© Copyright: Jorn van Eck

Schrijfmarathon 2017

Over de schrijfmarathon

 Op 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – schrijven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven. Voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangenzitten, gemarteld zijn of worden bedreigd. Op honderden plekken in Nederland en op ons kantoor in Amsterdam kun je brieven schrijven. Wil je meeschrijven, maar heb je vragen? Kijk of je hier je antwoord kan vinden of mail ons.

Wat is de schrijfmarathon?

Elk jaar rond december klimmen we bij Amnesty in de pen. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. 

Hoe kan ik meedoen?

In Nederland worden in het hele land door vrijwilligers Schrijfmarathons georganiseerd. Sommige mensen houden schrijfacties in de huiskamer, met buren of vrienden. Anderen pakken het grootser aan door een schrijftafel neer te zetten op hun werk, sportclub of kerk. De duur van een schrijfactie varieert: van 1 tot 24 uur. In het Amnesty-kantoor in Amsterdam worden op 10 december ook brieven geschreven.

De Schrijfmarathon loopt van 20 november (de Dag van de Rechten van het Kind) tot en met 10 december (de Dag van de Rechten van de Mens). Je hoeft dus niet per se op 10 december te schrijven. Vanaf half november vind je op deze site waar bij jou in de buurt Schrijfmarathons georganiseerd worden.

Wat is het nut van brieven schrijven?

Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Hun zaken zijn belangrijk en urgent, en we hebben er voldoende betrouwbare informatie over. Voor de Schrijfmarathon kiezen we tien mensen uit voor wie wij speciale aandacht vragen. Vaak helpt die extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor gerechtigheid. Zie ook de successen van eerdere Schrijfmarathons.

Kost het geld om mee te doen aan de Schrijfmarathon?

Meedoen aan de Schrijfmarathon is gratis. We vinden het fijn wanneer deelnemers zich opgeven, zodat we voldoende materiaal, zoals voorbeeldbrieven, voor iedereen kunnen laten maken. Je kunt de materialen bestellen of downloaden. Waar je wel zelf voor moet zorgen zijn enveloppen en postzegels. Je kunt aan de deelnemers van jouw schrijfactie een kleine vergoeding vragen om de kosten te denken.

Organiseer je zelf een schrijfactie waar veel brieven worden geschreven, waardoor de portokosten hoog zijn, dan kan Amnesty je een deel hiervan vergoeden. Informatie hierover vind je bij het materiaal dat we je in november toesturen. 

Brieven schrijven

Hoe kan ik brieven schrijven, en voor wie?

Als je je opgeeft kun je kiezen op welke manier je mee wilt doen: thuis brieven schrijven, online brieven versturen, meedoen aan een schrijfactie in de buurt of zelf een schrijfactie organiseren. Nadat je je hebt opgegeven, houden wij je op de hoogte.

Amnesty kiest de mensen uit voor wie we speciale aandacht vragen tijdens de Schrijfmarathon. Er staan ieder jaar tien mensen centraal, uit landen over de hele wereld. Wij zorgen voor achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven en voorbeeldgroeten voor solidariteitskaarten. Je kunt je hierdoor laten inspireren om zelf een brief samen te stellen, maar je kunt de voorbeeldbrieven ook overschrijven. Bedenk je zelf de inhoud van je brief, zorg er dan wel voor dat toon en inhoud netjes en beleefd zijn. Bij alle voorbeeldbrieven en –groeten is het adres vermeld waar je de brief en solidariteitskaart naartoe kunt sturen.

Kies je ervoor om zelf een kleine of grote schrijfactie te organiseren, dan helpen wij je met materiaal.

Hoeveel tijd kost het om brieven te schrijven?

Zoveel als je zelf wilt. Online een brief schrijven kost het minste tijd, ergens een of meer brieven schrijven duurt iets langer, en zelf een schrijfactie organiseren neemt natuurlijk de meeste tijd in beslag. Maar ook dat laatste heb je zelf in de hand. Je kunt bijvoorbeeld een avondje met vrienden brieven schrijven. Of je regelt een locatie en gaat daar schrijven. Je schrijfactie is net zo groot of klein als je zelf wilt.

Krijg ik ook antwoord?

Soms krijg je antwoord van de autoriteiten. In dat geval ontvangen we graag een kopie van de brief die jij hebt ontvangen (Amnesty International, t.a.v. Moniek van Zijl, Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam).

De mensen voor wie we actievoeren krijgen vaak veel post. Voor hen is het ondoenlijk en te duur om iedereen persoonlijk te antwoorden.

Kan ik op andere dagen dan 10 december brieven schrijven?

Ja, je kunt brieven schrijven van 20 november tot en met 20 december. Zoek uit wanneer er Schrijfmarathons worden georganiseerd op dagen die jou uitkomen of bestel zelf materiaal en schrijf wanneer het jou uitkomt.

Mag ik voor één iemand een brief schrijven of moet ik voor iedereen een brief schrijven?

Als jij voor één persoon wilt schrijven, dan is dat prima. Natuurlijk mag je ook voor meerdere personen schrijven.

Mag ik meerdere brieven voor dezelfde persoon schrijven?

Dat hebben we liever niet.

In welke taal moet de brief geschreven worden?

Dit hangt af van het land waar de brieven naartoe gestuurd worden. In onze voorbeeldbrieven gebruiken we de juiste taal. We hebben ook achtergrondinformatie over de tien cases in het Engels. Die kun je vanaf november downloaden. 

Organiseren

Hoe organiseer ik een Schrijfmarathon?

Op onze site vind je alle tips en materialen die je nodig hebt om een eigen Schrijfmarathon te organiseren. Als je zelf een Schrijfmarathon wilt organiseren, kun je jouw Schrijfmarathon aanmelden

Hoe organiseer ik een Schrijfmarathon in mijn bedrijf, winkel of organisatie?

Als je zelf een Schrijfmarathon wilt organiseren, kun je jouw Schrijfmarathon aanmelden.

Hoe organiseer ik een Schrijfmarathon met mijn school?

We hebben een uitgebreid schrijfpakket voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Je kunt je aanmelden en het pakket aanvragen via onze website. 

In hoeverre kan ik hulp van Amnesty verwachten als ik zelf iets wil organiseren?

Amnesty zorgt voor een uitgebreid schrijfpakket, een handleiding en tips en trucs voor een succesvolle Schrijfmarathon. Daarnaast vind je op onze materialenpagina voorbeelden van persberichten, een flyer voor de aankondiging van jouw schrijfactie en een handleiding voor het gebruiken van sociale media. Jij zorgt voor de ruimte en voor de mensen die brieven schrijven. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op via schrijfmarathon@amnesty.nl

Hoe kom ik aan materialen als ik zelf een Schrijfmarathon organiseer?

Materialen om zelf iets te organiseren kun je tot 30 november kosteloos bestellen of downloaden.

Betaalt Amnesty alle kosten die ik maak als ik zelf iets organiseer?

Bijna alles wat je nodig hebt voor een succesvolle schrijfactie ontvang je in ons gratis schrijfpakket. Daarin vind je onder meer achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven, schrijfpapier, pennen, posters en tafelvlaggetjes. Overige kosten zijn voor jouw rekening, maar die hoeven niet hoog te zijn als je het thuis organiseert of als je een ruimte gratis ter beschikking krijgt. Portokosten kun je desgewenst declareren. Mocht je het echt groot aan willen pakken, dan kun je altijd contact met ons opnemen via schrijfmarathon@amnesty.nl. In sommige gevallen kan er wel een vergoeding worden gegeven.

Kan ik op andere dagen dan 10 december een Schrijfmarathon organiseren?

Ja, dat kan van 20 november tot en met 10 december. Komt een andere dag jou beter uit, dan is dat geen enkel probleem.

Als ik zelf een Schrijfmarathon organiseer, moet dit dan per se 24 uur zijn?

Nee, je mag zelf weten hoelang je actie duurt. Dat kan een uur zijn of langer. Alle kleine beetjes helpen! Maar 24 uur mag natuurlijk ook.

Moet ik al verbonden zijn met Amnesty om zelf iets te mogen organiseren?

Nee, de Schrijfmarathon is voor iedereen; iedereen mag meedoen en zelf iets organiseren.

Is Amnesty aansprakelijk als er iets gebeurt tijdens mijn Schrijfmarathon?

Alle vrijwilligers van Amnesty International, dus ook mensen die een Schrijfmarathon organiseren, zijn zo verzekerd dat wanneer er iets gebeurt, zij worden beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid. Daar is Amnesty verantwoordelijk voor.

Hoe kan ik doorgeven hoeveel brieven en kaarten er tijdens mijn Schrijfmarathon zijn geschreven?

Je kunt via een online formulier aan ons doorgeven hoeveel brieven en kaarten zijn gestuurd.

Schrijfmarathon bezoeken

Hoe kan ik mij opgeven om in het Amnesty-huis in Amsterdam te schrijven?

Je kunt je via de website opgeven. 

Mag ik in het Amnesty-huis komen schrijven zonder dat ik mij van tevoren heb opgegeven?

Ja, dat mag. Maar wij vinden het wel fijn als je je opgeeft, zodat wij een beetje kunnen inschatten hoeveel mensen er komen. Als het echt te druk is, laten we uit veiligheidsoverwegingen even geen mensen binnen. 

 

Ik schrijf mee Ik organiseer Ik organiseer op school

 

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van de schrijfmarathon: schrijfmarathon@amnesty.nl, 020 7733 500.