Kinderen aan de grens van Mexico en de Verenigde Staten
© Sergio Ortiz/Amnesty International

Nieuw decreet VS: kinderen van immigranten niet langer gescheiden van ouders

Nieuw decreet VS: kinderen van immigranten niet langer gescheiden van ouders

Onder wereldwijde druk heeft de Amerikaanse president Trump een decreet ondertekend waardoor kinderen van migranten niet langer gescheiden van hun ouders worden gevangengezet. Door ouders en kinderen te scheiden, hoopte Trump illegale immigranten af te schrikken om naar Amerika te gaan.

De laatste weken werden meer dan 2.000 baby’s en kinderen gescheiden van hun ouders opgesloten nadat ze door de grenspolitie waren opgepakt bij het oversteken van de grens met Mexico. Het zijn met name mensen uit Guatemala, El Salvador en Honduras, waar de mensenrechtensituatie slecht is, die hun land ontvluchten.

‘Behandel vluchtelingen niet als criminelen’

‘De Verenigde Staten kunnen niet doorgaan kwetsbare mensen die gruwelijk geweld en vervolging ontvluchtten, te behandelen als criminelen. Ze hebben recht op bescherming. Het gevangenzetten van kinderen is in strijd met internationaal en Amerikaans recht’, zegt Denise Bell, Amnesty’s onderzoeker in Amerika.

Het decreet bepaalt dat kinderen samen met hun ouders worden opgesloten terwijl hun asielverzoek wordt behandeld. Het is een aanpassing van de Flores-overeenkomst waarin is vastgelegd dat kinderen niet langer dan 20 dagen gedetineerd mogen worden.