© © William Adrían/Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto El Salvador

El Salvador: vrouw vrij die gevangenisstraf kreeg na doodgeboren kind

El Salvador: vrouw vrij die gevangenisstraf kreeg na doodgeboren kind

De 34-jarige Maira Verónica Figueroa Marroquín is op 14 maart 2018 vrijgelaten. De El Salvadoriaanse zat 15 jaar in de gevangenis nadat ze een doodgeboren kindje kreeg. Ze was tot 30 jaar gevangenistraf veroordeeld op beschuldiging van abortus. Het is een grote opluchting dat Maira Marroqaín is vrijgelaten, maar het is diep triest dat zij bijna de helft van haar leven vastzat.

Cultuur van achterdocht

In El Salvador is abortus sinds 1997 in alle gevallen verboden, ook als een vrouw of meisje zwanger raakt na verkrachting, incest of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Hierdoor is een cultuur van achterdocht ontstaan voor zwangere vrouwen die een miskraam krijgen of van wie de baby kort na de geboorte overlijdt.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de El Salvadoriaanse autoriteiten op onmiddellijk een moratorium in te stellen op de abortuswet, zoals ook het VN-Comité voor de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen heeft aanbevolen. Doel daarvan is om abortus niet langer als misdrijf te zien. Ook moeten alle vrouwen die vastzitten vanwege aanklachten die samenhangen met complicaties tijdens de zwangerschap onmiddelijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Bovendien moeten vrouwen toegang krijgen tot een legale en veilige abortus, in ieder geval als hun leven of hun fysieke en mentale gezondheid gevaar loopt en wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting, incest of wanneer de foetus fatale schade heeft.