Mensenrechtenencyclopedie
© Flickr.com / CC / valerieroybal

VN-mensenrechtenprijs

De VN-mensenrechtenprijs is een onderscheiding die sinds 1968 elke vijf jaar wordt uitgereikt door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De VN-mensenrechtenprijs (United Nations Prize in the Field of Human Rights) is een vijfjaarlijkse prijs voor mensen en organisaties die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor promotie en bescherming van de mensenrechten, zoals die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De prijs is onder meer toegekend aan René Cassin en Eleanor Roosevelt (1968), Sadruddin Aga Khan en Amnesty International (1978), Nelson Mandela (1988), de Internationale Commissie van Juristen (1993), Jimmy Carter (1998) en Sergio Vieira de Mello (2003). In 2023 waren er vijf winnaars: Mensenrechtencentrum Viasna (Belarus), Julienne Lusenge (Democratische Republiek Congo), Amman Centrum voor Mensenrechtenstudies (Jordanië), Julio Pereyra (Uruguay) en een wereldwijde coalitie van maatschappelijke organisaties, inheemse volkeren, sociale bewegingen en lokale gemeenschappen voor ‘de universele erkenning van het recht op een schone, gezonde en duurzame omgeving.’

Meer over dit onderwerp