Advocaat Nasrin Sotoudeh uit Iran is tot 33 jaar cel en 148 zweepslagen veroordeeld voor haar vreedzame mensenrechtenwerk
© Arash Ashourinia

Iran: schandelijke straf van 38 jaar en 148 zweepslagen voor advocaat Sotoudeh

In Iran is mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh tot 38 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen veroordeeld. Eerder al kreeg ze na een oneerlijk proces 5 jaar cel opgelegd.

‘Het is absoluut schokkend dat Nasrin Sotoudeh 38 jaar de cel in moet en 148 zweepslagen krijgt voor haar vreedzame activiteiten. Ze verdedigde vrouwen die protesteerden tegen de verplichting een hoofddoek te dragen. Sotoudeh moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten,’ zegt Philip Luther van Amnesty International.

Strengste straf sinds jaren voor activist

Het is de wreedste straf ooit die Amnesty de laatste jaren heeft gedocumenteerd tegen een mensenrechtenverdediger in Iran. Het lijkt erop dat de autoriteiten – aangemoedigd door de wijdverbreide straffeloosheid voor schendingen van mensenrechten – de onderdrukking opvoeren.

Sotoudeh kreeg de straf onder meer opgelegd vanwege “het aanzetten tot corruptie en prostitutie”, “het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier”, en “het verstoren van de openbare orde”.

Extra hoge straf

De rechters gebruikten artikel 134 van het Iraanse Wetboek van strafrecht om haar een hogere straf op te leggen dan wettelijk is vastgelegd. Naast de maximumstraf voor alle zeven aanklachten legde de rechter Sotoudeh een extra straf van 4 jaar op, waardoor zij tot 33 jaar werd veroordeeld. Met een nog openstaande straf van 5 jaar daarbij, komt het totaal op 38 jaar.

Regeringen: eis onmiddellijke vrijlating

‘Regeringen moeten hun invloed op Iran aanwenden om aan te dringen op Sotoudehs vrijlating. De internationale gemeenschap en met name de Europese Unie, die continue met Iran een dialoog voert, moeten een sterk publiek standpunt innemen tegen deze schandelijke veroordeling en bemiddelen om te garanderen dat ze onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten,’ zegt Luther.

Meer over dit onderwerp