Amnesty-dag 2023: Een Dag Vol Inspiratie & Verbinding

7 oktober 2023 - Amsterdam/Zwolle/Rotterdam

Wat kijken we terug op een prachtige Amnesty-dag!

We hopen dat het ook voor jullie een inspirerende dag was.

Alle informatie op een rij

Wil je alles nog eens rustig teruglezen of ben je op zoek naar meer informatie over de thema’s van de dag, kijk dan hieronder. Hier vind je een foto-impressie, de speeches van Dagmar, Doutje en Wies, meer info over de workshop-thema’s en de juiste links naar nog meer achtergrondinformatie.

Tot volgend jaar!
Met hartelijke groeten, Naomi, Rob, Suzanne T., Suzanne V., Eva, Brigit, Babs en Auke

Workshop-thema’s

  • Jongeren en Amnesty: Hoe zit dat nou met dat jongerenpanel van Amnesty? En wie zijn de jongeren ambassadeurs? Lees er alles over op deze pagina.
  • Etnisch profileren: Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan (extra) controles dan witte Nederlanders, terwijl daar geen objectieve en redelijke rechtvaardiging voor is. Weten hoe dit zit en wat Amnesty eraan doet? Lees hier verder.
  • Nieuwe mensen binden aan je groep: Kon je niet bij de workshop “Hoe bind je nieuwe mensen aan je groep” zijn, kijk dan hier de video over de theorie (Engelstalig)

Wat zijn jouw vervolgstappen?

  • Webinars Organizing:
    “Het volgen van het Organizing voor groepen-traject bracht nieuwe beweging in onze groep. Het bracht hernieuwd enthousiasme en een nieuw kompas. Het gaf ons alle drie energie en meer verbinding met elkaar. Het contact met Amnesty Amsterdam is inspirerend en we hebben veel nieuwe kennis opgedaan zoals vaardigheden op het gebied van netwerken, storytelling en coachend leiderschap” Ervaringen van drie deelnemers aan het Organizing voor Groepen-traject van 2023.
    Is het organizing voor groepen-traject ook iets voor jullie? Ontdek het tijdens een van onze webinars op dinsdag 14 november 2023 of dinsdag 23 januari 2024 van 18.00-19.00 uur. Hier hoor je wat organizing en het traject inhouden en wat de meerwaarde voor jullie als groep kan zijn. Meld je aan via actie@amnesty.nl.
  • Trainingsaanbod Amnesty: Wil je je vaardigheden ontwikkelen? Check dan hier de nieuwste trainingen voor alle activisten en vrijwilligers van Amnesty.
  • Right to protest campagne: Het recht om te demonstreren staat wereldwijd onder druk. Ook in Nederland. Demonstranten krijgen te vaak te maken met onnodig belemmerende regels, die bovendien in strijd zijn met de mensenrechten. Daarom voert Amnesty International de campagne Right to Protest. Vind jij dat ook belangrijk? Lees dan verder en kijk wat jij kunt doen.
  • Bespied me niet register: Of je nou wel of niet bij demonstraties bent geweest, laat weten dat jij niet bespied wil worden, en onderteken het bespied-me-niet register (nee, geen echt register, maar wel een signaal naar het kabinet om deze surveillance terug te fluiten).
  • Rapport ID controles: Onrechtmatige ID-controles, social media monitoring, drones bij demonstraties, infiltratie in groepsapps en onaangekondigde huisbezoeken. De politie zet van alles in om te achterhalen wie demonstreert. Hoe dat zit lees je in dit rapport.
  • Human Rights Talk: Wil jij samen met anderen, aan de hand van prikkelende vragen, op zoek gaan naar het belang van de mensenrechten? Voer dan een Human Rights Talk. Meer informatie vind je hier.
© © Amnesty International (Foto: Karen Veldkamp)

Amsterdam

Doutje Lettinga, hoofdspreker op de Amnesty-dag in Amsterdam, startte de dag met een inspirerende lezing waarin zij terugblikte en vooruitkeek naar 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Lees haar speech hier terug.

Doutje is sinds 2020 Hoofd Onderzoek & Advies bij het College voor de Rechten van de Mens. Daarvoor werkte ze bijna 7 jaar bij Amnesty International. Mensenrechten zijn haar passie en dat was terug te horen in haar verhaal.

Rotterdam

Wies de Graeve, hoofdspreker op de Amnesty-dag in Rotterdam, startte de dag met een inspirerende lezing waarin hij terugblikte en vooruitkeek naar 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Lees zijn speech hier terug.

Wies is sinds 2016 directeur van Amnesty International Vlaanderen. De groei van Amnesty als mensenrechtenbeweging en meer activisme voor meer mensenrechtenimpact zijn belangrijke thema’s voor Wies. Hij schreef een boek naar aanleiding van de 70e verjaardag van de mensenrechtenverklaring.

Dagmar Oudshoorn
© Amnesty International

Zwolle

Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn is de hoofdspreker op de Amnesty-dag in Zwolle. Zij startte de dag met een inspirerende lezing waarin zij terugblikte en vooruitkeek naar 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Je leest haar speech hier terug.

Dagmar is sinds 2020 directeur van Amnesty International Nederland. Met haar altijd frisse blik inspireert zij anderen om de wereld een beetje beter te maken. Ze deelt graag haar uitgebreide kennis over alle mensenrechtenthema’s waar Amnesty aan werkt.