© Jordi Huisman / Amnesty International

Colin Kaepernick is Amnesty’s nieuwe Ambassador of Conscience

Amnesty International heeft vandaag de Ambassador of Conscience Award uitgereikt aan de ‘knielende’ American football-speler Colin Kaepernick. Dit gebeurde tijdens het 50-jarig jubileumevenement van Amnesty Nederland in Amsterdam. Kaepernick wordt geprezen voor zijn inzet voor gelijke burgerrechten in de Verenigde Staten en zijn strijd tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Ter afsluiting van het jubileumevenement vandaag ontving Colin Kaepernick de Ambassador of Conscience Award. De American football-speler weigerde in 2016 te staan tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan een wedstrijd. Door te knielen protesteerde hij tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Dit ‘take a knee’-gebaar gaf aanzet tot een vreedzame beweging die zich verzet tegen politiegeweld en discriminatie in de Verenigde Staten. Lees de speech van Colin Kaepernick tijdens het event in Amsterdam.

Voorbeeld in Nederland

© (c) 2017 by Karl Ferguson Jr.

Eduard Nazarski, directeur Amnesty Nederland: ‘Niet alleen in de Verenigde Staten is Kaepernick een groot voorbeeld voor zijn strijd tegen discriminatie en politiegeweld, maar ook in Nederland en de rest van de wereld. Hij laat zien dat je met een ogenschijnlijk simpel gebaar een grote beweging op gang kan brengen.’

Amnesty International reikt ieder jaar de Ambassador of Conscience Award uit aan activisten die zich op bijzondere wijze inzetten voor mensenrechten. Deze prestigieuze prijs werd eerder uitgereikt aan onder anderen Nelson Mandela, Malala en Alicia Keys. Voor meer info zie hier.