In Turkije is schrijver Ahmet Altan vervroegd vrijgelaten.
© Bulent Kilic / AFP

Turkse schrijver Ahmet Altan vrijgelaten

De Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan is op 14 april 2021 na 4,5 jaar cel vrijgelaten. In 2018 werd hij, zonder enig bewijs, veroordeeld tot levenslang. Op 4 november 2019 werd die straf verlaagd naar 10,5 jaar.

Ahmet Altan werd veroordeeld omdat hij de couppoging van 2016 zou hebben gesteund. Hij werd beschuldigd van het ‘assisteren van een terroristische organisatie’. De schrijver had zich na de mislukte staatsgreep kritisch over de regering uitgelaten.

Oordeel Europees Hof

De vrijlating volgt nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een dag eerder had geoordeeld dat Altans rechten waren geschonden en dat er geen enkel bewijs is dat hij betrokken was bij de couppoging. Amnesty International hoopt dat hij nu definitief een vrij man is. In 2019 werd Altan al eens vrijgelaten, maar na een week weer vastgezet.

Ahmet Altan zat alleen maar gevangen voor het vreedzaam gebruikmaken van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Turkije schond met zijn veroordeling het recht op vrijheid op grond van artikel 5 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Achtergrond

De 71-jarige Ahmet Altan is romanschrijver en voormalig hoofdredacteur van de inmiddels opgeheven krant Taraf. Hij werd in september 2016 samen met zijn broer Mehmet Altan, academicus en commentator, gedetineerd. Ze werden ervan beschuldigd op de avond van de couppoging ‘sluikboodschappen’ naar de coupplegers te hebben verstuurd tijdens een paneldiscussie op televisie.

 

 

Meer over dit onderwerp