Een jaar lang actie tegen onrecht
Lees meer over onze successen in De hoogtepunten van 2018.
Amnesty International lanceert in januari 2018 de korte film ‘Door de ogen van een vluchteling’, over een indrukwekkend project waarbij vijf mensen onder hypnose worden gebracht en de reis van een Syrische vluchteling beleven. Lees meer…
Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador was veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens ‘moord’, omdat zij een doodgeboren kindje kreeg. We kwamen wereldwijd voor haar in actie en in februari 2018 kwam zij vervroegd vrij. Lees meer…
De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Sleepwet) wordt op onderdelen aangepast na een raadgevend referendum waar Amnesty campagne voor voerde. De aanpassingen zijn wat Amnesty betreft onvoldoende en de organisatie blijft de uitvoering van de wet kritisch volgen. Lees meer…
Tijdens de viering van 50 jaar Amnesty Nederland ontvangt de ‘knielende’ American football-speler Colin Kaepernick Amnesty’s Ambassador of Conscience Award voor zijn inzet voor gelijke burgerrechten in de Verenigde Staten en zijn strijd tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Lees meer…
Een coalitie van twaalf mensen- en kinderrechtenorganisaties demonstreert tegen het terugsturen van mensen naar Afghanistan. Dat doen ze samen met bezorgde burgers en Afghanen die dreigen te worden uitgezet. Volgens de Global Peace Index is Afghanistan na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld. Lees meer…
Onder wereldwijde druk ondertekent Amerikaanse president Trump op 20 juni een decreet waardoor kinderen van migranten niet langer gescheiden van hun ouders worden gevangengezet. Amnesty noemde het eerder een ‘spectaculair wreed beleid’ en riep medio juni de Verenigde Staten op om te stoppen met het scheiden van gezinnen. Lees meer…
Maleisië laat alle aanklachten tegen cartoonist Zunar, parlementariër R. Sivarasa en burgerrechtenadvocaat N. Surendran vervallen. Alle drie stelden corruptie en machtsmisbruik aan de kaak en werden daarom beschuldigd van opruiing. Lees meer…
Na meer dan 14 maanden gevangenschap kwam Taner Kılıç, voormalig voorzitter van Amnesty Turkije, vrij. ‘De gedachte dat mensen over de wereld, van Benin tot Noorwegen, onder de hete zon en in de vrieskou, mij steunden, beurde mij op in de gevangenis. Het deed me beseffen hoe belangrijk internationale solidariteit is in de strijd voor mensenrechten.’ Lees meer…
Het Europees Parlement bracht een historische stem uit voor het starten van de zogeheten Artikel 7-procedure, een strafprocedure die er uiteindelijk toe kan leiden dat Hongarije zijn stemrecht in de Europese Unie kwijtraakt. Amnesty maakte zich daar sterk voor. Lees meer…
De nieuwe regering van Maleisië kondigt aan dat de doodstraf voor alle vergrijpen wordt afgeschaft. Ook Burkina Faso en de Amerikaanse staat Washington schaften in 2018 de doodstraf af. Lees meer…
Amnesty demonstreert bij het kantoor van Google op de Amsterdamse Zuidas, op 27 november 2018. Amnesty roept Google op om onmiddellijk te stoppen met de ontwikkeling van een zoek-app voor de Chinese markt, waarmee zoeken naar termen als “mensenrechten” onmogelijk is. Lees meer…
10 december stond in het teken van Write for Rights, onze internationale schrijfactie. We schreven zo veel mogelijk brieven voor 10 vrouwen van wie de mensenrechten in het geding waren. Dit jaar was er ook de mogelijkheid om te schrijven in de speciale Write for Rights-trein die door het land reed. Lees meer…
In 2018 maakte Amnesty International het verschil voor honderden mensen over de hele wereld die te maken hadden met onrecht. Mensen die onterecht gevangen zaten kwamen vrij, discriminerende wetten werden aangepast en activisten vonden weer kracht om hun werk voor een betere wereld voort te zetten.
Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over ons werk in 2018. Je kunt hier ook de pdf van het volledige Jaarverslag downloaden.
2017: 371.347
2017: 253.689
leiden tot succes
tijdens Write for Rights
in Nederland kregen les over mensenrechten
2017: 21.700
2017: 178.482
aan inkomsten. 2017: € 30.038.000
Blijf op de hoogte!