Mensenrechtenencyclopedie
© Flickr.com / CC / valerieroybal

Troostmeisjes

Troostmeisjes waren vrouwen en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetter werden gedwongen tot prostitutie ten behoeve van Japanse soldaten, een vorm van slavernij.

Het aantal troostmeisjes is wel geschat op 200 duizend. Ze waren voornamelijk afkomstig uit Korea, China, Indonesië, de Filipijnen en andere Aziatische landen. Onder hen waren ook honderden vrouwen met de Nederlandse nationaliteit.

Compensatie en excuses

Sinds begin jaren negentig van de 20e eeuw is in internationale campagnes geprobeerd de Japanse overheid te dwingen tot het betalen van compensatie en het aanbieden van excuses.

In 1998 deed een Japanse rechtbank een uitspraak in het voordeel van drie Zuid-Koreaanse vrouwen, die een klacht hadden ingediend tegen Japan. Het Hooggerechtshof in Hiroshima verwierp de beslissing echter met het argument dat alle schadeloosstellingen waren afgelost door vredesverdragen die de oorlog officieel hadden beëindigd. Geen van de andere rechtszaken was succesvol.

In 2015 maakte Japan bij Zuid-Korea excuses over de troostmeisjes. De landen richtten ook een noodfonds op, dat hulp moest bieden aan de voormalige seksslavinnen. De Japanse overheid maakte wel meteen duidelijk dat ze nog steeds niet bereid was om schuld te bekennen: ‘Het is geen compensatiegeld’. Uiteindelijk maakte het land overigens nooit geld over naar het fonds, vanwege een diplomatiek conflict over een monument voor de troostmeisjes.

Japan weigert nog steeds te erkennen dat de troostmeisjes gedwongen werden om sekswerk te verrichten. Ook zijn de aantallen volgens de Japanse overheid opgeblazen.

Troostmeisjes: Amnesty’s visie

Amnesty begon met actie voor erkenning en compensatie voor voormalige troostmeisjes in 1993. Eind 2007 steunde Amnesty een Europese tour van voormalige ‘troostmeisjes’, inmiddels hoogbejaarde vrouwen, die de volgende eisen stelden:

  • Een volledige en publieke spijtbetuiging van de Japanse regering en het Japanse parlement voor de gedwongen prostitutie vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog;
  • Volledige schadeloosstelling door Japan;
  • Een accurate weergave in de Japanse geschiedenisboekjes over de Japanse agressie en misdaden.

Meer over dit onderwerp