Tran Thi Nga
© Reporters sans frontiere

Vietnam laat gewetensgevangene vrij

De Vietnamese mensenrechtenverdediger Tran Thi Nga is onverwacht vrijgelaten. Ze was in 2017 tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘propaganda tegen de staat’.

‘Ik dank Amnesty International voor de onvermoeibare inspanningen voor mijn vrijlating,’ liet Tran Thi Nga weten. ‘Ik ben blij dat ik met mijn familie ben herenigd. Er zijn echter nog steeds veel gewetensgevangenen in Vietnam, ik hoop oprecht dat Amnesty zal blijven vechten voor hun vrijheid.’

Vervolgd vanwege activisme

Tran Thi Nga is lid van Vietnamese Women For Human Rights, een groep die mensen steunt die opkomen voor de mensenrechten in Vietnam. Ze heeft ook mensen bijgestaan ​​van wie land door de lokale autoriteiten in beslag is genomen en heeft gedemonstreerd voor democratische hervormingen. Ze is de afgelopen jaren vaak lastiggevallen en geslagen vanwege haar mensenrechtenwerk. Zo werd ze in 2015 door politieagenten geslagen omdat ze de vrijlating vierde van een andere mensenrechtenverdediger.

In 2017 werd Tran Thi Nga gearresteerd nadat ze deelnam aan vreedzame protesten. Op 9 januari 2020 werd ze vrijgelaten. Voorwaarde was dat ze Vietnam moest verlaten en in ballingschap moest gaan. Ze woont nu met man en kinderen in de Verenigde Staten. Amnesty voerde actie voor haar vrijlating.

Meer over dit onderwerp