China is gastland van de Olympische en Paralympische Winterspelen 2022

China en de Olympische Winterspelen

Vuurwerk tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing in 2008.
© China Photos/Getty Images

Verstikkende censuur

Met de organisatie van de Winterspelen van 2022 wil de Chinese regering de Chinese supermacht-status in de kijker zetten en tegelijkertijd de aandacht afleiden van de hopeloze mensenrechtensituatie in het land. Tijdens deze Olympische Winterspelen nodigen we de wereld uit om op te komen voor vijf mensen die vastzitten vanwege het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Zhang Zhan, Ilham Tohti, Li Qiaochu, Gao Zhisheng en Rinchen Tsultrim behoren allemaal tot gemeenschappen die bijzonder hard zijn getroffen door de voortdurende aanvallen van de Chinese regering op de vrije meningsuiting en aanverwante mensenrechten. Deze vijf gaven niet toe aan onderdrukking en toonden daarmee van moed op Olympisch niveau.

Zhang Zhan

Burgerjournalist Zhang Zhan

Zhang Zhan is een burgerjournalist die verslag deed van de coronacrisis in China. Dat werd haar niet in dank afgenomen. Ze werd gevangengezet. Amnesty International roept de Chinese autoriteiten op Zhang Zhan onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Door te berichten over de coronarealiteit in China deed ze niets anders dan het uitoefenen van haar recht op vrijheid van meningsuiting. Op 28 december 2020 werd Zhang Zhan veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf vanwege ‘ruzie zoeken en problemen uitlokken’. In de gevangenis begon Zhang aan een hongerstaking uit protest tegen haar veroordeling. Ze is er slecht aan toe en kan mogelijk in de gevangenis overlijden.

 

Oeigoerse professor Ilham Tohti
© FREDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images

Oeigoerse hoogleraar Ilham Tohti

De prominente Oeigoerse hoogleraar Ilham Tohti zette zich twee decennia lang in om begrip op te bouwen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf op beschuldiging van ‘separatisme’. Ilham Tohti verwierp echter consequent separatisme en geweld en probeerde de verschillen tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen te overbruggen. Op zijn website ‘Uyghur Online’ rapporteerde hij over mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren en Han-Chinezen. ‘Separatisme’ wordt door de Chinese autoriteiten vaak gebruikt om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.

Li Qiaochu
© Privéfoto

Mensenrechtenactivist Li Qiaochu

Li Qiaochu is een bekende mensenrechtenverdediger. Ze zet zich in voor gelijke rechten voor arbeiders, vrouwen en anderen. Als gevolg van haar activisme is Li Qiaochu vaak lastiggevallen door de politie. Toen haar partner, de jurist en activist Xu Zhiyong, meldde dat hij in detentie was gemarteld, riep ze publiekelijk op tot zijn vrijlating en een betere behandeling. Ze werd daarop vastgezet door de Chinese autoriteiten. Li Qiaochu zit alleen maar gevangen omdat ze schendingen van mensenrechten rapporteerde en vreedzaam actievoerde.

Gao Zhisheng

Advocaat Gao Zhisheng

Gao Zhisheng is een van de meest gerespecteerde mensenrechtenadvocaten in China. In 2001 noemde het ministerie van Justitie hem ‘een van de tien beste advocaten van het land’ vanwege zijn werk aan zaken van algemeen belang. Maar eind 2005 trok het justitiebureau van Beijing zijn vergunning in en werd zijn kantoor gesloten. Dit was een direct gevolg van Gao’s open brieven aan de regering, waarin hij opriep om een einde te maken aan religieuze vervolging. In 2016 publiceerde Gao Zhisheng zijn memoires waarin hij schreef over zijn ervaringen als gevangene in China. Sinds de publicaties is hij vermist. Zijn exacte locatie en huidige toestand blijven onduidelijk.

Rinchen Tsultrim

De Tibetaanse monnik Rinchen Tsultrim

Rinchen Tsultrim was een monnik in Tibet. Nadat het in 2008 onrustig werd in Tibet begon hij zijn mening te uiten via WeChat en maakte hij de website ‘Sceptisch over Tibet’. In 2018 maande het lokale bureau voor openbare veiligheid hem twee keer om te stoppen met het leveren van kritiek op het Chinese beleid. Rinchen Tsultrim werd nauwlettend in de gaten gehouden en zijn persoonlijke website werd gesloten. Hij werd in augustus 2019 opgepakt en wordt sindsdien volkomen geïsoleerd gevangengehouden, waardoor hij geen contact heeft met de buitenwereld. In november 2020 werd hij na een oneerlijk proces tot 4,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Roep de Chinese autoriteiten op om alle mensen vrij te laten die uitsluitend vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen. Te beginnen met Zhang, Ilham, Li, Gao en Rinchen.
© Amnesty International

Teken de petitie voor hun vrijlating

Roep de Chinese autoriteiten op om alle mensen vrij te laten die uitsluitend vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen. Te beginnen met Zhang, Ilham, Li, Gao en Rinchen. Teken de petitie!

Lees het uitgebreide dossier over China en de Olympische Winterspelen

Lees het hier