Mensenop de vlucht gestrand aan de Turks-Griekse grens
© AFP via Getty Images

EU moet mensenrechtenschendingen aan de Griekse grens stoppen 

EU moet mensenrechtenschendingen aan de Griekse grens stoppen 

Griekse autoriteiten maken zich schuldig aan grove mensenrechtenschendingen in hun poging vluchtelingen en migranten tegen te houden. Nederland en andere lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten Griekenland steunen door mensen over te nemen en toegang te geven tot een eerlijke en zorgvuldige asielprocedure. EU-landen moet daarbij de lasten eerlijk verdelen.

Sinds het besluit van Turkije om asielzoekers toe te staan de grens over te steken naar de EU zitten duizenden mensen onder erbarmelijke omstandigheden vast aan Griekse en Bulgaarse grens. Daar wordt hen toegang tot de EU geweigerd. Ook het aantal vluchtelingen en migranten dat per boot aankomt op de Griekse eilanden is sterk toegenomen.  

Buitensporig geweld

Griekenland heeft recentelijk aangekondigd gewapende troepen met echte munitie te laten oefenen bij de landsgrens bij Evros en op de Egeïsche Zee. Op beide plekken hebben Griekse autoriteiten mensen teruggeduwd naar Turkije. Daarbij gebruiken ze buitensporig geweld, waaronder het in elkaar slaan en beschieten van mensen. Volgens de Turkse overheid is een persoon al overleden door beschietingen van de Griekse politie.  

Amnesty’s oproep

Griekenland moet stoppen met het gebruik van buitensporig geweld en het tegenhouden en terugsturen van asielzoekers. Nederland en de rest van de EU moet Griekenland steunen in het opvangen van migranten en zorgen dat de lasten eerlijk verdeeld worden. Ook moeten deze mensen in de EU toegang krijgen tot een eerlijke en zorgvuldige asielprocedure.