Joaquín Elo Ayeto
© CORED.org

Equatoriaal-Guinea laat activist vrij

Op 14 februari 2020 is in Equatoriaal-Guinea Joaquín Elo Ayeto vrijgelaten. Hij had bijna een jaar gevangengezeten, waarvan enige tijd in isolatie.

Oppositielid en jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto zat bijna een jaar ten onrechte vast. Op 25 februari 2019 werd hij gearresteerd omdat hij informatie zou hebben over een samenzwering om de president te vermoorden. Waar die beschuldiging vandaan komt is onduidelijk.

Ayeto werd beschuldigd van laster en bedreigingen tegen de president. De zaak tegen Ayeto was een showproces. De aanklager leverde geen enkel bewijs voor de aanklachten.

Dankwoorden

De president gaf opdracht om hem vrij te laten tijdens een bijeenkomst met leden van de sociaaldemocratische oppositiepartij, waar Ayeto ook lid van is. Na zijn vrijlating bedankte Joaquín Elo Ayeto Amnesty: ‘Ik hoorde wat jullie allemaal voor mij hebben gedaan en ik wil Amnesty International bedanken voor de immense inspanningen die tot mijn vrijlating hebben geleid.’

Al vaker zonder reden vastgezet

Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden.

Meer over dit onderwerp