Ali al-Nimr vlak na zijn vrijlating.
© Jaafar al-Nimr/Twitter

Goed Nieuws: Saudische Ali al-Nimr eindelijk vrij

Na bijna tien jaar gevangenisstraf is de Saudische activist Ali al-Nimr eindelijk vrijgelaten. Al-Nimr werd in 2012 als 17-jarige gearresteerd en in 2014 ter dood veroordeeld. Amnesty International voerde jarenlang actie voor zijn zaak.

‘We zijn dankbaar voor alles wat Amnesty-supporters hebben gedaan om Ali van de dood te redden’, zegt zijn advocaat Taha al-Hajji tegen Amnesty International Nederland. Zes jaar lang leefden Ali al-Nimr en zijn familie met het vooruitzicht dat hij geëxecuteerd zou worden.

Ali is de neef van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr die in 2016 werd geëxecuteerd. Ali nam als jongere deel aan protesten tegen de Saudische overheid en werd in 2012 opgepakt en veroordeeld voor verschillende misdrijven. Zijn bekentenissen waren naar eigen zeggen afgelegd na marteling.

Internationale druk

Naast Amnesty International zetten ook de EU en de Nederlandse regering zich in voor deze zaak. Een paar van de zeer zeldzame publieke verklaringen van de EU over mensenrechten in Saudi-Arabië ging over de doodstraf voor minderjarigen. Uiteindelijk kondigde Saudi-Arabië in 2020 aan dat de doodstraf voor minderjarigen voor een aantal misdrijven niet meer zou worden toegepast.

‘De zaak van Ali al-Nimr en aangekondigde hervormingen rond de doodstraf voor minderjarigen laten zien dat publieke druk absoluut noodzakelijk is om verandering in een land als Saudi-Arabië te krijgen’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. ‘Dit zou een aanmoediging moeten zijn voor Nederland en de EU om vaker duidelijke publieke uitspraken te doen over mensenrechtenschendingen in het land.’

Onduidelijke hervormingen en toename executies

Advocaat Taha al-Hajji plaatst wel een kanttekening. De aanpassing van het Saudisch strafrecht is nooit officieel gemaakt: ‘Het blijft dus volstrekt onduidelijk op welke andere zaken deze hervormingen van toepassing zijn en vele families leven daardoor nog steeds in grote onzekerheid’.

Zo zit Abdullah al-Howaiti nog steeds in de dodencel voor een misdrijf dat hij gepleegd zou hebben toen hij 14 jaar oud was. Bovendien voerde Saudi-Arabië het aantal executies in 2021 juist enorm op. Het land maakt graag goede sier met aangekondigde hervormingen die mooie headlines in de media maken, maar in de praktijk zijn dat slechts eerste stappen.

Meer over dit onderwerp