
Naar El Salvador uitgezette mannen teruggestuurd naar Venezuela
Op 18 juli 2025 zijn 252 Venezolaanse mannen teruggestuurd naar hun thuisland. Ze waren eerder door de regering-Trump zonder geldige reden uit de VS gezet en opgesloten in een beruchte gevangenis in El Salvador. Hoewel de mannen nu vrij zijn, maakt Amnesty International zich nog steeds grote zorgen over hun veiligheid en rechten.
Op 16 maart 2025 stuurde de Amerikaanse regering 238 personen naar het Centro de Confinamiento Contra el Terrorismo (CECOT), een beruchte gevangenis in El Salvador. Dit gebeurde zonder eerlijk proces, op basis van een oude wet: de Alien Enemies Act. Op 30 maart volgden nog eens zeventien personen, zowel Salvadoranen als Venezolanen.
Opnieuw gevaar in thuisland
Ruim 4 maanden zaten de mannen vast in CECOT. Op 18 juli zijn alle 252 Venezolanen gedwongen teruggestuurd naar Venezuela. We zijn opgelucht dat ze niet langer in de gruwelijke omstandigheden in de CETOT vastzitten. Maar veel van deze mensen hadden al asiel gekregen in de VS, of zaten nog in een asielprocedure. Nu lopen ze opnieuw gevaar in het land waaruit ze juist waren gevlucht. Volgens Amnesty International pakt de Venezolaanse regering mensen op die zij zien als tegenstanders, en pleegt daarbij ernstige mensenrechtenschendingen.
Een van de mensen die is teruggestuurd naar Venezuela is Andry Romero. Deze 32-jarige visagist, kapper en acteur vluchtte naar de VS omdat hij bedreigd werd vanwege zijn seksuele geaardheid en politieke opvattingen.
Asielzaak in vrijheid voortzetten
De komende tijd verwachten we meer te horen over wat deze mensen hebben meegemaakt in CECOT. We volgen ook nauwlettend wat de regeringen van Venezuela en de VS doen. Het is zeer belangrijk dat de mensenrechten van deze personen worden gerespecteerd en dat ze niet opnieuw zonder reden worden opgesloten. Als zij hun asielzaak in de VS willen voortzetten, moeten beide landen hen de kans geven, in vrijheid en met een eerlijk proces.
Ruim 30.000 protestmails voor Andry
In Nederland stuurden ruim 30.000 mensen een protestmail om Andry’s vrijheid te eisen. Dank aan iedereen die zich heeft ingezet. Voor nu zijn we opgelucht dat Andry en de andere mannen niet meer in de gevangenis in El Salvador zitten. Maar we maken ons nog steeds zorgen over hun veiligheid in hun thuisland Venezuela. We blijven de situatie op de voet volgen.