historische dag voor gelijkheid en mensenrechten in Noord-Ierland’.
Lees meer
Tijdens de wereldwijde schrijfactie Write for Rights werden dit jaar, ondanks de coronapandemie, in Nederland meer brieven en kaarten tegen onrecht geschreven dan ooit tevoren: meer dan 480.000. Dat zijn er bijna 150.000 meer dan het jaar ervoor.
Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Daarmee boeken we successen: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over ons werk in 2020. Je kunt hier ook de pdf van het volledige Jaarverslag downloaden.
2019: 345.592
2019: 251.011
leidden tot succes
tijdens Write for Rights
in Nederland kregen les over mensenrechten
2019: 19.886
2019: 182.610
aan inkomsten. 2019: € 27.660.000
Volg Wordt Vervolgd