Vluchtelingen en migranten

Vluchtelingen en migranten in Nederland worden niet altijd goed behandeld. Zo hebben bepaalde groepen asielzoekers en migranten hebben in Nederland geen recht op opvang, bijvoorbeeld uitgeprocedeerde asielzoekers. Amnesty vindt dat de mensenrechten van mensen die niet (meer) in Nederland mogen verblijven omdat ze geen verblijfsrecht hebben, onvoldoende worden gerespecteerd. Ze kunnen te makkelijk in vreemdelingendetentie terechtkomen of zonder voorzieningen op straat belanden.

© Peter Hilz / Hollande Hoogte

Vreemdelingendetentie

Nederland sluit ieder jaar duizenden onschuldige vreemdelingen op in een gevangenis. Niet omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd, maar omdat ze wachten op behandeling van hun asielverzoek of op uitzetting.

Amnesty maakt zich ernstige zorgen over de vanzelfsprekendheid van vreemdelingendetentie in Nederland en over de uitvoering ervan.

Lees verder
Uitgeprocedeerde asielzoekers van de groep ‘We are here’ verblijven in oktober 2015 in de kelder van het Wereldhuis in Amsterdam.
© Elmer van der Marel/De Beeldunie

Migranten zonder verblijfsrecht

Bepaalde groepen asielzoekers en migranten hebben in Nederland geen recht op opvang. Het gaat om vreemdelingen die niet rechtmatig in Nederland verblijven, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers en vreemdelingen die geen verblijfsvergunning hebben aangevraagd of van wie de verblijfsvergunning is verlopen. Het kan ook gaan om vreemdelingen die nog in afwachting zijn van een definitieve beslissing over hun asielprocedure en op basis daarvan vaak nog legaal in Nederland verblijven, maar geen recht hebben op opvang.

Lees verder

Meer weten?

Zijn migranten een bedreiging voor de Nederlandse cultuur? Ga met elkaar in gesprek over mensenrechten in Nederland

Bestel de mensenrechtendialoog

 

Wil je meer weten over vluchtelingen en migranten