Aung San Suu Kyi bij de VN in 2016
© Spencer Platt/Getty Images

Aung San Suu Kyi bij Gerechtshof in Den Haag

Aung San Suu Kyi, hoofd van de burgerregering van Myanmar, leidt de Myanmarese delegatie bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Vandaag voert zij voor het eerst het woord en gaat ze in op de zaak die Gambia tegen Myanmar aanspande over genocide op de Rohingya-bevolking.

Op 11 november spande Gambia, gesteund door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), de zaak aan tegen Myanmar. Gambia verzoekt het Internationale Gerechtshof om tijdelijke maatregelen te nemen om de Rohingya te beschermen, en om te voorkomen dat de Rohingya verder slachtoffer worden van genocide. De zittingen in de zaak vinden plaats tussen 10 en 12 december in het Vredespaleis in Den Haag.

Een berg aan bewijs

Volgens Nicholas Bequelin van Amnesty International is er een ‘berg aan bewijs dat het leger van Myanmar misdaden onder internationale wetgeving en ernstige mensenrechtenschendingen heeft begaan tegen de Rohingya’. Maar ondanks deze bewijzen, hebben de regering van Myanmar en Aung San Suu Kyi de beschuldigen constant ontkend, van de tafel geveegd en niet serieus genomen.

Straffeloosheid

Tot nu toe ontlopen de militairen de verantwoordelijkheid voor hun misdaden tegen de Rohingya, en gaan ze door met het plegen van schendingen tegen andere etnische minderheden in het land. Als Aung San Suu Kyi de mensen van Myanmar echt wil dienen, zou ze zij aan zij moeten staan met de slachtoffers en overlevenden in hun strijd voor gerechtigheid en de waarheid. In plaats daarvan steunt ze degenen die verdacht worden van het begaan van deze mensenrechtenschendingen.

Rohingya leven onder een apartheidsregime

Sinds augustus 2017 zijn meer dan 700.000 Rohingya uit Myanmar verdreven. Duizenden mensen zijn vermoord en verkracht. Hele dorpen zijn met de grond gelijk gemaakt. De Rohingya (een voornamelijk islamitische minderheid in Myanmar) worden al decennialang stelselmatig en systematisch gediscrimineerd. Ze leven onder een apartheidsregime.

© 2019 Pierre Crom

Wat wil Amnesty?

Amnesty International wil dat de VN-Veiligheidsraad de situatie in Myanmar doorverwijst naar het Internationale Strafhof (ICC). Daarnaast moet er een wapenembargo tegen Myanmar worden ingesteld, en moet de militaire top worden vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid.

Meer over dit onderwerp