Rusland/Oekraïne: essentiële infrastructuur Oekraïne ernstig beschadigd door Russische aanval

De recente Russische luchtaanvallen op het Oekraïense elektriciteitsnet ontwrichten het leven van burgers nog verder. De Oekraïense autoriteiten laten nu noodgedwongen de stroom op geplande momenten uitvallen, om overbelasting van de resterende energie-infrastructuur te voorkomen.

‘De afgelopen dagen heeft Rusland zijn meedogenloze agressie tegen de burgerbevolking en de civiele infrastructuur in Oekraïne opgevoerd,’ zegt Patrick Thompson van Amnesty International. ‘Door de schade aan de infrastructuur moeten Oekraïners vechten om te overleven en leven ze steeds meer in het donker.’   

‘Deze aanvallen zijn bij elkaar opgeteld mogelijk de meest verwoestende Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur tot nu toe. Verschillende elektriciteitscentrales werden aangevallen. Het opzettelijk aanvallen van civiele infrastructuur, zoals elektriciteitscentrales en elektriciteitsvoorzieningen waarmee ernstige schade aan burgers wordt toegebracht, is een schending van het internationaal humanitair recht.’

Amnesty’s oproep

De Russische agressie tegen Oekraïne moet stoppen. Amnesty International roept Rusland op om te stoppen met de onwettige aanvallen op de infrastructuur die burgers nodig hebben voor hun dagelijks leven. Daarnaast moet de internationale gemeenschap zich blijvend inzetten om de schade te herstellen, en ervoor zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdrijven worden berecht. 

Amnesty International documenteert sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne oorlogsmisdrijven en andere schendingen van het internationaal humanitair recht. Lees hier meer.

Meer over dit onderwerp