Paing Phyo Min
© Privéfoto

Satiricus Paing Phyo Min uit Myanmar is vrij!

Op 17 april zijn in Myanmar drie leden van de satirische groep Peacock Generation vrijgelaten na een generaal pardon. Een van hen is Paing Phyo Min. Afgelopen december kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen voor hem in actie tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights.

Peacock Generation is een poëziegroep uit Myanmar die zich richt op Thangyat – een traditionele versie van slam poetry waarbij poëzie, humor en muziek wordt gecombineerd. In het voorjaar van 2019 werden Paing Phyo Min en andere leden van Peacock Generation gearresteerd na een humoristisch optreden waarbij ze verkleed gingen als soldaten. Ze spotten met het leger dat volgens hen geen kritiek verdraagt, krampachtig aan de macht wil blijven en het land failliet laat gaan terwijl hun generaals zich verrijken. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege ‘het aanzetten tot deserteren van militairen’ en ‘online laster’ (hij deelde beelden van hun optredens online).

Vervroegde vrijlating

De vervroegde vrijlating van de drie leden van Peacock Generation maakt deel uit van een generaal pardon, waarbij naar verluidt 23.000 gevangenen vervroegd werden vrijgelaten. Het is geweldig nieuws dat deze groepsleden zijn vrijgelaten, maar zij hadden nooit gevangen mogen worden gezet vanwege hun artistieke werk. Zij hebben bijna twee jaar onterecht achter tralies doorgebracht.

Leger verricht vele onterechte arrestaties

In februari 2021 pleegde het leger van Myanmar een staatsgreep. Nog steeds worden critici van deze staatsgreep opgepakt. Daar moet een einde aan komen. Alle politieke gevangen moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Meer over dit onderwerp