Een jaar lang actie tegen onrecht
Lees meer over onze successen in De hoogtepunten van 2019.
Amnesty en VluchtelingenWerk roepen de regering op zich in te zetten voor de Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed Al-Showaikh, die door Nederland is uitgezet. Bij aankomst in Bahrein werd hij gearresteerd. In maart krijgt hij levenslang. Lees meer…
Op 19 februari overhandigden de initiatiefnemers van de petitie ‘Kijk niet weg’ ruim 53.000 handtekeningen aan Kamerleden in Den Haag. Hiermee vragen zij aandacht voor de humanitaire ramp in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Lees meer…
In Iran wordt mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh veroordeeld tot 38 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen. Meer dan 1 miljoen mensen wereldwijd tekenen de petitie voor haar vrijlating. Op haar verjaardag protesteren we voor de Iraanse ambassade in Den Haag. Lees meer…
In Saudi-Arabië worden minstens zeven critici van het bewind gearresteerd. De arrestatiegolf past in het beeld van de aanhoudende repressie tegen mensenrechtenverdedigers, journalisten, schrijvers en academici. In januari bleek al dat gevangen vrouwenrechtenactivisten worden gemarteld. Lees meer…
Een belangrijke stap naar gerechtigheid voor vier Nigeriaanse weduwen: de rechtbank van Den Haag neemt hun rechtszaak tegen Shell in behandeling. De vrouwen achten Shell medeplichtig aan de executie van hun echtgenoten: de ‘Ogoni Nine’. Lees meer…
De prominente mensenrechtenverdediger Oyub Titiev uit Rusland zat anderhalf jaar gevangen op grond van een verzonnen aanklacht. Op aandringen van Amnesty bezochten veel diplomaten en journalisten zijn rechtszaak. Dat droeg bij tot zijn vervroegde vrijlating op 21 juni. Lees meer…
Google ziet af van de lancering van de zoek-app Dragonfly in China. Amnesty voerde actie tegen introductie van de app omdat die het recht op vrije meningsuiting en de privacy van miljoenen mensen in China zou bedreigen. Lees meer…
Tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam varen homorechtenverdedigers uit Nederland, Rusland, Jamaica, Syrië en Polen mee op de Amnesty-boot.
In Hongarije wordt de Syriër Ahmed H. vrijgelaten. Hij zat 3,5 jaar gevangen vanwege ‘medeplichtigheid aan een terreurdaad’. Hij wilde alleen maar zijn ouders veilig naar Hongarije brengen. Aanvankelijk werd hij veroordeeld tot 10 jaar cel. Lees meer…
In Polen worden op 24 oktober 2019 veertien vrouwen vrijgesproken van het ‘verstoren van een demonstratie’. Tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag 2017 droegen ze een spandoek met daarop de tekst ‘Stop fascisme’. Lees meer…
Tolken die zich hebben ingezet voor internationale militaire missies in Afghanistan, krijgen voortaan een asielstatus. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op de tolken bescherming te bieden. Lees meer…
Op en rond 10 december, de Dag van de Mensenrechten, worden overal in het land meer dan 330.000 brieven geschreven om een einde te maken aan discriminatie, onterechte gevangenschap en ander onrecht. Lees meer…
In 2019 maakte Amnesty International het verschil voor honderden mensen over de hele wereld die te maken hadden met onrecht. Mensen die onterecht gevangen zaten kwamen vrij, discriminerende wetten werden aangepast en activisten vonden weer kracht om hun werk voor een betere wereld voort te zetten.
Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over ons werk in 2019. Je kunt hier ook de pdf van het volledige Jaarverslag downloaden.
2018: 345.592
2018: 251.011
leidden tot succes
tijdens Write for Rights
in Nederland kregen les over mensenrechten
2018: 8.043
2018: 180.622
aan inkomsten. 2018: € 26.899.000
Volg Wordt Vervolgd