Oumar Sylla
© Private

Guinese pro-democratie-activist vrijgelaten

Na 132 dagen gevangenschap is in Guinee de pro-democratische activist Oumar Sylla (alias Foninke Mengue) vrijgelaten. Hij was opgepakt nadat hij in een radio-interview mensen had opgeroepen te demonstreren tegen plannen van de regering om de grondwet te wijzigen.

Politieagenten pakten Oumar Sylla op 17 april op voor zijn huis in de Guinese hoofdstad Conakry. Hij werd aangeklaagd voor ‘geweld en doodsbedreigingen’ en ‘het verspreiden van valse informatie’. Op 27 augustus sprak de rechter hem vrij van alle aanklachten en beval zijn vrijlating.

Amnesty International denkt dat Sylla alleen maar is opgepakt omdat hij op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. De autoriteiten wilden zijn werk als pro-democratische activist dwarsbomen.

Verzet tegen wijziging grondwet

Voorafgaand aan zijn arrestatie riep Sylla in een radio-interview leden van het Front van de Verdediging van de Grondwet (FNDC) op om weer de straat op te gaan. Vanaf oktober 2019 waren er massale demonstraties tegen plannen van de regering om de grondwet te wijzigen. Die wijziging zou een derde presidentstermijn voor president Alpha Condé mogelijk maken. Op de radio sprak Sylla ook schande over het doden, martelen en willekeurig vastzetten van leden van de FNDC.

Sylla bedankt Amnesty-leden

Oumar Sylla stuurde Amnesty na zijn vrijlating een dankbrief: ‘Ik ben erg dankbaar voor alle steun en activiteiten die Amnesty-leden ondernamen om mij vrij te krijgen. Toen ik illegaal werd opgesloten, wist ik diep van binnen dat ik niet alleen zou zijn en dat advocaten, vrienden en mensenrechtenorganisaties mij zouden steunen… Ik zal vanaf nu jullie niet-aflatende pogingen steunen om gewetensgevangenen als de activist Saïkou Yaya en anderen vrij te krijgen.’

Meer over dit onderwerp