Mamane Kaka Touda uit Niger is vrijgelaten. Hij zat vast nadat hij een bericht over een mogelijke coronabesmetting in Niger online zette .
© Compte Facebook Kaka Touda Mamane Goni

Niger: journalist vrij die gevangenzat vanwege bericht over corona

Op 26 maart is in Niger journalist Mamane Kaka Touda vrijgelaten. Hij zat sinds 5 maart gevangen nadat hij een bericht op sociale media publiceerde over een mogelijke coronabesmetting op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in de hoofdstad van Niger. Hij was aangeklaagd voor het verspreiden van informatie die de openbare orde verstoort.

Dankwoorden

Touda kreeg wel een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opogelegd. Zijn advocaat gaat hiertegen in beroep. Na zijn vrijlating stuurde Touda Amnesty International een bericht: ‘Ik wil de mensen bedanken en aanmoedigen die voor mij in actie kwamen. Willekeurige arrestaties en detenties houden ons niet tegen om ons werk te doen en om door te gaan. Ik ben jullie dankbaar.’

Journalist en mensenrechtenverdediger

Naast journalist is Touda ook mensenrechtenverdediger en lid van de mensenrechtenorganisatie Alternative Espaces Citoyens. Op de dag dat hij het bericht online plaatste, publiceerde het ziekenhuis een verklaring dat er geen sprake is van corona-besmettingen in het ziekenhuis. Een Italiaan was voor korte tijd uit voorzorg opgenomen. Uit een test zou blijken dat hij geen corona had.

Amnesty zal Mamane Kaka Touda’s situatie in de gaten houden.

Meer over dit onderwerp