Mensenrechtenverdediger Daouda Diallo uit Burkina Faso
© Private

Burkina Faso: Mensenrechtenverdediger Daouda Diallo vrijgelaten

In Burkina Faso is Daouda Diallo vrijgelaten. De mensenrechtenverdediger werd op 1 december 2023 ontvoerd en in het leger gedwongen.

Daouda Diallo werd ontvoerd door veiligheidstroepen in burgerkleding. Dit gebeurde toen hij zijn paspoort aan het vernieuwen was bij het paspoortkantoor in Ouagadougou, de hoofdstad van het land. Hij werd naar een onbekende locatie gebracht. Drie dagen later circuleerde er een foto van hem op sociale media waarop hij militaire kleding en een wapen droeg.

Gedwongen verdwijning

De regering legde Diallo en verschillende andere mensen die werken voor maatschappelijke organisaties en de media in november al de dienstplicht op. Diallo was daar echter niet van op de hoogte gebracht.

Tijdens de drie maanden dat Diallo in dienst was, heeft de regering nooit medegedeeld waar hij was. Dit komt volgens het internationaal recht neer op een gedwongen verdwijning. De nationale autoriteiten gebruiken vaker de dienstplicht om leden van maatschappelijke organisaties en mensenrechtenactivisten die openlijk kritiek uiten op de regering te bestraffen en het zwijgen op te leggen. Naast Diallo werden in november onder anderen activisten, journalisten en vakbondsmensen opgeroepen.

Een licht in de eenzaamheid

In Nederland kwamen 13.537 mensen voor Diallo in actie. Na zijn vrijlating bedankte Diallo Amnesty en haar activisten:

‘Ik wil graag Amnesty International en iedereen die voor mijn vrijlating heeft gepleit bedanken. Deze oproepen waren een licht in de eenzaamheid van mijn beproeving en herinnerden me eraan dat ik niet alleen was. Laten we ons blijven inzetten om de principes van rechtvaardigheid, gelijkheid en waardigheid voor iedereen te verdedigen. Vandaag ben ik blij om na deze 3 maanden weer thuis te zijn bij mijn familie, mijn kameraden en mijn collega’s. Ik kijk ernaar uit om te genieten van de momenten die ons zijn ontnomen.’

Meer over dit onderwerp