Een jaar lang actie tegen onrecht
Op 8 maart kwam minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met een aangepast wetsvoorstel om alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar zal te stellen als verkrachting.
Lees meer
Achttien deelnemers aan een Pride-bijeenkomst in 2019 in de Turkse hoofdstad Ankara zijn in oktober 2021 vrijgesproken. De vreedzame Pride werd door de politie met geweld beëindigd. Ze gebruikten pepperspray, plastic kogels en traangas. <a href=”https://www.amnesty.nl/actueel/turkije-spreekt-alle-vervolgde-deelnemers-pride-bijeenkomst-vrij”>Lees meer</a>
In Guinee werd activist Oumar Sylla vrijgelaten. ‘Ik ben vrij sinds 7 september 2021 en ik dank de hele wereld voor hun steun, maar in het bijzonder dank ik Amnesty International. Elke actie van Amnesty heeft me enorm getroost in de gevangenis.’ <a href=” https://www.amnesty.nl/actueel/pro-democratie-activist-oumar-sylla-in-guinee-vrijgelaten”>Lees meer</a>
Malcolm Bidali, blogger, activist en een Keniaans staatsburger, was in Qatar opgepakt nadat hij zich had uitgelaten over het lot van arbeidsmigranten zoals hijzelf. Na aandacht van onder meer Amnesty mocht hij Qatar verlaten. Wel moest hij een boete betalen vanwege het publiceren van ‘nepnieuws’.
<a href=”https://www.amnesty.nl/actueel/keniaanse-arbeidsrechtenactivist-verlaat-qatar-na-het-betalen-boete-voor-publicatie-van-nepnieuws</a>
In Bahrein kwam Kameel Juma Hasan op 13 september 2021 voorwaardelijk vrij. De scholier kreeg gevangenisstraf opgelegd vanwege zijn deelname aan demonstraties tegen de monarchie. Najah Yusuf bedankte Amnesty International voor de steun die zij en Kameel kregen.
Lees meer
Uit Burundi kwam geweldig nieuws. De gevangenisstraf van mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd teruggebracht van 32 jaar naar één jaar. Op 30 juni kwam hij vrij nadat hij vier jaar gevangengezeten had.
Lees meer
Na bijna tien jaar gevangenisstraf is de Saudische activist Ali al-Nimr vrijgelaten. Hij werd in 2012 als 17-jarige ter dood veroordeeld. ‘We zijn dankbaar voor alles wat Amnesty-supporters hebben gedaan om Ali van de dood te redden’, liet zijn advocaat weten.
Lees meer
In Pakistan werden Shagufta Kausar en haar echtgenoot Shafqat Emmanuel vrijgesproken. Het christelijke echtpaar werd in 2014 ter dood veroordeeld op beschuldiging van het ‘sturen van godslasterlijke teksten’.
Lees meer
In Myanmar kwam Paing Phyo Min vervroegd vrij. Hij behoort tot een satirische poëziegroep die het leger bespotte. Volgens de groep verdraagt het leger geen kritiek, wil het krampachtig aan de macht blijven en laat het het land failliet gaan terwijl hun generaals zich verrijken.
Lees meer
De Turkse schrijver Ahmet Altan werd in april 2021 vrijgelaten. In 2018 werd hij veroordeeld tot levenslang. Op 4 november 2019 werd die straf verlaagd naar 10,5 jaar. Altan werd zonder enig bewijs veroordeeld vanwege het ‘assisteren van een terroristische organisatie’.
Lees meer
De Algerijnse journalist Khaled Drareni werd op 18 februari 2021 vrijgelaten na een presidentieel pardon. Drareni deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden daartegen, en kreeg twee jaar cel.
Lees meer
Een Avondje Gerechtigheid
We zoeken steeds nieuwe manieren voor het betrekken van onze achterban bij mensenrechten. Een Avondje Gerechtigheid, waar goed eten en goed doen samenkomen, is daarvan een voorbeeld.
Lees meer
De wereldwijde schrijfactie Write for Rights was in ons lands volledig online vanwege de coronapandemie. Toch werd er weer massaal geschreven: 407.442 brieven. Daar droegen ook 44.920 scholieren aan bij.
Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Daarmee boeken we successen: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over ons werk in 2021. Je kunt hier ook de pdf van het Jaarverslag 2021 downloaden. Het verslag is vastgesteld door het Bestuur op 14 april 2022, en goedgekeurd door de Ledenraad op 2 juli 2022. Lees hier ook enkele van de hoogtepunten in 2021.
2020: 376.111
2020: 254.789
leidden tot succes
tijdens Write for Rights
in Nederland kregen les over mensenrechten
2020: 37.500
2020: 188.473
aan inkomsten. 2020: € 27.408.000
Volg Wordt Vervolgd