Regenboog Graffiti voor Poolse Activisten

26 september 2021: een zonnige zondag, een berg spuitbussen, fantastische graffitikunstenaars, een stoere locatie, een heleboel graffitispotters en geïnteresseerde voorbijgangers… De perfecte ingrediënten voor een creatieve en fotogenieke actie om onze Poolse activisten een hart onder de riem te steken!

Met de Amnesty Graffiti Jam is een nieuwe doelgroep bij de campagne betrokken geraakt. De graffitikunstenaars stelden zich vanaf het eerste contact zeer enthousiast op en deelden onze zorgen met betrekking tot het verhaal van Elzbieta, Anna en Joanna. Vanuit creatief oogpunt is het ondenkbaar om te worden vervolgd voor het maken van de poster waar het in deze campagne om draait. Juist daarom was de drang extra sterk om een groot gebaar van solidariteit te maken.

En groot was dat gebaar zeker! Op NDSM-werf werd een graffiti-muur van ruim 40 meter onder handen genomen door 7 kunstenaars, met een prominente plek voor de LHBTI-kleuren. Mooie gesprekken zijn tot stand gekomen, met uitzicht op de kunstenaars. Ondertussen ontstond een muurschildering van Maria met een prachtige regenboog-aureool en spuitbussen in beide handen, begeleid met de woorden “Human Rights”. Hier en daar nog een rondvliegende putto, een knipoog met de woorden “fight for your right to RAINBOW”, een vrije interpretatie van ‘De schepping van Adam’ met twee vrouwen en nog meer moois!

De toeschouwers werden getrakteerd op een directe manier van het maken, bespreken en vieren van kunst. Het resultaat mag er zijn! De kunstwerken krijgen volop aandacht op sociale media en de petitie krijgt daarbij de boost waar we op hoopten. Wat een geweldige samenwerking! Veel dank aan alle kunstenaars, sponsoren en supporters!