© Amnesty International

Write for Rights Schrijfactie

Letters with Leverage

De verhalen achter 90 jaar onterechte opsluiting

 

Teodora del Carmen Vásquez. Yecenia Armenta. Albert Woodfox en Robert King. Alle vier zaten ze jaren ten onrechte in de gevangenis. Teodora voor een vermeende abortus, en Yecenia, Albert en Robert voor moorden die ze niet hebben gepleegd. Ter ere van Amnesty’s Write for Rights-schrijfactie 2018 komen ze naar Nederland. In drie interviews delen ze hun hartverscheurende verhalen en vertellen ze hoe Amnesty heeft bijgedragen aan hun vrijlating.

NB De voertalen zijn Engels en Spaans. De Spaanstalige interviews worden simultaan vertaald in het Engels.

Teodora Vasquez
© Amnesty International

Teodora del Carmen Vásquez (El Salvador)

11 jaar in de gevangenis voor vermeende abortus

 

Vlak nadat Teodora del Carmen Vásquez in 2007 een doodgeboren kindje baarde, arresteerde de politie haar op verdenking van het doden van haar baby. Zij werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. In El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden. In februari 2018 kwam ze vrij. Teodora zet zich nu in voor andere vrouwen die vanwege (vermeende) abortussen vastzitten.

© Brito

Yecenia Armenta Graciano (Mexico)

4 jaar gevangenis na met geweld afgedwongen bekentenis

 

Op 12 juli 2012 werd Yecenia Armenta Graciano door agenten opgepakt. Ze werd aangespoord te bekennen dat ze betrokken was bij de moord op haar man. Die was een week eerder op straat doodgeschoten. Vervolgens werd Armenta vijftien uur lang gemarteld. Uiteindelijk ‘bekende’ ze nadat de agenten dreigden haar kinderen te verkrachten en te doden. Wat ze tekende weet ze niet; ze was geblinddoekt. In juni 2016 kwam zij vrij. Ze had bijna 4 jaar gevangen gezeten.

© Amnesty International / Sarah Eick

Albert Woodfox & Robert King (Verenigde Staten)

74 jaar voor een moord die ze niet hebben gepleegd


Albert Woodfox en Robert King werden samen met Herman Wallace veroordeeld voor de moord op een bewaker, maar ze hebben altijd beweerd onschuldig te zijn. Samen streden zij decennialang als de ‘Angola 3’ tegen hun onterechte gevangenschap in de Angola Prison in Louisiana. Robert King kwam in 2011 vrij, na bijna 30 jaar in een isoleercel te hebben doorgebracht. Herman overleed in 2013. En Albert kwam in 2016 vrij na 44 jaar in eenzame opsluiting. Albert en Robert strijden nu voor gerechtigheid, vrijlating van politieke gevangenen en beëindiging van eenzame opsluiting.