Magai Matiop Ngong in de gevangenis van Juba, Zuid-Sudan
© Amnesty International

Amnesty blij met intrekken doodvonnis tiener in Zuid-Sudan

Amnesty International is blij dat de autoriteiten van Zuid-Sudan het doodvonnis van Magai Matiop Ngong hebben vernietigd.

De jongen was 15 jaar op het moment dat hij een misdrijf beging. Internationaal recht en ook de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen die jonger waren dan 18 jaar toen ze een misdrijf begingen. Ngongs zaak is door het Hof van Beroep doorverwezen naar het Hooggerechtshof, dat moet oordelen over een passende straf.

Afgeketst schot

Magai Matiop Ngong werd in 2017 veroordeeld voor moord op zijn neef. Tijdens zijn rechtszaak probeerde hij uit te leggen dat het niet om moord ging, maar om een ongeluk. Een afgeketst waarschuwingsschot had zijn neef dodelijk geraakt. Toch veroordeelde de rechter hem tot de galg. Magai had geen advocaat die hem bijstond.

‘We verwelkomen de beslissing van het Hof van Beroep om de doodstraf van Magai Matiop Ngong te vernietigen, omdat volgens Zuid-Sudanees en internationaal recht een kind niet ter dood kan worden veroordeeld,’  zegt Deprose Muchena van Amnesty International. ‘Magai is een van de gelukkigen. Sinds mei 2018 zijn ten minste twee andere mensen geëxecuteerd, die ten tijde van hun misdrijf kind waren.’

Wereldwijde schrijfactie

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights kwamen in 2019 meer dan 765.000 mensen voor Ngong in actie. Ze riepen de Zuid-Sudanese president Salva Kiir op zijn doodvonnis in te trekken en steunden de jongen met groetenkaarten.

Zuid-Sudan is een van de vier landen in Sub-Sahara Afrika die in 2018 en 2019 doodvonnissen voltrokken. Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en voor iedereen.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Meer over dit onderwerp