Amnesty demonstreert bij het kantoor van Google op de Amsterdamse Zuidas, op 27 november 2018. Amnesty roept Google op om onmiddellijk te stoppen met de ontwikkeling van een zoek-app voor de Chinese markt, waarmee zoeken naar termen als “mensenrechten” onmogelijk is.

Google moet nooit meewerken aan censuur in China

Google heeft verklaard dat het bedrijf de plannen om het Dragonfly-project te lanceren, heeft stopgezet. De zoek-app zou het recht op vrije meningsuiting en de privacy van miljoenen mensen in China bedreigen. Dragonfly blokkeert bepaalde zoektermen, zoals ‘mensenrechten’. Er verschenen eerder al berichten in de media dat Google niet verder zou gaan met dit project. 

Veel verzet tegen Dargonfly

‘Dit is de eerste keer dat Google zo duidelijk bevestigt dat de plannen met betrekking tot Dragonfly zijn beëindigd’, zegt Joe Westby van Amnesty’s technologie-programma. ‘Het is goed nieuws dat Google nu publiekelijk laat weten te stoppen met dit desastreuze project. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de acties van honderden medewerkers van Google, zeventig mensenrechtenorganisaties en duizenden andere mensen wereldwijd. Zij riepen Google allemaal op mensenrechten te respecteren en te stoppen met het Dragonfly-project.’ 

Nog geen definitief ‘nee’

Hoewel de verklaring van Google goed nieuws is, heeft het bedrijf nog niet aangegeven dat het helemaal afscheid neemt van zijn gecensureerde zoekmachine. Integendeel, Google sluit niet uit dat het in de toekomst alsnog met China op dit gebied zal samenwerken. 

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept Google op nog een stap verder te gaan en te verklaren dat het de grootschalige censuur en surveillance in China nooit zal steunen. Omdat het bedrijf hier in het verleden ontwijkend over deed, liggen toekomstige mensenrechtenschendingen op de loer. 

Google’s directeur Sundar Pichai moet een definitieve verklaring geven waarin hij aangeeft dat Google niet zal meewerken aan enig project in China dat de mensenrechten ondermijnt. 

Meer over dit onderwerp