Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Nieuwsoverzicht van Russische Federatie

'Jullie brieven moedigden me aan vol te houden' - Yevgeny Vitishko

21 december 2016

De Russische milieuactivist Yevgeny Vitishko werd in 2014 opgepakt, een dag voordat de Olympische vlam aankwam in Sotsji. Hij kwam op 22 december 2015 vrij, precies een jaar geleden. Hij vertelt over de invloed die de vele brieven die hij ontving op hem hadden.

Rusland: vierjarig bestaan ‘buitenlandse agentenwet’

18 november 2016

Op 21 november 2012 trad in Rusland de ‘buitenlandse-agentenwet’ in werking. Sindsdien zagen meer dan honderd organisaties hun subsidie teruglopen, werd hun goede naam bezoedeld, en werden medewerkers bedreigd.

Gennadi Afanasyev vrij!

16 juni 2016

De Oekraïense Gennady Afanasyev is vrij en weer thuis in Oekraïne. Hij verzette zich tegen de inname van de Krim door Rusland en werd na een oneerlijk proces veroordeeld tot zeven jaar strafkamp.

Rusland: Schaamteloze aanval op journalisten en mensenrechtenverdedigers in Noord-Kaukasus illustreert falen autoriteiten

11 maart 2016

De gewelddadige aanslag op journalisten en mensenrechtenverdedigers in de Russische autonome republiek Ingoesjetië, bewijst opnieuw het catastrofale onvermogen van de Russische autoriteiten om mensen te beschermen die zich inzetten voor de mensenrechten.

Milieuactivist Yevgeny Vitishko vrijgelaten onder voorwaarden

23 december 2015

Het was de bedoeling dat de Russische milieuactivist Yevgeny Vitishko op 21 november 2015 vrijgelaten zou worden. Maar omdat de openbaar aanklager hiertegen in beroep ging, duurde het uiteindelijk tot 22 december totdat de rechter bepaalde dat Vitishko het strafkamp mocht verlaten.

Buitenlandse agentenwet in Rusland maakt ngo's vleugellam

23 november 2015

Drie jaar geleden werd er in Rusland een nieuwe wet van kracht, de zogenaamde Wet op Buitenlandse Agenten. Met deze wet kunnen organisaties die geld uit het buitenland ontvangen en zich bezighouden met zogenaamde ‘politieke activiteiten’ bestempeld worden als buitenlandse agent. Dit is in Rusland een synoniem voor spion voor het Westen. Wat wordt bedoeld met die politieke activiteiten inhouden is uiterst vaag.

Vrijlating Russische milieu-activist op laatste moment uitgesteld

21 november 2015

De Russische milieu-activist en gewetensgevangene Yevgeni Vitishko zou vandaag worden vrijgelaten uit het strafkamp waar hij sinds maart 2014 vastzit. Maar op het laatste moment maakte het Russische Openbaar Ministerie bezwaar hiertegen. Hierdoor wordt zijn vrijlating waarschijnlijk met enkele weken uitgesteld.

Activisten uit de Krim in Rusland veroordeeld tot 10 en 20 jaar

25 augustus 2015

Filmregisseur Oleg Sentsov en ecoloog Aleksandr Kolchenko uit Oekraïne zijn vandaag tot respectievelijk twintig en tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het proces vond plaats voor een Russische militaire rechtbank en was ronduit oneerlijk.

Westerse organisaties getroffen door banvloek Kremlin

29 juli 2015

De Russische autoriteiten hebben voor het eerst gebruikgemaakt van een vergaande nieuwe wet voor 'ongewenste organisaties'. De in de VS gevestigde liefdadigheidsinstelling National Endowment for Democracy (NED) werd op een zwarte lijst geplaatst in een poging de financiering naar Russische ngo's stoppen.

Drie Russische activisten uit Kaliningrad vrij

22 juni 2015

Oleg Savvin, Dmitriy Fonarev en Mikhail Feldman werden op 17 juni 2014 veroordeeld voor ‘vandalisme’. Ze werden vrijgelaten omdat ze hun straf van een jaar hadden uitgezeten.

  • eerste
  • vorige