El Salvador: Maria Teresa Rivera, veroordeeld na miskraam, vrijgelaten

El Salvador: Maria Teresa Rivera, veroordeeld na miskraam, vrijgelaten

Maria Teresa Rivera uit El Salvador mag de gevangenis verlaten. De 33-jarige vrouw werd in 2011 tot veertig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens moord. Ze zou abortus hebben gepleegd. Daar is echter geen enkele aanwijzing voor.

Maria Teresa werd in het ziekenhuis gearresteerd. Haar schoonmoeder had haar daarheen gebracht nadat ze Maria Teresa half bewusteloos en hevig bloedend in de badkamer had gevonden. Ziekenhuispersoneel waarschuwde vervolgens de politie en beschuldigde haar van het plegen van abortus.

Veroordeeld na valse getuigenis

Maria Teresa heeft steeds gezegd dat ze niet wist dat ze zwanger was. Een van haar bazen getuigde tegen haar. Hij beweerde dat zij in januari 2011 wel degelijk van haar zwangerschap afwist. Dit is onzin, want dat zou betekenen dat Maria Teresa op het moment van de miskraam elf maanden zwanger was. Desondanks werd ze op basis van deze getuigenis tot veertig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Haar vrijlating op 20 mei 2016 volgt nadat de rechter bepaalde dat er onvoldoende bewijs tegen haar is.

In El Salvador zitten meer vrouwen vast zoals Maria Teresa. Ze kregen gevangenisstraffen variërend van 12 tot 40 jaar.

Abortus in alle gevallen strafbaar

In El Salvador is abortus sinds 1998 in alle gevallen verboden. Altijd, dus ook als een meisje zwanger raakt na verkrachting of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Als een vrouw een miskraam krijgt of het kindje kort na de geboorte overlijdt, dan wordt dat niet vertrouwd. Er wordt al snel gedacht dat het om een abortus gaat. En daarop staan in El Salvador erg zware straffen.

De wet heeft geleid tot onterechte vervolgingen en een onjuiste toepassing van het strafrecht, waardoor vrouwen die een miskraam of doodgeboren kind krijgen bij voorbaat als schuldigen worden beschouwd. Met name vrouwen die over onvoldoende geld beschikken om een advocaat in de arm te nemen, worden volgens veroordeeld.

Update: Op 27 mei werd bekendgemaakt dat de procureur-generaal in beroep gaat tegen de uitspraak. Maria Teresa Rivera loopt hierdoor het risico opnieuw gevangen gezet te worden.