Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Zimbabwe: duizenden kinderen niet naar school door uitzettingen

Een vrouw staat voor haar huis bij een informele nederzetting nabij Harare
05
okt
2011

De autoriteiten in Zimbabwe moeten ervoor zorgen dat alle kinderen die momenteel in tijdelijke nederzettingen gehuisvest zijn naar school kunnen.

De kinderen wonen in zeer slechte omstandigheden nadat de overheid in 2005 opdracht gaf tot "Operatie Murambatsvina".Tijdens deze operatie werd het grootste gedeelte van de sloppenwijken die na de verkiezingen waren ontstaan met de grond gelijk gemaakt. 

Het rapport Left behind: The impact of Zimbabwe’s mass forced evictions on the right to education’ beschrijft hoe duizenden kinderen en jonge mensen tijdens Operatie Murambatsvina uit hun huizen zijn gezet en sindsdien nauwelijks scholing hebben gehad. 

De regering zou na de operatie voor goede huisvesting zorgen maar die nieuwbouw is er nooit gekomen. In plaats daarvan zijn de slachtoffers verder in armoede weggezakt.

"De regering heeft mensen verwijderd van plekken waar zij toegang hadden tot onderwijs. Dat heeft een verwoestende klap toegbracht in het leven en de dromen van duizenden kinderen,' aldus Michelle Kagari, voor Amnesty actief in de regio.

Zie ook: