Write for Rights 2022 - jaarlijkse schrijfactie van Amnesty International

Write for Rights

Samen schrijven we tegen onrecht

Ieder jaar rond 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, schrijven we massaal brieven tegen onrecht. Dit jaar komen we in actie voor tien mensen die vervolgd werden en gevangenzitten, alleen omdat ze voor hun mening uitkwamen en meededen aan een demonstratie. Organiseer ook een schrijfactie en help onrecht stoppen.

Dit hebben we bereikt Praktische informatie
 
Write for Rights 2019
© Amnesty International

Wat is Write for Rights?

Rond 10 december vinden er overal in het land Write for Rights-schrijfacties plaats. Op al die events schrijven mensen zoveel mogelijk brieven aan machthebbers die mensen oneerlijk behandelen. Want hoe meer brieven, hoe groter de kans dat we samen onrecht kunnen stoppen. Organiseer jij ook een Write for Rights-schrijfactie? Het is niet moeilijk. Nodig mensen uit bij je thuis of regel een gezellige schrijflocatie. Wij helpen je tot 10 december met gratis materialen, promotie en advies. Je kunt ook een online Write for Rights organiseren. Schrijf je liever alleen? Bestel dan tot 10 december een thuisschrijfpakket. Na 10 december kun je nog wel brieven en kaarten versturen, maar geen materialen meer bestellen. Kies wat bij jou past.

Voor deze mensen komen we in actie

Dit jaar hebben de mensen voor wie we schrijven één ding gemeen: ze zijn opgepakt omdat ze vreedzaam gebruikmaakten van hun recht om te demonstreren. Ze hebben niets misdaan, maar worden toch gestraft. Samen zetten we met brieven hun autoriteiten onder druk om hen vrij te laten of gerechtigheid te geven. En met kaarten aan de mensen zelf ben je een grote steun voor hen. We zijn ervan overtuigd dat een grote stapel brieven voor hen het verschil kan maken.

Benieuwd naar de verhalen van de mensen voor wie in actie komen?

Lees meer

 

De milieuactivist Bernardo Caal Xol uit Quatemala werd na 4 jaar cel vervroegd vrijgelaten
© Anny Matzir

Onze brieven hebben effect

In 2022 werd Bernardo Caal Xol uit Guatemala vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Hij was opgesloten omdat hij zich had ingezet om de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s te beschermen. Tijdens de Write for Rights-actie in 2021 voerden we intensief actie voor zijn vrijlating. In deze video zie je hoe Bernardo 30.000 brieven en kaarten in ontvangst neemt die tijdens de actie voor hem werden geschreven. Hij liet ons weten:

‘Deze kaarten zullen nooit meer verdwijnen. Dit inspireert mij nog meer om door te blijven vechten en me te blijven uitspreken.’

 

© Emma Haverdings

Hoe kan ik meedoen?

Je kunt nog meedoen door online een brief te ondertekenen. Klik hier om direct naar de online brieven te gaan.

Het is niet meer mogelijk om materialen te bestellen voor Write for Rights 2022. We zijn iedereen die een evenement heeft georganiseerd of thuis heeft geschreven ontzettend dankbaar voor de inzet.

Online meedoen
© Amnesty International

Jouw schrijfactie afronden – hoe doe je dat?

Ontzettend bedankt voor jouw inzet als organisator. Wil je weten hoe je het event kunt afronden? Klik hier om naar de veelgestelde vragen-pagina te gaan. En mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd bij ons terecht.

Lees meer

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights:

Mail: writeforrights@amnesty.nl 

Telefoon: 020-7733500

 

Write for Rights is ook dit jaar weer mogelijk gemaakt dankzij onze fantastische sponsors: