Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Nieuwsoverzicht van Eerlijke Geldwijzer

Banken beter op duurzaamheid, aanpak klimaatverandering en belastingontwijking blijft achter

21 december 2016

Negen Nederlandse banken verbeterden in het afgelopen jaar hun beleid op duurzaamheid. De meeste banken scoren nog wel zwaar onvoldoende voor hun beleid op klimaat. Ook de aanpak van belastingontwijking blijft zwak. Bank-verzekeraar Aegon scoort verreweg het laagst op sociaal- en milieubeleid en op dierenwelzijn. Zo blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer die vandaag is gepubliceerd.

Grote verschillen in maatschappelijk beleid verzekeraars

17 november 2016

De verschillen in de kwaliteit van het maatschappelijk beleid van de tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn opvallend groot. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt.

Verzekeraars niet open over investeringen

4 juli 2016

De tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn niet open over hun investeringen. Vooral Allianz en Generali scoren ver onder de maat. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt. Uit een opinieonderzoek blijkt daarnaast dat ruim twee derde van de Nederlanders het belangrijk vindt dat de verzekeraars transparant zijn over hun investeringskeuzes.

Arbeidsrechten: veel banken beloven meer dan ze waarmaken

1 juni 2016

Als het gaat om de rechten van werknemers in de kleding- en elektronica-industrie is het beleid van veel Nederlandse banken op papier een stuk beter dan in de praktijk. Maar er zijn ook banken die het wél goed doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een gezamenlijk initiatief van Amnesty International, Oxfam Novib, FNV, Milieudefensie, Pax en de Dierenbescherming.

Duurzaamheidsbeleid Allianz, Generali en Legal & General onder de maat; Delta Lloyd zet grote stappen vooruit

19 november 2015

Drie van de tien grootste levensverzekeraars in Nederland, Allianz, Generali en Legal & General, blijven ernstig achter bij het publiceren van goed duurzaamheidsbeleid. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, dat vandaag gepubliceerd wordt.

Beleid banken duurzamer, maar echte omslag ontbreekt

28 september 2015

Acht belangrijke Nederlandse banken verbeterden in het afgelopen jaar hun duurzaamheidsbeleid. Dat is goed nieuws. Toch schiet het beleid van veel banken nog steeds tekort, bijvoorbeeld op klimaat, wapens, olie en gas, en dierenwelzijn. Van de acht banken voert ASN Bank op de meeste onderwerpen het beste duurzaamheidsbeleid; ING is hekkensluiter. Dit blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer.

Gebrekkige transparantie verhindert zicht op stappen banken

6 juli 2015

Tussen 2009 en eind 2013 voerde de Eerlijke Bankwijzer dertien praktijkonderzoeken uit over maatschappelijk verantwoord ondernemen door banken. Twee daarvan gingen over mensenrechten in de delfstofwinnende industrie. In dat kader deden drie bankgroepen zekere toezeggingen ter (verdere) verbetering. In hoeverre werden deze toezeggingen nagekomen?

Nieuwe website: Eerlijke Geldwijzer

8 april 2015

De Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer lanceren op 9 april een nieuwe website: www.eerlijkegeldwijzer.nl. De nieuwe site is dé toegang voor klanten van banken en verzekeraars om op één plek de scores van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer in te zien.

Vijf jaar Eerlijke Bankwijzer

1 december 2014

De Eerlijke Bankwijzer viert vandaag zijn vijfde verjaardag. In 2009 werd het instrument www.eerlijkebankwijzer.nl opgezet om banken ertoe te bewegen het maatschappelijk beleid voor hun investeringen en ook de investeringspraktijk flink te verbeteren.

Drietal verzekeraars scoort goed op maatschappelijk beleid; de rest volgt nauwelijks.

4 november 2014

Zes van de top-tien verzekeringsgroepen in Nederland hebben in het laatste half jaar belangrijke verbeteringen aangebracht in hun investeringsbeleid. SNS Reaal (Vivat Verzekeringen) voerde verreweg de meeste verbeteringen door en krijgt daarom op maar liefst vijftien van de twintig maatschappelijke onderwerpen betere rapportcijfers van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

  • eerste
  • vorige