Bahrein heeft scholier Kameel Juma Hasan vervroegd vrijgelaten

Goed nieuws: Bahrein laat scholier vervroegd vrij

In Bahrein is Kameel Juma Hasan op 13 september 2021 voorwaardelijk vrijgekomen. De scholier kreeg gevangenisstraf opgelegd vanwege zijn deelname aan demonstraties tegen de monarchie.

Volgens gerechtelijke documenten die zijn beoordeeld door Amnesty International, is Kameel Juma Hasan sinds 2019 in 15 verschillende zaken veroordeeld en heeft hij in totaal ongeveer 28 jaar gevangenisstraf gekregen.

Zijn moeder Najah Yusuf twitterde na zijn vrijlating: ‘Woorden kunnen dit moment niet uitdrukken. Mijn zoon Kameel Juma (18) herenigd met ons na 1 jaar en 8 maanden in de gevangenis in Bahrein.’ Najah Yusuf bedankte Amnesty International voor de steun die zij en Kameel kregen. Ze zei dat het haar de moed en kracht gaf om deze zware tijd te doorstaan.

Strikte voorwaarden aan vrijlating

Aan de voorwaardelijke vrijlating zijn wel strikte regels verbonden. Kameel Hasan moest een verklaring ondertekenen waarin hij belooft 8 jaar lang geen politieke, culturele en religieuze evenementen bij te wonen, 8 jaar lang geen contact op te nemen met specifieke personen of entiteiten, gedurende 8 jaar niet buiten Bahrein te reizen, gedurende 8 jaar een enkelband te dragen, een 1-jarig reclasseringsprogramma te volgen, 1 jaar niet op specifieke plaatsen te komen en zich gedurende 1 jaar voor de gemeenschap in te zetten.

Weigerde politie-informant te worden

Kameel Juma Hasan kreeg op 13 september 2020 een gevangenisstraf opgelegd omdat hij deelnam aan demonstraties tegen de Bahreinse monarchie. Hij zat toen al bijna 10 maanden vast. Hij werd naar alle waarschijnlijkheid gestraft omdat hij en zijn moeder weigerden politie-informant te worden. Kameels moeder Najah Ahmed Yusuf is een bekende oppositie-activist. Ze kreeg eerder een celstraf van 2 jaar vanwege online kritiek op de autoriteiten. Ook sprak zij met de internationale pers over de slechte behandeling in de gevangenis.

‘Gedwongen bekentenis’

Amnesty International ontving geloofwaardige berichten dat Kameel in januari 2020 werd gedwongen een ‘bekentenis’ te ondertekenen nadat hij was geslagen en gedwongen werd lange tijd te staan.

Al langer vervolgd

Eerder al, op 23 april 2017, werd de toen 14-jarige Kameel samen met zijn moeder gedagvaard op beschuldiging van ‘onwettige samenkomst’, ‘vandalisme’ en het ‘produceren en in bezit hebben van ontvlambare of explosieve artikelen’. Kameel Hasan werd in een zeer oneerlijk proces veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar. Later kwamen daar nieuwe beschuldigingen bij, waardoor er uiteindelijk twintig aanklachten tegen hem liepen en hij tot 28 jaar cel werd veroordeeld.

 

Meer over dit onderwerp