Write for Rights 2022 - jaarlijkse schrijfactie van Amnesty International

Write for Rights

Schrijf een brief. Verander een Leven.

Ieder jaar rond 10 december komen we met Write for Rights in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht. De actie van dit jaar zit er bijna op. Wil je toch nog meedoen? Schrijf dan een online brief.

Doe mee met de grootste briefschrijfactie van Nederland.

© Copyright Pierre Crom

Je schrijfevent afronden

Na je schrijfevent kun je de geschreven brieven naar de autoriteiten sturen en de kaarten naar Amnesty. Doe dit uiterlijk 31 januari 2023.  Lees de uitgebreide instructie.
Handleiding lezen

Geef het aantal geschreven brieven en kaarten door
Ook dit jaar willen we de teller van het aantal geschreven brieven weer zo hoog mogelijk laten oplopen. Geef daarom zo snel mogelijk het aantal geschreven brieven en kaarten door.
Aantallen doorgeven

© Amnesty International

Schrijf online

Heb je minder tijd maar wil je wel graag meedoen met Write for Rights, doe dan mee met de online schrijfactie. Het is heel eenvoudig: vul je gegevens in en klik op verzenden. Amnesty regelt daarna de verzending voor jou. Zo draagt jouw online brief dus ook echt bij aan de postzakken vol brieven waarmee we autoriteiten onder druk zetten. Snel én effectief.

Ja, ik doe mee
© Copyright Pierre Crom

Write for Rights Op School

Heeft jouw school dit jaar niet meegedaan? In 2023 heb je weer een kans! Tijdens Write for Rights op School komen leerlingen massaal in actie om mensen te helpen die ten onrechte in de gevangenis zitten, bedreigd worden of gediscrimineerd. Bijna 45.000 leerlingen en studenten schreven vorig jaar brieven en kaarten om hen te steunen. Dat had een groot effect: milieuactivist Bernardo uit Guatemala kwam vervroegd vrij!

Lees meer

Voor deze mensen kun jij schrijven

Dit jaar hebben de mensen voor wie we schrijven één ding gemeen: ze zijn opgepakt omdat ze vreedzaam gebruikmaakten van hun recht om te demonstreren. Ze hebben niets misdaan, maar worden toch gestraft. Samen zetten we met brieven hun autoriteiten onder druk om hen vrij te laten of gerechtigheid te geven. En met kaarten aan de mensen zelf ben je een grote steun voor hen. We zijn ervan overtuigd dat een grote stapel brieven voor hen het verschil kan maken.

Benieuwd naar de verhalen van de mensen voor wie in actie komen?

Lees meer
De milieuactivist Bernardo Caal Xol uit Quatemala werd na 4 jaar cel vervroegd vrijgelaten
© Anny Matzir

Onze brieven hebben effect

In 2022 werd Bernardo Caal Xol uit Guatemala vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Hij was opgesloten omdat hij zich had ingezet om de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s te beschermen. Tijdens de Write for Rights-actie in 2021 voerden we intensief actie voor zijn vrijlating. In deze video zie je hoe Bernardo 30.000 brieven en kaarten die tijdens de actie voor hem werden geschreven in ontvangst neemt. Hij liet ons weten:

‘Deze kaarten zullen nooit meer verdwijnen. Dit inspireert mij nog meer om door te blijven gaan met vechten en me te blijven uitspreken.’

 

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights:

Mail: writeforrights@amnesty.nl

Telefoon: 0207733500

Write for Rights is ook dit jaar weer mogelijk gemaakt dankzij onze fantastische sponsors: