Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Youssef, Samar Badawi en Nassima al-Sada voerden actie tegen het Saudische verbod op autorijden voor vrouwen en op het systeem waarbij vrouwen voor veel zaken afhankelijk zijn van hun mannelijke voogd.
© Amnesty International

Marteling en seksuele intimidatie vrouwenrechtenactivisten in Saudische gevangenissen

  • Nieuwe verklaringen over marteling in Saudische gevangenissen van mensenrechtenverdedigers die sinds mei 2018 werden vastgezet.
  • Onder andere elektrocuties, seksuele intimidatie en andere vormen van psychisch en fysiek geweld.
  • Amnesty demonstreert vrijdag 25 januari om 10:00 uur bij de Saudische ambassade voor de vrijlating van activisten.

Een aantal vrouwelijke mensenrechtenverdedigers die sinds mei 2018 zonder aanklacht zijn opgepakt, zijn zowel psychisch als fysiek gemarteld en seksueel geïntimideerd. Dat blijkt uit nieuwe informatie van Amnesty International.

Ongekende wreedheid

Eén van de vrouwen kreeg van een ondervrager te horen dat naaste familieleden waren omgekomen. Pas een maand later hoorde ze dat dit een leugen was. Twee andere vrouwen moesten van hun ondervragers met elkaar zoenen, terwijl zij toekeken. Weer anderen kregen elektrische schokken toegediend.

‘De wreedheid van de Saudische autoriteiten kent geen grenzen,’ zegt Amnesty’s Saudi-Arabië-expert Floor Beuming. ‘Deze afschuwelijke verklaringen bevestigen onze grote angst dat we moeten vrezen voor het welzijn van deze activisten die nu zo’n negen maanden in willekeurige detentie zitten, enkel en alleen omdat ze opkwamen voor mensenrechten.’

Elektrische schokken en afranselingen

In november onthulde Amnesty al dat volgens drie getuigenissen enkele mensenrechtenverdedigers verschillende malen waren blootgesteld aan elektrische schokken en afranselingen, waardoor zij een tijdlang niet konden lopen. De Saudische autoriteiten noemde de beschuldigingen destijds ‘ongegrond’. Uit nieuwe verklaringen blijkt dat ten minste tien mensenrechtenverdedigers, onder wie vrouwen, in een onofficiële gevangenis zijn gemarteld tijdens de eerste drie maanden van hun gevangenschap.

Demonstratie Amnesty

Op vrijdag 25 januari om 10:00 uur demonstreert Amnesty bij de Saudische ambassade in Den Haag voor de vrijlating van alle mensenrechtenverdedigers die alleen maar gevangenzitten vanwege hun vreedzame werk voor de mensenrechten.

Daarnaast roept Amnesty de Saudische autoriteiten op om onafhankelijke onderzoeksinstanties onmiddellijk en onbeperkt toegang te geven tot de gevangenissen waar de mensenrechtenverdedigers worden gevangengehouden, zodat zij onderzoek kunnen doen naar de ernstige beschuldigingen van marteling en intimidatie.

Achtergrond

Verschillende activisten die tijdens een arrestatiegolf van mensenrechtenverdedigers in mei 2018 werden opgepakt, zijn nog steeds nergens voor aangeklaagd en hebben geen toegang tot een advocaat. De meeste arrestaties vonden plaats kort voordat in Saudi-Arabië het verbod op autorijden voor vrouwen werd opgeheven. Met name vrouwen die jarenlang campagne hadden gevoerd voor opheffing van dat verbod werden opgepakt. De autoriteiten lijken bang te zijn dat zij nog meer rechten voor vrouwen willen opeisen.