Op satellietbeelden van het dorp Inn Dinn uit September 2017 is te zien dat huizen van Rohingya zijn platgebrand, terwijl huizen van niet-Rohingya ongemoeid zijn gelaten.
© CNES 2017, Distribution AIRBUS DS

Leger van Myanmar rooft land van Rohingya

In de deelstaat Rakhine in Myanmar verdrijft het leger de etnische minderheidsgroep Rohingya van hun land en maakt hun dorpen met de grond gelijk, om plaats te maken voor militaire bases, helikopterplatforms en wegen.

Dat blijkt uit Remaking Rakhine State, een nieuwe briefing van Amnesty International. De briefing is gebaseerd op ooggetuigenverslagen en analyse van satellietbeelden uit de gebieden waaruit honderdduizenden Rohingya zijn gevlucht als gevolg van een militaire campagne van etnische zuivering.

Sinds januari zijn het tempo van de illegale landonteigening en de bouwactiviteiten opgevoerd. De nieuwe wegen en gebouwen op de verbrande dorpen en het land van de Rohingya maken het nog minder waarschijnlijk dat de vluchtelingen terug kunnen keren naar waar ze vandaan kwamen.

Het dorp Inn Dinn in Myanmar

Misdaden tegen de menselijkheid

Sinds augustus 2017 beging het leger van Myanmar veel misdaden tegen de menselijkheid. Mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord, vrouwen en meisjes verkracht en op andere manieren seksueel vernederd, en honderden dorpen platgebrand. Het geweld in Rakhine is inmiddels geluwd, maar de campagne om de Rohingya van hun land te verdrijven – en hun terugkeer te verhinderen – gaat onverminderd voort.

Meer over dit onderwerp