Nobelprijs voor de Vrede
© Awalin/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Prijzen voor mensenrechtenwerk

Amnesty International heeft meer prijzen voor mensenrechtenwerk ontvangen dan enige andere organisatie of persoon op het terrein van mensenrechten.

Tot de onderscheidingen die voor mensenrechtenwerk worden gegeven of die (vaak) aan mensenrechtenverdedigers toekomen behoren de Nobelprijs voor de Vrede, de Right Livelihood Award (ook ‘alternatieve Nobelprijs’ genoemd), de Erasmusprijs, de VN-mensenrechtenprijs; de Nederlands-Amerikaanse Four Freedom Awards (vernoemd naar een speech van de Amerikaanse president F. D. Roosevelt die vier vrijheden formuleerde), de Europese Mensenrechtenprijs (in 2013 gewijzigd in Václav Havel Prijs), de Sacharovprijs van het Europees Parlement, de Reebok Mensenrechtenprijs voor jonge mensenrechtenverdedigers, de Nederlandse Geuzenpenning, de mensenrechtenprijs genoemd naar Martin Ennals, de prijs van het Amerikaanse Carter-instituut, de Carnegie Wateler Vredesprijs, enzovoort.

Volgens de website van de Digest of Human Rights Awards bestaan er internationaal meer dan tweehonderd prijzen voor de verdediging van mensenrechten.

Prijzen van ngo’s

De universiteit van Tilburg stelde in 1995 een prijs in voor wetenschappelijk onderzoek naar mensenrechten, in 2003 omgedoopt naar de Max van der Stoel Mensenrechtenprijs. Daarnaast hebben diverse ngo’s voor mensenrechten prijzen ingesteld, waaronder Human Rights Watch en nationale afdelingen van Amnesty International. De jaarlijkse prijs van Oxfam Novib en PEN gaat naar vervolgde journalisten en schrijvers die slachtoffer worden van onder meer censuur.

Prijzen voor Amnesty

Amnesty International heeft meer ontvangen dan enige andere organisatie of persoon op het terrein van mensenrechten. De organisatie kreeg internationale onderscheidingen zoals de Nobelprijs voor de Vrede (1977), VN-mensenrechtenprijs, (1978) en de Mensenrechtenprijs van de Raad van Europa (1983). En ook prijzen die vanuit Nederland werden toegekend, zoals de de Erasmusprijs (1976), de Four Freedoms Award (1984) en de Geuzenpenning (1987) die dat jaar voor het eerst is uitgereikt.

Meer over dit onderwerp