Imelda Cortez uit El Salvador
© Reuters/Jose Cabezas

El Salvador: slachtoffer verkrachting vrijgesproken

Op 17 december 2018 werd in El Salvador Imelda Cortez vrijgesproken. Ze werd beschuldigd van poging tot moord, nadat ze onverwachts op een openbaar toilet beviel van een dochter.

‘Het is bemoedigend dat Imelda Cortez gerechtigheid heeft gekregen’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘De autoriteiten van El Salvador hebben een stap in de goede richting gezet om de mensenrechten van meisjes en vrouwen te beschermen. Amnesty verwelkomt de vrijspraak van Imelda Cortez, die meer dan een jaar in voorarrest zat. We moeten echter niet vergeten dat andere meisjes en vrouwen nog steeds vastzitten omdat ze een “abortus” zouden hebben ondergaan.’

Abortus te allen tijde strafbaar

In El Salvador is abortus sinds 1997 verboden, ook als een vrouw of meisje zwanger raakt na verkrachting, incest of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Hierdoor is een cultuur van achterdocht ontstaan tegenover zwangere vrouwen die een miskraam krijgen of van wie de baby kort na de geboorte overlijdt.

Hervorming van de abortuswetgeving in El Salvador werd eerder dit jaar tegengehouden. Twee jaar geleden gebeurde hetzelfde toen de president voorstelde abortus toe te staan als het kind niet levensvatbaar is, het leven van de moeder gevaar loopt of na verkrachting. Het congres hield wetshervorming tegen.

Lees meer over de abortuswetgeving in El Salvador.

Achtergrond Imelda

De 20-jarige Imelda Cortez, die een lichte verstandelijke handicap heeft, werd vanaf haar twaalfde verkracht door haar stiefvader. In april 2017 beviel ze onverwachts op een openbaar toilet, waarna ze flauwviel. In het ziekenhuis werd ze opgepakt door de politie. Omdat ze niet in het ziekenhuis was bevallen, werd ze beschuldigd van poging tot moord. Ze zou hebben geprobeerd haar zwangerschap te beëindigen. Haar dochtertje woont nu bij de moeder van Imelda Cortez.

 

Meer over dit onderwerp